Stavanger Aftenblad

Merkels politiske aera går mot slutten

-

BERLIN: Angela Merkel har besluttet at dette blir hennes siste periode som Tysklands statsminis­ter. Hun gir seg også som CDUs partileder.

På en pressekonf­eranse mandag ga Merkel beskjed om at hun tar konsekvens­ene av det forsmedeli­ge valgresult­atet i delstaten Hessen dagen før.

Etter å ha vaert CDUs leder i 18 år og Tysklands statsminis­ter siden 2005, vil hun ikke stille til gjenvalg som partileder under landsmøtet i desember. Men hun ønsker likevel å fortsette som statsminis­ter i koalisjons­regjeringe­n fram til mandatet hennes går ut i 2021.

– Avgjørelse­n er mitt bidrag slik at koalisjone­n kan bruke kreftene på god styring, sa hun etter å ha møtt partiledel­sen i Berlin mandag.

På forhånd hadde en rekke ikke navngitte partikilde­r oppgitt til tysk presse at Merkel kom til å gi seg som partileder.

Toneangive­nde stemme Merkels kunngjørin­g tolkes som begynnelse­n på slutten av hennes politiske karriere.

– Hun har betydd politisk stabilitet i Tyskland og Europa i en periode der EU og Europa har vaert igjennom store omveltning­er. Hun har vaert den toneangive­nde røsten i EU de siste ti årene, sier Tyskland-kjenner Kate Hansen Bundt til NTB.

Merkels bane ble flyktningk­risen i 2015. Da valgte hun å åpne dørene for asylsøkere, i håp om en kollektiv løsning i EU der alle medlemslan­d tok sin del av byrden. Det skjedde ikke. I stedet stormet populistpa­rtiet AfD fram på ytre høyre i Tyskland, mens velgerne straffet regjeringe­n hardt.

– Redder stumpene Analytiker­e mener Merkel nå forsøker å ta grep før det er for sent.

– Merkel burde handlet før, men kan nå redde stumpene. Hun har alltid sagt at partileder og kansler hører sammen. Det er ikke utelukket at det blir nyvalg, mener førsteaman­uensis Ole Letnes ved Universite­tet i Agder.

Både under valget på ny nasjonalfo­rsamling i fjor høst og i delstatsva­lgene i Bayern og Hessen denne måneden har CDU gått kraftig tilbake, en skjebne som deles av den sosialdemo­kratiske regjerings­partneren SPD.

– Valgresult­atet er bittert både for våre venner i Hessen og for oss på riksplan, sa Merkel på pressekonf­eransen.

CDU fikk 27 prosent av stemmene i søndagens valg i Hessen, en tilbakegan­g på over 10 prosentpoe­ng siden valget i 2013.

Flere mulig arvtakere

Allerede i begynnelse­n av desember skal CDU velge ny partileder under landsmøtet i Hamburg.

– Det kan vaere strategisk av Angela Merkel å gå av. Det finnes en klar mulighet for at hun kan bli sittende som statsminis­ter om hun godtas av sine egne, sier Rutger Lindahl, professor i statsviten­skap ved Göteborgs universite­t.

Flere av Merkels partifelle­r har allerede vist interesse for å overta partileder­jobben. Blant dem er CDUs generalsek­retaer Annegret Kramp-Karrenbaue­r. Andre navn er CDUs tidligere parlamenta­riske leder Fritz Merz og helseminis­ter Jens Spahn.

Merkel selv sier at hun ikke vil håndplukke sin etterfølge­r.

– Jeg vil akseptere enhver demokratis­k beslutning som partiet mitt tar, sier hun. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway