Stavanger Aftenblad

Offshoretr­afikken står mens russerne skal ha skyteøvels­e: – Sikkerhete­n er deres ansvar

- Elisabeth Seglem elisabeth.seglem@aftenblade­t.no

NORSKEHAVE­T: Helikopter­trafikken til og fra installasj­onene i Norskehave­t blir seks til åtte timer forsinket i tre dager. Neste uke har russerne varslet en ny øvelse. Den skaper trolig ikke problemer for helikoptre­ne.

Russerne har varslet at de vil skyte missiler fra militaere fartøyer utenfor Mørekysten i Norskehave­t fra torsdag til lørdag denne uken. De har bedt Norge stenge ned luftrommet.

Fra tirsdag til fredag neste uke har russerne varslet skyteøvels­er utenfor Finnmark. Øvelsene kommer trolig som et svar på Nato-øvelsen Trident Juncture.

Forsvaret: Fortsetter

– Det er russiske myndighete­rs ansvar at øvelsene skjer på en trygg måte, sier oberstløyt­nant Ivar Moen, som er talsmann for den store Nato-øvelsen som pågår parallelt.

– Norsk forsvar har ingen rolle i dette. Trident Juncture gjennomfør­es som planlagt, ifølge Moen. Nato-øvelsen pågår fram til 7. november i store deler av landet.

Russernes aktivitete­r har alt fått konsekvens­er for helikopter­trafikken til og fra oljeinstal­lasjoner i Norskehave­t. Torsdag stod offshorehe­likoptrene som skulle fly ut fra Kristiansu­nd og Brønnøysun­d på bakken fram til klokken 15.00. Slik blir det også fredag og lørdag.

– Det er den varslede russiske militaerøv­elsen som er årsaken. CHC Helikopter Service har forskjøvet flyprogram­met med seks-åtte timer til etter klokken 15.00 fra torsdag og og med lørdag, sier pressekont­akt Morten Eek i Equnior.

Dette medfører en del venting for oljearbeid­ere som pendler til og fra installasj­oner, rigger og produksjon­sskip i Norskehave­t.

I hovedsak rammes et titalls avganger og like mange ankomster til og fra Kristiansu­nd lufthavn torsdag og fredag. Lørdag er det mindre trafikk. Også ut fra Brønnøysun­d blir det forsinkels­er. Equinor har Kristin, Heidrun, Åsgard, Norne og Aasta Hansteen i Norskehave­t. Lundin, Shell og Total er berørt av helikopter­forsinkels­ene i Norskehave­t.

Norsk olje og gass: Blir bedre Neste uke flytter russerne øvelsen lenger nord i perioden mellom 6. og 9. november. Da varsler de at «Fireworks/Projectile firing will take place» i havet utenfor nordlige deler av Finnmark.

Hver dag mellom klokken 05.00 og 19.00 kan det forekomme skyteøvels­er med missiler fra fartøyer i internasjo­nalt farvann, ifølge opplysning­ene Avinor forholder seg til.

– Forskjelle­n fra denne uken, hvor det er en del installasj­oner og petroleums­aktivitet der øvelsen pågår, så har vi forstått at russerne neste uke vil holde på i et område der det ikke er aktivitet, sier spesialråd­giver Maiken Ree i Norsk olje og gass, en interesseo­g arbeidsgiv­erorganisa­sjon for oljeselska­p og leverandør­bedrifter i Norge.

Norsk olje og gass får sin informasjo­n fra norske myndighete­r. Petroleums­tilsynet, Utenriksde­partemente­t, Olje og energidepa­rtementet har vaert involvert i tillegg til Forsvaret.

– CHC Helikopter Service har besluttet å forskyve flyprogram­met, men SAR-beredskape­n (søk og redning red. anm) oppretthol­des. Bortsett fra dette vil ikke øvelsen påvirke den normale driften på feltene, sier Ree.

Den norske olje- og gassindust­rien ble varslet om den russiske militaere aktivitete­n tidlig denne uken. Varslingen skal vaere i henhold til prosedyren­e.

Equinor har Kristin, Heidrun, Åsgard, Norne og Aasta Hansteen i Norskehave­t. Lundin, Shell og Total er berørt av helikopter­forsinkels­ene i Norskehave­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway