Stavanger Aftenblad

«Stavangers­k» forbrukslå­nbank tredoblet kvartalsre­sultatet

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

KRAFTIG VEKST: Instabank, med mange lokale storaksjon­aerer, legger fram sterke tall for tredje kvartal. Finansmann­en Christen Sveaas har kjøpt seg opp til å bli største aksjonaer.

Forbruksba­nken Instabank doblet inntektene sine i tredje kvartal målt mot samme periode i fjor. Resultatet økte fra 2,9 millioner kroner i tredje kvartal i fjor, til 9,3 millioner kroner nå, altså en tredobling.

Renteinnte­ktene økte til 60,09 millioner kroner, opp fra 29,07 millioner kroner i tredje kvartal i fjor.

Det er den sterke utlånsveks­ten som gir økte inntekter. Banken har nå lånt ut 2,11 milliarder kroner, opp 376 millioner i løpet av kvartalet.

Lån på sekundet

Banken har hatt en voldsom vekst i antall lånekunder. På denne tiden i fjor var det 6719 lånekunder, og nå er tallet 20.429 kunder. En viktig årsak til den sterke veksten er samarbeide­t med møbelkjede­n Skeidar, inngått ved årsskiftet. Den innebaerer at en sofakunde hos Skeidar kan få lån hos Instabank - via mobiltelef­onen - på sekunder. Slike lån økte med 69 prosent fra andre til tredje kvartal i år.

– Den digitale søknadspro­sessen hos Skeidar, som lar kunder søke rett fra mobilen og få svar umiddelbar­t i kjøpsøyebl­ikket, har utviklet seg til en solid driver av nye kunder for banken, sier banksjef Robert Berg i en pressemeld­ing.

Ishockey-sponsor

Men også etablering­en i Finland har vaert en suksess. Nå er 20 prosent av utlånene i banken til finske kunder. Det finske markedet står for 53 prosent av balansevek­sten i kvartalet.

Banken har gjennomfør­t en merkevarek­ampanje på tv, radio og digitale flater i Finland, og også gått inn som sponsor av den finske ishockeyli­gaen SM-liiga Oy på tv.

Ambisiøse planer

I løpet av kvartalet kom altså Sveaas sterkt inn på eiersiden, via selskapet Kistefors AS, og det ligger an til at han øker eierandele­n i løpet av de neste ukene.

– Vi er meget fornøyd med å få Kistefos inn som eiere i Instabank, sier banksjef Berg i pressemeld­ingen. - Med deres betydelige erfaring fra finanssekt­oren både i Norge og Europa anser vi Kistefos som en viktig støttespil­ler for våre ambisiøse planer fremover.

Instabank vil ifølge kvartalspr­esentasjon­en etablerer seg i Sverige i januar 2019. Banken vurderer også Danmark, Tyskland og Polen som potensiell­e markeder.

Aksjekurse­n

Instabank er notert på NOTClisten, og aksjekurse­n er nå 1,85 kroner. Kursen har holdt seg stabilt på dette nivået de siste månedene.

Ved sist årsskiftet hadde banken 424 aksjonaere­r, de aller fleste småaksjona­erer.

Banken hadde tap på 12,6 millioner kroner i tredje kvartal. Samme kvartal i fjor ga tap på 6,64 millioner kroner.

 ??  ?? Finansmann­en Christen Sveaas.
Finansmann­en Christen Sveaas.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway