Stavanger Aftenblad

Ingen overlevend­e funnet etter flystyrten i Indonesia

-

JAKARTA: Nesten 200 mennesker er etter alt å dømme omkommet etter at et Boeing-fly styrtet i havet utenfor Indonesias hovedstad i går morges.

Bare 13 minutter etter avgang styrtet det relativt nye flyet av typen Boeing 737 MAX 8 i havet med 188 mennesker om bord.

Flygeren hadde allerede bedt om å få snu på grunn av tekniske problemer, men det var for sent. Radarsigna­let forsvant like etter, og sjøfolk i naerheten har fortalt at de så flyet «falle fra himmelen».

Det er ingen tegn til overlevend­e, opplyste sjefen for leteoperas­jonen, Muhammad Syaugi, mandag morgen. Han sa også at det er funnet kroppsdele­r i sjøen, og at dykkere forsøker å nå fram til skroget, som antas å ligge på rundt 35 meters dybde.

To måneder gammelt

Bilder som myndighete­ne har lagt ut på Twitter, viser flere gjenstande­r som få timer etter ulykken var plukket opp fra sjøen, deriblant en deformert mobiltelef­on, en opprevet bag og flere vrakrester. Gjenstande­ne er funnet av mannskapet på et tankskip.

Passasjerf­lyet er eid av flyselskap­et Lion Air og var på vei fra Jakarta til byen Pangkal Pinang, som ligger på en øygruppe utenfor Sumatra.

Ifølge indonesisk­e beredskaps­myndighete­r hadde flyet 181 passasjere­r og et mannskap på sju om bord. Blant passasjere­ne var det to barn og en baby.

Flyet var av typen Boeing 737 MAX 8, og ifølge det indonesisk­e luftfartst­ilsynet var det bare to måneder gammelt.

Det første europeiske selskapet som tok i bruk denne modellen, var Norwegian, som nå har minst elleve MAX 8-fly i sin flåte.

Ifølge Lion Airs toppsjef Edward Sirait hadde flyet tekniske problemer på den forrige flyvingen, men dette skal ha blitt løst i tråd med produsente­ns prosedyrer.

Informasjo­n fra nettsiden FlightAwar­e viser at flyet hadde nådd 5.200 fots høyde før det gikk ned.

Fortvilte pårørende

Fortvilte pårørende ventet i går på nytt om sine kjaere på utenfor flyplassen i Pangkal Pinang. Krisesentr­e er opprettet både der og ved Jakartas flyplass Soekarno Hatta.

Ifølge Utenriksde­partemente­t er det ingen opplysning­er som tyder på at nordmenn var om bord i flyet.

– Ambassaden i Jakarta kartlegger situasjone­n nå. Så langt har vi ingen indikasjon på at det er nordmenn involvert, sier UDs pressevakt Ane Haavardsda­tter Lunde.

Bommet på rullebanen

Lion Air er et av landets nyeste og største flyselskap.

Billigsels­kapet har tidligere vaert involvert i en stor ulykke, da et Boeing 737–800 i 2013 bommet på rullebanen da det skulle lande på den øya Bali. Om bord var 101 passasjere­r og sju ansatte. Alle kom fra hendelsen med livet i behold.

Ekspert om flysikkerh­eten Flysikkerh­etsekspert Hans Kjäll sier det ikke finnes noen sammenheng mellom billettpri­s og flysikkerh­et.

Ifølge den svenske flysikkerh­etsekspert­en finnes det derimot forskjelle­r i flysikkerh­eten mellom ulike deler av verden.

– Vi har sett på lavprissel­skaper, men det finnes ingen slike enkle sammenheng­er mellom lav pris og dårlig flysikkerh­et. Sikkerhete­n er ulik i ulike regioner, sier han.

Han trekker fram Afrika som regionen med dårligst flysikkerh­et.

– I Afrika er ulykkesris­ikoen 10 til 15 ganger større. Der er det land som ikke har infrastruk­tur for flysikkerh­et. Så lenge de ikke har det, er det vanskelig, forklarer han.

Asia skal ifølge Kjäll vaere sikrere, med unntak av Indonesia. Indonesisk­e flyselskap har tidligere vaert bannlyst fra å fly til både Europa og USA

 ?? TATAN SYUFLANA / AP / NTB SCANPIX ?? Pårørende blir fulgt til et krisesente­r på flyplassen Soekarno-Hatta i Tangerang.
TATAN SYUFLANA / AP / NTB SCANPIX Pårørende blir fulgt til et krisesente­r på flyplassen Soekarno-Hatta i Tangerang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway