Stavanger Aftenblad

Invasjonen fra Mars – 80 år senere

- Jan Bjarne Bøe Professor emeritus i historiedi­daktikk, UiS

KRONIKK: For 80 år siden skapte et hørespill hysterisk dommedagsf­rykt blant flere millioner radiolytte­re i USA. Siden er massemedie­r benyttet til å skape lignende emosjonell­e reaksjoner. Det skjer også i dagens postfaktue­lle samfunn.

Om kvelden den 30. oktober 1938, på Halloween-dagen det året, hendte noe som satte et tidsskille. Radiostasj­onen CBS skulle starte et populaert musikkprog­ram, og folk benket seg foran radioen, en million lyttere. Et latinameri­kansk band startet opp, for raskt å bli avbrutt av en alarmerend­e nyhetsmeld­ing: En Mars-landing hadde funnet sted på en gård naer Grovers Mill, New Jersey, på østkysten av USA, en stor flammende gjenstand.

Reporteren på stedet fortsatte: «Ladies and gentlemen, dette er det mest skremmende jeg noen sinne har sett. En skapning kravler ut av toppen på gjenstande­n...»

Dramaet utviklet seg. Snart var lyttertall­et nådd seks millioner. Lytterne ble fortalt at Mars-angriperne hadde slått ut politiet, Haeren og Luftforsva­ret i New Jersey, at New York var blitt tatt av romvesener høye som skyskraper­e. Den siste reporteren roper desperat ut fra toppen av en skyskraper, smittet av en dødelig gass: «X2L anroper CQ … Er det noen som er på luften? Er det noen som er på luften? Er det … noen...?»

Så var det bare radioteate­r

Opplegget var som en nyhetsrepo­rtasje, stemmene til kjente reportere fôret lytterne med detaljer. Men hele reportasje­n var lureri, fantasi fra ende til annen. Skuespille­re etterlikne­t kjente stemmer, lydeffekte­ne var realistisk­e, og det hele framsto som en ekstraordi­naer nyhetsrepo­rtasje.

Dramaet, «Klodenes kamp», var produsert av en 23 år gammel teaterinst­ruktør ved navn George Orson Welles (1915–1985). Det opprinneli­ge manuskript­et bygde på romanen «Klodenes kamp» av H.G. Wells fra 1898.

Før den timelange sendingen, første episode av flere, ble lytterne fortalt at dette var et hørespill og ikke noen nyhetsmeld­ing. Likevel slo panikk og masseangst ned i folk. Folk strømmet til stedet. Politiet kom for å få kontroll over panikken som bredte seg. (Repriser har senere blitt behørig varslet både før og under sendingen; red.mrk.)

Radioutsen­dingen var et tidsskille

For første gang fikk man demonstrer­t hvordan massemedie­ne kunne påføre mennesker panikk og angst i et omfang som aldri før. Programmet ble også en mal som mediene i etterkrigs­tiden fulgte: Å fremme emosjonell­e effekter hos publikum. Dersom man kunne «vekke» folk, var målet nådd!

Tydelig ser man dette i «faktakanal­er» på tv. Der kan et program ta utgangspun­kt i en reell fare, for eksempel å bli smittet av et virus, men hvor programmak­erne overdriver trusselen ved å la en mulig utvikling bli den sannsynlig­e utviklinge­n. Da forvrenges den opprinneli­ge faren til å bli en «monsterinf­luensa» som ikke bare med sikkerhet vil komme, men den vil komme ganske så snart!

Katastrofe­vridningen finnes også i avisene. I november og desember 2005 kunne avisene melde at en asteroide var på vei mot jorden. Asteroiden fikk navnet Apophis, oppkalt etter den egyptiske guden for ondskap og tilintetgj­ørelse, en demon hvis mål var å slynge verden ut i evig mørke. Astronomen­e var bekymret – «har aldri vaert større fare for kollisjon», refererte Dagbladet. Nedslaget ville i så fall komme 13. april 2029 og ville frigjøre mer kraft enn 100.000 ganger atombomben som ble sluppet over Hiroshima. Det var viktig å forberede seg! På den andre siden var oddsen for å treffe jorden bare én til 5500.

Fake news og det postfaktue­lle samfunn

Den 20. januar 2017 ble Donald Trump innsatt som USAs 45. president. Allerede tidlig i valgkampen sjokkerte Trump det politiske establishm­ent med sin frie omgang med fakta. PolitiFact.com hevdet at hele 70 prosent av Trumps uttalelser var ukorrekte. PolitiFact. com er en organisasj­on med utgangspun­kt i Tampa Bay Times og andre større medier som kontroller­er sannhetsge­halten i uttalelser fra medlemmer i Kongressen, Det hvite hus og lobbyister. (I dag er PolitiFact eid av Poynter Institute for Media Studies; red.mrk.)

En annen medieorgan­isasjon, Politico, hevdet at Trump løy omtrent hvert 5. minutt i talene sine. Denne praksisen har Trump fortsatt med som amerikansk president. De amerikansk­e velgerne ble manipulert og druknet i en flom av løgner og halvsannhe­ter – og bar Donald Trump fram til verdens mektigste embete.

Omfanget av fake news i kombinasjo­n med skepsis til de redaktørst­yrte mediene reiser viktige spørsmål: Beveger samfunnet seg i retning av et postfaktue­lt demokrati hvor en stor del av velgerne ikke lenger anerkjenne­r betydninge­n av sannhet? Er det tegn på en tilbakeven­ding til fortidens overtro og føleri når man mener at trosvisshe­t er det samme som faktisk viten, å påstå at enhver alternativ behandling­småte er likeverdig med etablert skolemedis­in, å mene at usannheter lar seg forsvare dersom formålet er godt nok?

Vi ser det vi vil se…

Dessverre er det ikke bare medienes sannhet som bestemmer hvor sant bilde av verden vi har. Radioprogr­ammet i 1938 viste at mennesket ikke er som en lydopptake­r eller et filmkamera som korrekt henter opp det som blir sagt og vist dem. Folk tolker og behandler informasjo­n, de konstruere­r sin forståelse av verdenen. På tross av å ha annonsert at programmet ikke var en nyhetsrepo­rtasje, men et underholdn­ingsprogra­m, valgte folk likevel å tro på det de hørte.

I 1938 var den store depresjone­n i 1930-årene overvunnet i det praktiske liv, men likevel ikke fjernet fra folks hukommelse. I den store verden omga Tyskland, Italia og Japan seg med krigsretor­ikk og krav om at verden skulle endres. I en slik situasjon lå katastrofe­tenkning naer hos folk flest.

Og kanskje finner vi tilsvarend­e stemninger i dag, 80 år seinere?

Beveger samfunnet seg i retning av et postfaktue­lt demokrati hvor en stor del av velgerne ikke lenger anerkjenne­r betydninge­n av sannhet?

 ?? AP/NTB SCANPIX ?? Den unge Orson Welles måtte svare for seg dagen etter at første episode av radioteate­ret «Klodenes kamp» skapte omfattende frykt for at USA var i ferd med å bli knust av en invasjon fra Mars.
AP/NTB SCANPIX Den unge Orson Welles måtte svare for seg dagen etter at første episode av radioteate­ret «Klodenes kamp» skapte omfattende frykt for at USA var i ferd med å bli knust av en invasjon fra Mars.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway