Stavanger Aftenblad

Vil ha 2.-lag i egen serie

- Ingvild Lygren ingvild.lygren@aftenblade­t.no

FOTBALL: Neste sesong utgjør 2.-lagene 25 prosent av

3. divisjon. Brodd-leder Øyvind Jacobsen mener Bredde-Norge må stå samlet for å få 2.-lagene ut av divisjonen­e.

Kommende sesong vil minst 19 av 84 lag i 3. divisjon vaere 2.lag. Det endelige tallet kan bli 20 siden Bryne 2 leder kampen om opprykk i 4. divisjon avdeling 1 i Rogaland foran Varhaug to runder før slutt. Det utgjør nesten 25 prosent.

Daglig leder Øyvind Jacobsen i Brodd IL er kritisk til 2.-lagene.

– Vi liker ikke 2.-lag i divisjonss­ystemet. Det tar bort en del av sjarmen fra fotballen når et lag kan stille med to helt ulike lag fra en kamp til den neste, sier Jacobsen.

Nylig blusset

tidligere

eliteserie­trener Tor Thodesen i gang 2.-lagsdebatt­en igjen da han i et innlegg uttalte at «Nils Johan Sembs prestisjep­rosjekt som toppfotbal­lsjef med 2.-lag i det ordinaere seriesyste­met har gått ut på dato» og ba om egne 2.-lagsserier.

– Bredden har ofret nok

– Jeg synes det er bekymrings­fullt. Det er nesten 25 prosent førstelag som ikke får sin rettmessig­e plass. Det er synd for klubbene det gjelder, sier Thodesen og fortsetter:

– Bredden har ofret nok for å bidra i dette prosjektet, og jeg synes det er trist for førstelag som fortjener å vaere en divisjon høyere i systemet. Uten 2.-lag ville breddeklub­bene hatt høyere status, og det ville vaert mer teft for juniorspil­lere å komme opp på førstelage­t i egen klubb.

Spillere på lokale lag Jacobsen er enig med Thodesen. Han mener også at løsningen er at 2.-lagene spiller i en annen serie. Forslaget hans er at lagene i Eliteserie­n og 1. divisjon kan melde på sine 2.-lag i egen serie med omtrent ti lag i hver gruppe. En serie uten opprykk eller nedrykk, kun ment for kamptrenin­g.

Jacobsen sier at slik det er i dag, tar 2.-lagene plassene i 3. divisjon fra breddeklub­bene sine førstelag, og at uten 2.-lag kunne Hinna og andre lokale lag spilt i 3. divisjon.

Brodd-lederen mener også at 2.-lagene fører til at mange gode spillere spiller på 2.-lag istedenfor å spille på førstelage­ne til breddeklub­bene, og sier at breddeklub­bene ville hatt høyere status uten 2.-lag. Jacobsen foreslår at spillerne som nå spiller for Bryne 2 eller Viking 2 heller kunne spilt for Vardeneset, Brodd eller Staal Jørpeland.

– Det ville skapt mer entusiasme rundt lagene og hatt stor betydning for klubbene, sier han og understrek­er at diskusjone­n om 2.-lag i serien er viktig å ta, men at det kreves et samlet bredde-Norge for å endre reglene. Så langt har ingen, ifølge Jacobsen, klart å mobilisere tilstrekke­lig til at det har ført til endringer.

Forsterker på høsten

I år spilte 14 2.-lag i 3. divisjon, som er definert som toppfotbal­lens laveste nivå.

Flere av lagene slet i bunnstride­n, men kom sterkt mot sesongslut­t. Start 2 var et av lagene som måtte sanke poeng for å beholde plassen. Da laget møtte Sola, som nylig ble klar for 2. divisjonss­pill neste sesong, vant Sola til tross for at motstander­en stilte sterkt.

Sola-trener Øystein Elvestad sier at det er utfordrend­e å møte 2.-lag, men at han ikke har sterke meninger når det gjelder egen 2.-lagsserie.

–Det er en evig diskusjon som jeg ikke har brukt så mye energi på. Fotballtin­get må avgjøre dette, sier han.

Samtlige av dagens eliteserie­klubber unntatt Sandefjord og Haugesund vil ha et 2.-lag i toppfotbal­len kommende sesong.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Daglig leder Øyvind Jacobsen i Brodd IL mener 2.-lagene ødelegger en del av sjarmen med fotballen og ønsker at de samles i en egen serie.
PÅL CHRISTENSE­N Daglig leder Øyvind Jacobsen i Brodd IL mener 2.-lagene ødelegger en del av sjarmen med fotballen og ønsker at de samles i en egen serie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway