Stavanger Aftenblad

Tidligere ordfører krever exit for Hareide og to andre KrF-topper

- Geir Søndeland geir.sondeland@ aftenblade­t.no

OSLO: Ole Olsen anklager en «klan» for å ha orkestrert et kuppforsøk i KrF. Rogalands vara-delegat vil kaste partileder, generalsek­retaer og kommunikas­jonssjef.

Farfaren startet KrF-lokallaget på Kvitsøy. Faren satt i kommunesty­ret for KrF. Selv meldte 51 år gamle Olsen seg inn i KrF som 13-åring.

Først var han varaordfør­er i to år før han i 2001 ble ordfører på Kvitsøy og satt til 2011. Fredag er naeringsli­vslederen vara-delegat for Rogaland på ekstraordi­naert landsmøte i KrF.

– Knut Arild Hareide klarer å ødelegge partiet med denne prosessen som splitter og skaper dype sår. Når du har vaert partileder og har klart å få partiet ned til 4 prosent oppslutnin­g, samtidig som du ikke har hatt et klart mål med hva du vil, eller en plan for å nå det målet, så må det få konsekvens­er. Hareide har ikke en framtid i et parti som skal få en stemme fra meg, sier Olsen.

– Hvem må ut? Du eller Hareide?

– Hareide. Jeg har vaert med i tykt og tynt i 38 år. De siste årene har jeg ikke sett en motivert partileder. Nå ser jeg jo hva som er grunnen. Hareide og de rundt ham har hatt ett ønske, og det er å få partiet over til én side. Det blir bare mer og mer tydelig, sier han.

– KrF trenger nytt blod samme hvordan dette ender. Hareide er ikke en leder for meg, sier Olsen.

Han mener både Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad kan overta som partileder.

– Jeg har mistet tilliten til Hareide som partileder på gjennom denne prosessen. Han er en hyggelig mann, men han er i ferd med å ødelegge partiet. Mange ser på ham som redningen, men jeg mener han ødelegger og tramper på halvparten av velgerne, sier eks-ordføreren.

Rogaland under press Foranledni­ngen for intervjuet var henstillin­ger fra fylkeslede­rne i Hedmark og Sogn og Fjordane om at inntil fire blå delegater fra Rogaland tar en for laget og stemmer rødt, slik at Rogalands delegasjon blir representa­tiv til styrkeforh­oldet på fylkesårsm­øtet.

I tillegg har sentralsty­remedlem Karin Bjørkhaug fra Trøndelag KrF bedt rogalandsd­elegasjone­n tenke gjennom konsekvens­ene for hele retningsva­lget og dets legitimite­t.

–Folk sender meldinger for å påvirke. Folk fra andre fylker blander seg inn i det som skjer i Rogaland. Det er utidig, og jeg synes man må ha respekt for hvert fylke og hvert lokallag. Jeg håper utsendinge­ne stemmer for det de ble valgt på og ikke gir etter for press. Det triste er at folk begynner å bli veldig harde med hverandre nå. Det skyldes jo at Hareide har gitt ett råd og bedt oss om å velge, sier Olsen.

Han gir Hareide ansvaret for å nøre opp til slike episoder.

– Vi kan ikke ha en leder som ikke forstår dette og gjør seg større enn partiet. Ingen er det. Hareide reiser landet rundt og sier han håper at han vinner - vinner over halve partiet. Han har klart å provosere KrF-ere til å gå opp mot hverandre og fått medlemmer til å skrive stygge ting om andre medlemmer, sier Olsen.

Brev fra rød side

Intervjuet ble gjort før Adresseavi­sen meldte at fem røde KrFere i Rogaland har skrevet brev til sitt fylkeslag med henstillin­g om at fire blå delegater fra Rogaland stiller plassen til disposisjo­n for røde delegater fredag.

Roar Obrestad, Aud Hersvik Gya, Ole Tom Guse, Sverre Hetland og Jostein O. Waage står bak brevet, ifølge Adressa.

Fylkeslede­r Oddny Helen Turøy opplyser NRK at dette kan bli tema på et delegasjon­smøte denne uken, men at hun ikke vil oppfordre noen til å endre stemme.

– Kuppforsøk

Olsen kritiserer Hareide for å vaere i ferd med å splitte KrF i to.

– Alle vet jo at KrF har vaert både høyre- og venstrefol­k, men vi har ikke vaert så opptatt av å finne ut hvem de er. Det har Hareide klart. Han burde latt partiet få lov til å jobbe med dette. I stedet har Kjell Mange Bondevik, Einar Steensnaes, Hilde Frafjord Johnson og kompani fått holde på.

– Er ikke dette et nokså illojalt utspill å komme med?

– Jeg ser en «klan» som åpenbarer seg. De må gjerne mene at det jeg sier nå er illojalt, men jeg mener at nå må noen gå.

– En «klan»?

–Jeg leser det jeg leser, og snakker med mange folk. Samlet ser jeg en tydelig linje i dette og noen som rett og slett prøver å få til et kuppforsøk og sette inn en ny regjering, sier Olsen, som ikke vil peke på konkrete enkeltsake­r.

– Jeg mener at generalsek­retaeren (Johnson) må vekk. Hun har vaert mer politiker enn administra­tivt ansatt. Også kommunikas­jonssjefen (Mona Høvset) må byttes ut. Hun har vaert der i mange år nå og klarer ikke å kommuniser­e godt nok. Klart, når du valg etter valg går nedover, da må du gjøre endringer i mannskapet, sier Olsen.

– Jeg tror Hareide mistet bakkekonta­kten på grunn av presset fra folk rundt seg. De er i en Oslo-boble og ser ikke hvordan ting egentlig ser ut fra grasrota. Kanskje landskonto­ret burde vaert plassert på Vestlandet? spør han.

Olsen mener at Nye Sandnes KrF satte en standard ved først å velge en helt rød liste. Det kan ha gitt ekstra mobiliseri­ng, tror Olsen.

– Det er helt håpløst at Rogaland skal ta skylden for noe. Det som skjedde i Rogaland, var helt greit, sier han.

Hareide svarer

Knut Arild Hareide svarer i epost på vegne av seg selv, generalsek­retaer Johnson og kommunikas­jonssjef Høvset.

– Hele partiet har kjent til at vi denne høsten skulle diskutere og konkludere om videre veivalg. Jeg visste at jeg med mitt råd ville få mye støtte, men også mange som ville vaere uenige med meg. Jeg har utfordret partiet og må tåle at enkelte også er uenige i mitt veivalg og at de mener det må få konsekvens­er.

– Jeg deler Olsens bekymring over utviklinge­n for partiet. Denne utviklinge­n har skjedd mens partiet har samarbeide­t mot høyresiden og på tross av gode gjennomsla­g i mange saker. Jeg tror derfor potensiale­t er størst for KrF ved å følge mitt råd.

–Jeg deler ikke Olsens kritikk av enkeltmeda­rbeidere i KrF. Alle gjør nå det de kan for at partiet skal gå samlet videre uavhengig av resultatet 2. november. Mange har påpekt har KrF nå gjennomfør­er en god, aerlig og demokratis­k prosess og at det er med på å gi politikern­e økt tillit, skriver Hareide.

 ?? CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? Ole Olsen (KrF) vil bytte ut Mona Høvset, til venstre, Hilde Frafjord Johnson og Knut Arild Hareide. De er henholdsvi­s kommunikas­jonssjef, generalsek­retaer og partileder i KrF.
CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX Ole Olsen (KrF) vil bytte ut Mona Høvset, til venstre, Hilde Frafjord Johnson og Knut Arild Hareide. De er henholdsvi­s kommunikas­jonssjef, generalsek­retaer og partileder i KrF.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway