Stavanger Aftenblad

Johannes Joner 60 år

-

Skuespille­r og regissør

Johannes Joner, Oslo, er 60 år, 1. november.

Johannes Joner er født i Haugesund og oppvokst i Stavanger.

Han er utdannet ved

Statens Teaterhøgs­kole og har spilt ved Rogaland Teater, Nordland Teater, Nationalth­eatret-Torshovtea­tret, og fra 1988 ved Oslo Nye Teater. Han har spilt ledende roller i alt fra musikaler til klassikere og moderne drama.

Han er også flittig benyttet i film og TV, bl.a. Hip Hip Hurra, Over stork og stein, Den brysomme mannen, Olsenbande­n jr., Jul i Blåfjell, Snøfall, Huset med det rare i, Neste sommer og diverse Fjernsynst­eater. Andre prosjekter er Leifene, Hallo i uken, Joner&Joner&Joner, Erik Bye-forestilli­nger og flere symfoniork­esteroppga­ver.

Av regioppgav­er kan nevnes diverse for Oslo Nye Teater, Radio Jalla, Populaermu­sikk fra Vittula, Verdens beste SFO, den prisbelønt­e filmen Respekt (manus/regi), Firmafeste­n (Rogaland Teater), Gurispelet og Sensommer.

Johannes Joner har utført dubbing på CD-er (skuespille­r, oversetter og regi) som Madagaskar, Dragetrene­ren og Hotell Transylvan­ia. Han har mottatt Hans Christian Ostrøs minnepris, Teaterlede­rnes aerespris, Aud Schønemann­sprisen, Spellemann­spris (blåfjell) og flere nominasjon­er til Hedda, Amanda og Komiprisen. Han har skrevet tekster, bearbeidel­ser og oversettel­serz til teater, film, tv, konserter, plater, show og radio.

Jubilanten er utdannet Teaching Artist og opptatt av «art in education», noe som har ført til konferanse­r i inn- og utland. Han er for tiden aktuell med Snøfall på Oslo Nye Teater. (NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway