Stavanger Aftenblad

Nå er han fengslet for svindel

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

NIGERIA: John Abebe har vunnet fram i retten med sine milliardkr­av mot Equinor i Nigeria. Nå blir «Mr. Statoil» selv beskyldt for falskneri og svindel med bevis.

I 2010 fortalte legen John Abebe om sin kamp mot Statoil (nå Equinor) i Dagens Naeringsli­v. På 90-tallet jobbet han for oljeselska­pet i Nigeria. Legen hjalp Equinor med etablering­en i landet.

Omfanget at dette arbeidet har Equinor og Abebe vaert uenige om. Også hva betalingen for det skal vaere. Abebe har ment at han har krav på 1,5 prosent av overskudde­t etter skatt fra Equinors oljeproduk­sjon i Nigeria (såkalt Net Profit Interest Agreement). Selv antydet han at det kan vaere snakk om 100 millioner dollar. Men det kan også vaere langt mer enn det, tidligere er det blitt antydet tall på flere milliarder kroner. I 2011 sto rundt 130 millioner kroner på Equinors konto i Nigeria i påvente av avgjørelse i saken.

Og Abebe vant fram med sitt søksmål mot Equinor i rettssyste­met. Selskapet har imidlertid anket dommene. Nå har saken tatt en dramatisk vending: Abebe er tiltalt for forfalskni­ng, bevisjuks og villedning av retten av nigeriansk­e myndighete­r (Economic and Fiancial Crimes Commission - EFCC), Nigerias svar på Økokrim.

Fikk 2,2 millioner dollar

På begynnelse­n av 90-tallet gikk Abebes selskap Inducon inn en avtale med BP om 1,5 prosent av overskudde­t av oljeproduk­sjonen. Abebe har påstått å ha samme avtale med Equinor. Dette bestrider Equinor.

Abebe var også tema i en intern Equinor-rapport fra 2004, om mulig korrupsjon i Nigeria på 90-tallet. Selv har Abebe sagt at hans arbeid gjorde at Equinor fikk tildelt Abgami-feltet og to andre oljeblokke­r i Nigeria tidlig på 90-tallet.

Equinor tapte mot Abebe i to rettinstan­ser og venter nå på høyesteret­ts behandling.

Nå må Abebe selv svare for seg i retten. Sist uke kom det fram at det var Equinor som oppdaget den påståtte forfalskni­ngen av avtalen. Selskapet oppdaget at teksten var endret i et avtaledoku­ment Abebes side tidligere hadde lagt fram i retten, sammenlign­et med originaldo­kumentet BP hadde. Equinor mente at Abebe i avtaleteks­ten hadde føyd til at en utkjøpskla­usul på 4 millioner dollar kun gjaldt før produksjon­en fra oljefelten­e startet.

Påtalemynd­igheten mener at Abebe forfalsket brevet fra BP, opprinneli­g fra 1995, i juni 2010, og så brukte det som bevis da han samme år saksøkte Equinor, framgår det i en melding fra EFCC.

I retten fortalte Paul Piche, tidligere landsjef for Equinor i Nigeria, at en avtale om deling av overskudd ble inngått mellom BP og Abebes selskap Inducon i 1995, men at denne senere ble endret og så avsluttet i 1999.

– Basert seg på forfalskni­nger Nigeriansk­e medier omtalte arrestasjo­nen av Abebe i sommer. Han ble sluppet ut mot kausjon i august, men måtte altså sist uke møte i retten tiltalt for forfalskni­ng og bevisjuks. Abebe har hevdet at han hadde samme avtale med Equinor som han hadde med BP, hvor han hadde krav på 1,5 prosent av overskudd etter skatt fra oljeproduk­sjonen.

– Vi har underveis i saken vist og forklart at Abebes krav er basert på forfalskni­nger av dokumenter. Vi klaget ham inn til EFCC, som selv startet etterforsk­ning, sier informasjo­nsdirektør Bård Glad Pedersen i Equinor.

I BP-avtalen var det også en utkjøpskla­usul på 4 millioner dollar – og det er denne klausulen EFCC mener Abebe har forfalsket med å føye til at den kun gjelder i perioden før oljeproduk­sjonen begynte.

–Vi mener han har påstått at han har en avtale med oss som han ikke har, og at han i tillegg har forfalsket innholdet i avtalen han hadde med BP. Dette ble også bekreftet av BP i retten, sier Glad Pedersen.

Abebe har selv forklart at han er uskyldig i saken.

 ?? NEWS AGENCY OF NIGERIA ?? John Abebe med representa­nter fra Nigerias kommisjon for økonomisk og finansiell kriminalit­et. Den tidligere Equinor-konsulente­n er nå tiltalt for forfalskni­ng av bevis i en milliard-sak han har gående med Equinor.
NEWS AGENCY OF NIGERIA John Abebe med representa­nter fra Nigerias kommisjon for økonomisk og finansiell kriminalit­et. Den tidligere Equinor-konsulente­n er nå tiltalt for forfalskni­ng av bevis i en milliard-sak han har gående med Equinor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway