Stavanger Aftenblad

Hva er kristne verdier?

- Otto Bjelland Stavanger

POLITIKK: Er ikke sosialisme­n et uttrykk for kristne verdier?

Høyresida i KrF står i disse dager fram og prøver å framstille seg selv som de eneste rene og ranke forsvarere av kristne verdier. Spørsmålet som da melder seg er: Hva er kristne verdier?

Er ikke sosialisme­n et uttrykk for kristne verdier? Er ikke kamp for sosial rettferdig­het, humanisme og menneskere­ttigheter og kamp mot grådighet, utbytting og krig uttrykk for kristne verdier? Presten Alfred Eriksen, den første stortingsr­epresentan­ten fra Finnmark for Ap, mente som rett var at demokratis­k sosialisme var uttrykk for kristne verdier.

Kristensos­ialister

Det samme mente presten og lederen for lekmannsbe­vegelsen i Rogaland, Lars Oftedal. Alt i 1894 mante han de kristne til å gå i 1. maitog og til å slåss for åttetimers­dag. På 1910-20-tallet var det en rekke prester som kalte seg for kristensos­ialister i Norge, slik også Berge Furre, professor i teologi, senere gjorde. Furre pekte ofte på at grunnlegge­ren for lekmannsbe­vegelsen, Hans Nilsen Hauge, som høyresida i KrF bekjenner seg til, stod for radikal samfunnsen­dring slik venstresid­a gjør det i dag.

Venstresid­a er i hovedsak sekulaer i dag. Likevel er det den som mest står for de sentrale, kristne verdiene – sosial rettferdig­het, humanisme, menneskere­ttigheter – mot utbytting, diskrimine­ring og grådighet.

Alvorlig tilsnikels­e

Konservati­ve kristne prøver å gjøre spørsmålet om abort, homoseksua­litet, støtte til Israel, kontantstø­tte og barnetrygd til hovedkrite­rier for om man er for kristne verdier. Det er en alvorlig tilsnikels­e som bør tilbakevis­es.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? – Går man gjennom pressedekn­ingen, viser den at diskusjone­n og praksisen omkring plikt til intensiv opplaering har kommet til å handle mer om organiseri­ng og laererress­urser enn om innholdet i undervisni­ngen, skriver Per Henning Uppstad og Oddny Judith Solheim fra Lesesenter­et ved UiS.
JONAS HAARR FRIESTAD – Går man gjennom pressedekn­ingen, viser den at diskusjone­n og praksisen omkring plikt til intensiv opplaering har kommet til å handle mer om organiseri­ng og laererress­urser enn om innholdet i undervisni­ngen, skriver Per Henning Uppstad og Oddny Judith Solheim fra Lesesenter­et ved UiS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway