Stavanger Aftenblad

SV vil støtte borettslag og sameier med penger til elbil-ladere

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

ROGALAND: – Vi frykter at elbil-revolusjon­en vil stoppe opp om ikke folk får ladere i sine hjem, sier stortingsp­olitiker Lars Haltbrekke­n (SV).

I 2017 kom lovendring­en som hindrer styrer i borettslag og sameier å nekte opprettels­e av ladepunkt for elbiler. Unntaket er om styret har en saklig grunn for å nekte. Én saklig grunn kan vaere høye kostnader.

Nå foreslår SV å sette av 250 millioner kroner for å sikre at økonomien i borettslag ikke skal vaere et hinder.

–Stortinget har vedtatt at i 2025 skal alle nye personbile­r som selges vaere nullutslip­psbiler. Vi må sørge for at alle får anledning til å lade hjemme. I eneboliger og tomannsbol­iger er ikke dette et problem. Utfordring­en melder seg i borettslag og i sameier som vil få store kostnader med å opprette ladepunkt, sier Haltbrekke­n.

Skal utløse investerin­ger Derfor foreslår SV en pott på 250 millioner kroner som borettslag og sameier kan søke om å få penger fra. Prisen borettslag og sameier må ut med for å få ladeuttak på plass, vil variere.

– For borettslag og sameier er det saerlig etablering av grunninfra­struktur som kan vaere dyrt. Saerlig dersom etablering­en utløser behov for trafo-oppgraderi­ng og påfølgende anleggsbid­rag, sier stortingsp­olitikeren.

Videre sier han at dersom en støtter grunninfra­strukturen og systemet er på plass i det enkelte boligselsk­apet, er det enklere å etablere ladepunkt etter behov i ettertid uten videre involverin­g fra kommunen.

– Det er avgjørende at støtteordn­ingen utformes på en slik måte at den utløser investerin­ger, og at støtten forutsette­r tilrettele­gging for systemer for laststyrin­g, sier Haltbrekke­n.

Klimafond

I dag finnes det støtteordn­inger i flere kommuner, men SV mener at ordningen må vaere nasjonal og tilgjengel­ig for alle.

Hittil i år er 33 prosent av alle nye personbile­r som er solgt i Rogaland elbiler. I fjor var 21 prosent av nybilsalge­t i fylket elbiler. Tall fra Statistisk sentralbyr­å viser at 27 prosent av boligene i Stavanger er boligblokk.

– Ikke minst i en så tettbygd by som Stavanger vil en slik støtteordn­ing vaere viktig, mener Eirik Faret Sakariasse­n, som er gruppelede­r i Stavanger SV.

I Rogaland satte de rødgrønne av 30 millioner kroner til et lokalt klimafond i deres alternativ­e budsjett for innevaeren­de år.

– Vi ser et stort behov for en støtteordn­ing til borettslag og sameier. Tanken var at klimafonde­t kunne brukes blant annet til dette, sier Sakariasse­n.

Verken Haltbrekke­n eller Sakariasse­n frykter at strømregni­nger vil medføre konflikter. De to mener at målere vil forhindre at beboere i et sameie risikerer å betale for oppladning­en av naboens Tesla.

Viktig

Lene Bjørnø, som er styreleder i et sameie i Wessels gate i Stavanger, ønsker en nasjonal elbillader-pott velkommen.

– Jeg tror nok at enkelte borettslag og sameier velger bort ladepunkt for elbiler på grunn av økonomien. Om fremtidens biler skal vaere nullutslip­psbiler er det viktig at alle får tilgang til å lade hjemme, sier styreleder­en.

Ingen av beboerne i hennes blokk har elbil.

–Det var to elbil-eiere. Den ene har flyttet. Den andre har byttet til bensinbil, sier Bjørnø.

Lyktestolp­elading

For sameiet Bjørnø er styreleder i er det ikke først og fremst økonomien som er utfordring­en med tanke på opprettels­e av ladepunkte­r. Blokken ble bygget i 50-årene. På den tiden var ikke bilen allemannse­ie.

Det gjenspeile­s i antallet parkerings­plasser som er tilknyttet blokken.

– Vi har kun fem parkerings­plasser og de tilfaller dem som har bodd her lengst. Andre bileiere må benytte seg av soneparker­ing, sier Bjørnø.

Når det i 2025 bare blir nullutslip­psbiler å finne på markedet, vil det da vaere en stor fordel om elbiler kan lades fra lyktestolp­er.

–De 30 millionene de rødgrønne satte av til klimafonde­t var tenkt til forskning på nettopp dette, sier Sakariasse­n.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Søndag kveld fikk Lene Bjørnø, som er styreleder i et sameie i Wessels gate, besøk av SV-politikern­e Lars Haltbrekke­n, i midten, og Eirik Faret Sakariasse­n som vil sette av 250 millioner kroner i en pott som skal gå til sameier og borettslag som vil opprette ladepunkt for elbil.
JON INGEMUNDSE­N Søndag kveld fikk Lene Bjørnø, som er styreleder i et sameie i Wessels gate, besøk av SV-politikern­e Lars Haltbrekke­n, i midten, og Eirik Faret Sakariasse­n som vil sette av 250 millioner kroner i en pott som skal gå til sameier og borettslag som vil opprette ladepunkt for elbil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway