Stavanger Aftenblad

Rådmannen byr ikke opp til ny dans for Storgata før om tre år

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

TIME-BUDSJETTET: Etter å ha brukt naer 50 millioner kroner på tidenes opprusting av sentrum, må ny gågate vente på Bryne. Det må også ny svømmehall.

Time-rådmann Trygve Apeland hadde selv håpet at begge prosjekten­e kunne kommet som planlagt.

– Men tallene viser at det vil vaere rett å skyve disse investerin­gene noe ut, sier Apeland til Aftenblade­t etter at han tirsdag morgen presentert­e sitt aller første budsjett for Time kommune.

Må stole på Hollywood

Det skjedde på storskjerm på et åpent møte i den splitter nye kinoen på torget. Bare den gir kommunen en årlig regning på 2,7 millioner kroner. Eller en leie på 70 millioner over 20 år. I tillegg kommer rundt 520.000 kroner årlig til vaktmester og andre utgifter. Og topp kinoutstyr er kjøpt for over 11 millioner kroner.

Men dette regnestykk­et går opp, hvis dagens kinobesøk dobles, til rundt 110.000 besøkende.

– Så gå mye på kino – og kjøp mye popkorn, var den smilende oppfordrin­gen fra både rådmann og økonomisje­f Aud Steinsland.

I kinosalen var mange av kommunens ledere, samt politikere fra de fleste partiene.

Sp: Mer usikkerhet Senterpart­iets gruppelede­r, Bjarne Undheim, mente budsjettet viste mer usikkerhet både om folkevekst og inntekter framover.

– At ting skyves litt ut, blir jo en konsekvens av alt vi har gjort. Bare se på salen her og sentrum, sa Undheim.

AP: Glad for budskap Arbeiderpa­rtiets gruppelede­r, Lars Enevoldsen, var strålende fornøyd med at budsjettet hadde tatt inn over seg «at alle skal med». Det blir blant annet flere laerlinger, flere laerere og flere pedagoger i barnehagen­e.

– Men det er skuffende at det ikke foreslås raskere byggestart for svømmehall­en, noe alle har vaert enig om. Så dette må vi se naermere på, sa Enevoldsen.

H: Dette skuffet mest Svømmehall­en var det mest skuffende punktet også for ordfører Reinert Kverneland (H).

I april i år foreslo rådmannen etter en lengre prosess, der alle kommunens skoler ble satt under lupen, at svømmehall­en skulle utstyres med klasserom for rundt 200 elever i flere nye etasjer over bassenget, og at den skulle bli en del av Rosseland skole. Dette vil ha en totalpris på 200 millioner kroner. Svømmehall­en alene ble tidligere anslått til 120 millioner. Den skulle stå ferdig i 2022. Nå foreslås at byggingen starter det året.

Gågata trenger mer tid

Når det gjelder gågata, sier flere politikere til Aftenblade­t at det kan vaere greit å vente litt med å gi Storgata samme, høye standard som den nye parken og Revegen. Gata er ikke ferdig planlagt. Den skulle bygges i 2020. Nå er den inne året etter.

Til sammen skal Time i perioden fram til 2022 investere for 775 millioner kroner.

Dette blir mye dyrere Budsjettet innebaerer også en økning på så mye som 18,3 prosent for vann, avløp og renovasjon – allerede fra neste år. Årsaken er økte utgifter både hos IVAR og for kommunen som må til med et omfattende arbeid for å hindre overvann i kjellere på Bryne.

Og det vil svi for dem som ikke har installert vannmåler: Prisen for dem uten økes neste år fra 4500 til 9000 kroner.

I tillegg vil maks pris i barnehagen­e stige to ganger bare neste år, fra 2910 kr per måned til 2990 fra nyttår og til 3040 kroner i måneden fra 1. august.

Men rådmann Trygve Apeland mente det ikke var grunn til begravelse­s-stemning.

– Selv om vi ikke får det store armslaget, skal vi få mye til, lød hans egen oppsummeri­ng.

Forslaget går nå videre til alle fagutvalg, og er i formannska­pet 20. november og i kommunesty­ret 13. desember.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Storgata skal stenges for biler og åpnes for mer liv. Slik at Janne Thu, Gro Wetteland og Anne Gro Tjelta, på første rad, kan sjarmere med Line Dance året rundt, men ikke før i 2021. Her fra årets potetfesti­val.
KRISTIAN JACOBSEN Storgata skal stenges for biler og åpnes for mer liv. Slik at Janne Thu, Gro Wetteland og Anne Gro Tjelta, på første rad, kan sjarmere med Line Dance året rundt, men ikke før i 2021. Her fra årets potetfesti­val.
 ?? GEIR SVEEN ?? På storskjerm i den nye kinoen ble tallene selvsagt store. Time kan investere 775 millioner kroner i perioden, viste rådmann Trygve Apeland.
GEIR SVEEN På storskjerm i den nye kinoen ble tallene selvsagt store. Time kan investere 775 millioner kroner i perioden, viste rådmann Trygve Apeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway