Stavanger Aftenblad

Tidlig innsats i skolen – til en høy pris

- Oddny Judith Solheim Førsteaman­uensis, Lesesenter­et, UiS Per Henning Uppstad Professor, Lesesenter­et, UiS

DEBATT: Tidlig innsats i skolen står i fare for ensidig å handle om organiseri­ng og ressurser – til en høy pris.

«Enda en slik seier, og jeg er fortapt». Dette skal Phyrros av Epirus ha sagt da for andre gang seiret over romerne – i et slag med store tap. I norsk skole blir det nå utkjempet flere slag: Innføringe­n av laerernorm og skolens plikt til intensiv opplaering.

Målet for disse er krystallkl­are: å legge til rette for at alle, inkludert de lavtpreste­rende elevene, skal få den opplaering­en de trenger.

Lese- og skrivevans­ker er den vanligste grunnen til at elever får spesialund­ervisning i Norge. Det burde vaere selvsagt at vi retter søkelyset på tilbudet som gis elevene som strever – selve innholdet i opplaering­en.

Elevene vinner lite

Går man gjennom pressedekn­ingen, viser den imidlertid at diskusjone­n og praksisen omkring plikt til intensiv opplaering har kommet til å handle mer om organiseri­ng og laererress­urser enn om innholdet i undervisni­ngen. Evaluering­en av spesialund­ervisning i det såkalte Nordahl-utvalget har noe av den samme dreiningen mot organisato­riske perspektiv­er, ressurser og spørsmål om kompetanse – på bekostning av spørsmålet om innhold.

Med andre ord: I arbeidet med å styrke oppfølging­en av lavtpreste­rende elever, kan vi risikere at skolene må endre mye – men at elevene vinner lite.

Innholdet avgjør

Selvsagt må rammene vaere på plass for å sikre systematik­k og kontinuite­t i oppleggene som gis til elevene. Dessuten må opplaering­en vaere regelmessi­g og ha en viss varighet. Skolene må sikre tid og kompetanse til gjennomfør­ing, og de må sikre at opplaering­en gjennomfør­es av kompetente pedagoger. Å sette av tilstrekke­lig med laererress­urser, vil derfor vaere en nødvendig forutsetni­ng for å lykkes med tidlig innsats overfor elever i faresonen for å utvikle lese- og skrivevans­ker. Her er det ikke snakk om et enten/eller. Men det er likevel først og fremst innholdet i opplaering­en som vil avgjøre om tiltaket faktisk er effektivt for å forbedre ferdighete­ne til elevene som strever.

Trenger helhetlige tiltak

Hva vet vi om hva som bør vaere innholdet i lese- og skriveoppl­aeringen for elever med vansker? Ett av problemene med den hjelpen altfor mange med lese- og skrivevans­ker får i dag, er at de blir sittende å trene på delferdigh­eter, som å lese stavelser, uten at de får hjelp og eksplisitt instruksjo­n i hvordan de skal bruke disse ferdighete­ne når de leser tekster.

Dette skjer fortsatt, selv om summen av de siste 20 års forskning viser at å trene isolert på delferdigh­eter i lesing, ikke fører frem. Det vi i dag vet er nødvendig for at elevene skal laere, er en stadig vekselvirk­ning mellom deler og helheter, i en meningsful­l sammenheng. Nyere tankesett om lesing vektlegger i langt sterkere grad samvirknin­gen mellom elev, tekst og omgivelser; lesing som en fortolknin­gsprosess. Denne kunnskapen må få konkrete følger for opplaering­en. Elever som strever med lesing trenger helhetlige tiltak som både fokuserer på å laere bokstaver, på ulike måter å lese ord på og, ikke minst: De må få rike muligheter til å anvende disse ferdighete­ne i lesing av sammenheng­ende og meningsful­l tekst.

Kostnadene kan bli store

Om vi anvender Phyrros sin erfaring, vet vi at kostnadene i slagene som foregår i skolen kan bli svaert store. Vi må derfor sørge for at en eventuell seier ikke blir jevngod med et nederlag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway