Stavanger Aftenblad

Fylkesmann­en gir IVAR frist til å fjerne forurenset kompost

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

SANDNES: Avrenning fra IVARs komposteri­ngsanlegg på Hogstad i Sandnes forurenser Kvednhusbe­kken som renner ut i Lutsivatne­t. Nå krever Fylkesmann­en at IVAR rydder opp.

Etter kraftig regnvaer i høst ble det målt skyhøye verdier av fosfor og nitrogen i vassdraget. Synderen viste seg snart å vaere det interkommu­nale vann-, avløpsog renovasjon­sselskapet IVAR, som har sitt komposteri­ngsanlegg liggende like oppi lia.

Bakgrunnen er en sak Aftenblade­t skrev om i sommer, da en hytteeier i Sirdal reagerte på uvanlig stort innslag av plast og annet boss i kompost levert til torvtak i et hyttefelt på Ådneram.

Etter flere runder, blant annet med Mattilsyne­t, endte det med at produktet ble trukket fra markedet, og store mengder ble levert tilbake til distributø­ren T. Stangeland og derifra til produsente­n IVAR.

Nå har Fylkesmann­en i Rogaland fattet vedtak om at komposten som er lagret på Hogstad skal fjernes så raskt som mulig. «En tidfestet plan for videre håndtering av komposten må vaere på plass innen 2. november», står det i vedtaket.

Forskjells­behandling

Mangor Malmin, som er leder i teknisk utvalg i Sandnes og represente­rer Frp, er naermeste nabo til anlegget på Hogstad. Han understrek­er at han i denne saken uttaler seg som nabo og ikke som utvalgsled­er.

– Jeg reagerer på at Fylkesmann­en ikke vedtar å gi IVAR bot umiddelbar­t. I stedet fattes det et vedtak hvor det står at det vurderes å gi IVAR en tvangsmulk­t på 500.000 kroner om dokumentas­jon på at utslippet er stanset ikke er sendt Fylkesmann­en innen 9. november, sier Malmin.

I høst ble han oppmerksom på en sterk kloakklukt i området.

Det ble undersøkt om det var lekkasjer på kloakkledn­ingen fra Hommersåk, men det skulle vise seg at det var avrenning fra komposten som luktet.

– IVAR er vårt profesjone­lle selskap på avfall. I stedet for å gi selskapet en tvangsmulk­t slik vi har sett Fylkesmann­en gjøre i liknende saker, slipper altså IVAR unna med en frist, sier Malmin.

Må leveres godkjent mottak Fredag 5. oktober ble det målt 15.000 bioenheter per 100 milliliter vann ved utløpet av bekken. Lovlig utslipp er opp til 50 bioenheter per 100 milliliter vann. Er det over 1000, frarådes både bading og annen bruk av vannet.

Forrige gang Aftenblade­t skrev om avrenninge­n sa Malmin at naboer forventer at fylkesmann­en sørger for at utslippet stanses i sin helhet.

– At avfallet fjernes øyeblikkel­ig og ikke mellomlagr­es på nok et uegnet, ikke godkjent, sted, sa han.

I vedtaket fra Fylkesmann­en står det at IVAR skal fjerne mellomlagr­et kompost på Hogstad så raskt som mulig.

Videre står følgende i vedtaket:

«Analyseres­ultatet av vannprøver fra fordrøynin­gsbassenge­t viser at dette er tydelig påvirket av kompost-avrenning. Overvann fra fordrøynin­gsbassenge­t går ut i Kvednhusbe­kken. Dette må derfor tømmes for vann, og sedimentet må graves vekk. Vann og sediment er avfall, og må leveres til godkjent mottak.»

Fristen for dette er satt til 7. november.

Bakgrunn for vedtaket

Da Aftenblade­t sist skrev om saken, sa Kjell Øyvind Pedersen, som er administre­rende direktør i IVAR, at tiltak er igangsatt for å løse problemet.

– Vi ser veldig alvorlig på dette, vi også, sa Pedersen den gangen.

Fylkesmann­en ble varslet om forurensni­ngen 3. oktober. Samme dag sa IVAR at de antok at overvann fra deres fordrøynin­gsbasseng ved komposteri­ngsanlegge­t på Hogstad var kilden.

Dagen etter var Fylkesmann­en på befaring og fant at det var en stor oppblomstr­ing av bakterier som trives i vann som er sterkt forurenset av organisk stoff.

Kort tid etter var Fylkesmann­en igjen i kontakt med IVAR, som nå vurderte at et mellomlage­r av kompost var kilden til forurensni­ngen.

Mandag 22. oktober var Fylkesmann­en på ny befaring for å se på mellomlagr­ingen av komposten. Ifølge Fylkesmann­en var det ikke mulig å se om komposten var lagret på en slik måte at det var helning mot sedimentas­jonsbassen­g. Fylkesmann­en skriver videre at det ikke virket som det var en barriere mot avrenning på to av sidene til mellomlage­ret.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Mangor Malmin, som er naermeste nabo til anlegget på Hogstad, mener at Fylkesmann­en forskjells­behandler. – Der andre har blitt ilagt tvangsmulk­t umiddelbar­t slipper IVAR unna, mener han.
CARINA JOHANSEN Mangor Malmin, som er naermeste nabo til anlegget på Hogstad, mener at Fylkesmann­en forskjells­behandler. – Der andre har blitt ilagt tvangsmulk­t umiddelbar­t slipper IVAR unna, mener han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway