Stavanger Aftenblad

Torstein Jøssang 85 år

-

Professor dr.philos. Torstein Jøssang, Blommenhol­m, er 85 år 31. oktober.

Torstein Jøssang er født på Jørpeland i Rogaland. Han har hele sin utdannelse fra USA og Universite­tet i Oslo, hvor han ble dr.philos. i 1968.

Han var ansatt ved Fysisk institutt på UiO fra 1959 til 2006, inklusive fire års forsknings­opphold i USA og Israel. Etter nesten 47 års aktiv tjeneste ved UiO har han hatt mange titalls tillitsver­v og administra­tive oppgaver. Det faglige har likevel vaert det langt viktigste, og sammen med professor Jens Feder bygget og ledet han fra 1973 en stor forsknings­gruppe, som fikk navnet «Kooperativ­e Fenomen» (innen fagene Faste stoffers fysikk og Statistisk fysikk), og veiledet der over hundre studenter fra master til post. doc.-nivå. Innenfor denne gruppen er det bygget et stort nettverk av forskere fra USA, Europa og Israel, og han har publisert hundre originalar­tikler i de best kjente, internasjo­nale fysikkjour­naler, samt femti artikler i internasjo­nale Proceeding­s.

Jubilanten har vaert vitenskape­lig leder og styreforma­nn i Senter for Grunnforsk­ning ved Det Norske Videnskaps-Akademi, fagredaktø­r av Pysica Scripta ved The Royal Academy of Science i Stockholm. Han var med å forske fram og legge grunnlaget for opprettels­en av «Physics of Geological Processes» (et av Forsknings­rådets 13 sentre for fremragend­e forskning) i 2003, der han ennå har sitt kontor.

Han er tildelt en rekke priser og mottok i 1990 årets pris for fremragend­e forskning fra Norges Almenviten­skapelige Forsknings­råd, Fridtjof Nansen-prisen fra Det Norske Videnskaps-Akademi, Prisen for beste laeringsmi­ljø ved UiO i 1991 og IBMs fysikkpris i 1992. Torstein Jøssang er innvalgt medlem i Det Norske Videnskaps-Akademi og i European Academy of Arts, Sciences and Humanities i Paris. (NTB)

 ?? BJØRN TANGEN IDSØE ?? – Det er kjekt å vaere med på synstester, og jeg vil laere mer om det å vaere optiker, sier Sebastian Martinez Steinbakke­n. Han er elev ved Revheim ungdomssko­le i Stavanger, og er i arbeidspra­ksis hos Morwenn Le Moullec på Synsam på Madla Amfi.
BJØRN TANGEN IDSØE – Det er kjekt å vaere med på synstester, og jeg vil laere mer om det å vaere optiker, sier Sebastian Martinez Steinbakke­n. Han er elev ved Revheim ungdomssko­le i Stavanger, og er i arbeidspra­ksis hos Morwenn Le Moullec på Synsam på Madla Amfi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway