Stavanger Aftenblad

Bondelaget og Sp advarer mot hellig markagrens­e

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

SANDNES: Flere reagerer på SVs utspill om å sikre grensene for Sandnesmar­kå og mener at konsekvens­ene av å verne et altfor stort markaområd­e kan føre til enda større press på matjorda utenfor markagrens­en.

SV i Sandnes ønsker å gi Sandnesmar­kå samme type vern som Oslomarka og vil sikre markagrens­ene for å hindre nedbygging i framtiden. Men flere advarer mot konsekvens­ene av å beholde dagens markagrens­er.

– Utbygging på udyrka jord og fjell må ikke blokkeres av en hellig markagrens­e. Da risikerer vi bare at det blir enda mer press på den matjorda vi har, sier Paul Kyllingsta­d, som sitter i jordvernut­valget i Sandnes bondelag.

Han skjønner at tanken bak er både velment og god, men mener det vil vaere en bjørnetjen­este for jordvernet. Uttrykket bjørnetjen­este stammer for øvrig fra en fabel om en tam bjørn som forsøker å slå i hel en flue på sin sovende eiers ansikt, men dreper ham med slaget.

– Vi setter pris på engasjemen­tet fra SV om vern av matjorda. Men hvis store områder med udyrka jord og fjell skal få et varig vern, vil vi ikke ha noe igjen å bygge på i framtiden. Derfor må vi se på helheten og ha en debatt på markagrens­en skal gå, sier Kyllingsta­d.

Han mener at dagens markagrens­er er litt for tilfeldige og at noe av dette fjell- og friluftsom­rådet må ofres for å hindre økt press på annen matjord i kommunen.

Sp forstår ikke SV

–Selv om vi ofrer noe, vil det fortsatt vaere enormt store arealer igjen, sier Kyllingsta­d.

Martin S. Håland (Sp) reagerer også på utspillet fra SV om vern og det å sikre grensene for Sandnesmar­kå.

– Vi føler at bildet blir litt skjevt slik SV framstiler det, og jeg forstår ikke helt at SV går ut på denne måten. Jeg tror at vi har samme ønsket om å verne Sandnesmar­kå, sier Håland

Han viser til at bystyret i Sandnes nettopp behandlet en sak om Sandnesmar­kå der bare SV, MDG og uavhengige Kjell Haavard Thrane Høie (tidligere Venstre) hadde et annet syn enn flertallet.

– Vi i posisjonen (Ap, Frp og Sp) føler at SV forsøker å slå politisk mynt på å verne Sandnesmar­kå. Men resultatet kan bli at det vil bli bygget ned mer dyrket jord, sier Håland.

– Det politiske flertallet i Sandnes har vel ikke vaert kjent for å verne matjord og har også utfordret grensene for Sandnesmar­kå. Hvordan ser du på det?

– Vi erkjenner fullt ut at vi har utfordret disse grensene, og det er det vi vil gjøre noe med nå. Vi vil lage et markaområd­et som står seg i mange tiår og ønsker ikke at vi skal drive og flikke på disse grensene, sier Håland.

Han mener at matjorda har et godt nok vern i dag gjennom Stortinget­s mål om ikke å bygge ned mer enn 4000 dekar i året på landsbasis og mener at det viktigste med Sandnesmar­kå er å sikre et friluftsom­råde.

– Hvor stort tenker du at markaområd­et skal vaere?

–Det må gjerne vaere stort. Men det er ikke størrelsen som er avgjørende. Det viktigste er kvaliteten og at det er et friluftsom­råde som har verdi for folk, sier Håland.

– Bekrefter vår bekymring

SV avviser at de prøver å slå politisk mynt på vern av Sandnesmar­kå.

– Vi prøver bare å sikre landbruk og friluftsli­v for de neste generasjon­ene. Hvis det er å slå politisk mynt på noe, så gjør vi gjerne det. Vi er bekymret for utviklinge­n og synes det er synd at kommunepla­n, Sandnesmar­kå og miljøplan behandles som tre ulike saker og at vern av matjord er ikke lenger en uttalt målsetting i planen for området, sier Bjerga.

– Noen mener at vern av dagens markagrens­er vil føre til mer press på matjorda utenfor Sandnesmar­kå. Hvordan ser du på det?

–Det bare bekrefter vår bekymring om at noen har til hensikt å spise av matjorda. Matjorda skal ikke bygges ned. Den skal ikke røres, sier Bjerga.

– Er dagens markagrens­er hellige for SV?

– Sandnesmar­kå er ikke større enn den bør vaere, og vi prøver bare å ivareta både landbruk og at alle skal ha et verdifullt grøntområd­e, sier Bjerga.

 ??  ??
 ?? JARLE AASLAND ?? Paul Kyllingsta­d står inne for skiltet «Spar matjorda – bygg på fjell». Men frykter at konsekvens­en av å verne en for stor del av Sandnesmar­kå er at man ikke kan bygge på fjell heller i framtiden, og det vil øke presset på matjorda.
JARLE AASLAND Paul Kyllingsta­d står inne for skiltet «Spar matjorda – bygg på fjell». Men frykter at konsekvens­en av å verne en for stor del av Sandnesmar­kå er at man ikke kan bygge på fjell heller i framtiden, og det vil øke presset på matjorda.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Martin Håland (Sp), til høyre, mener at Heidi Bjerga (SV) prøver å slå politisk mynt på Sandnesmar­kå.
FREDRIK REFVEM Martin Håland (Sp), til høyre, mener at Heidi Bjerga (SV) prøver å slå politisk mynt på Sandnesmar­kå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway