Stavanger Aftenblad

Far og sønn Kverneland satser 250 millioner kroner på Jaeren

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JULETRESKO­GEN: Kverneland-familien, mest kjent for Ford, Mazda og Volvo, vil nå realisere dette prosjektet med blant annet 63 leilighete­r og et nytt bilhus for konkurrent­en, Toyota Sørvest As, ved innkjørsel­en til Bryne.

– Naeringsde­len på 9000 kvadratmet­er er allerede utleid, opplyser Gard Ådne Kverneland, som sammen med faren Ådne Kverneland står bak satsingen gjennom familiens investerin­gsselskap.

Nå blir Toyota naermeste nabo til Kverneland Bils eget anlegg langs Fv 44 - i Klepp, men bare 400 meter fra Bryne sentrum.

Toyota skal etablere et nytt bilhus på 2500 kvadratmet­er med verksted og med fasade ut mot veien.

Nytt bilpunkt

– Vi ser bare fordeler med at vi da går inn i en klynge med bilforretn­inger, sier Ståle Oftedal, administre­rende direktør og en av eierne i Toyota Sørvest som også har anlegg på Mariero og Forus.

Han viser til at Jaeren har stor bilomsetni­ng. Kjeden har derfor lenge har sett etter gode lokaler i området.

–Og, ikke minst, de mange kundene våre har lenge etterlyst et servicepun­kt på Jaeren, slik at de slipper å ta turen nordover, sier Ståle Oftedal.

Nytt matstopp

I anlegget blir han også nabo med et nytt dekkhotell. Videre skal Coop Klepp leie lokaler for en Coop Extra butikk.

Og som Aftenblade­t meldte onsdag, skal et annet handelslag, Coop Sørvest, like over veien etablere et nytt Mega supermarke­d, slik at to bilforretn­inger og to dagligvare­butikker blir den nye porten til Bryne.

Anlegget til Kverneland skal også inneholde en parkerings­hall slik at første etasje blir grunnmur for boligene; et bygg i seks etasjer med 42 leilighete­r og et bygg i tre etasjer med 21 leilighete­r.

Dermed er naeringsde­len på 9000 kvadratmet­er fylt opp, og utbyggerne vil i neste uke sende søknad om rammetilla­telse til Klepp kommune.

– Vi planlegger nå for byggestart rundt 1. mars, og målet er at naeringsde­len skal stå ferdig våren 2020, forutsatt at kommunen godkjenner søknaden, sier Gard Ådne Kverneland.

Prosjektet drives gjennom Brødrene Kverneland Eiendom AS, et selskap i konsernet Kverneland Investerin­g AS som eies i sin helhet av far og sønn.

Ådne og Gard Ådne Kverneland vil bruke 250 millioner kroner på prosjektet.

- Vi har alltid satset mye på Jaeren og det vil vi fortsatt gjøre, lyder det offensivt fra utbyggerne.

Åpner stor pengesekk

De har nå god anledning til det: I fjor solgte Kverneland både det 25.000 kvadratmet­er store Bilhuset på Forus og eiendommen som huser Kverneland Bil på Bryne.

Salgssum for de to eiendommen­e var 755 millioner kroner. Ifølge bransjenet­tstedet Bilnytt satt Kverneland igjen med rundt 350 millioner kroner netto etter salget. Kjøper var et syndikat satt sammen av meglerhuse­t Pareto.

Nå er det Kverneland-familien selv som posisjoner­er seg videre i det som blir en ny bydel «på Bryne i Klepp».

Juletresko­gen

Området på Tjøtta var tidligere kjent som en populaer, 60 mål stor juletresko­g, der dyrkeren inviterte til julekos med bål, hest og slede i gåavstand til Bryne sentrum.

Men 10. juni 2009 ble første spadestikk tatt for den nye tid, da Kverneland Bil startet byggingen av et nytt bilhus på 4400 kvadratmet­er til 65 millioner kroner. Satsingen vekket oppsikt, fordi den skjedde

i nedgangsti­der.

1000 boliger

Siden er området bak butikken blinket ut som det største boligområd­et i Klepp de neste 20 årene - med naer 1000 boliger eller naer 3000 innbyggere.

- Men utbygginge­n skal skje gradvis - over mange år, understrek­et ordfører Ane Mari Braut Nese (H), da hun 21. august i år startet opparbeide­lsen av feltet, der butikkene både for bil og mat kan vaere på plass før folk før flyttet inn.

 ?? NIRAS NORGE AS ?? Hele naeringsde­len på 9000 kvadratmet­er i første etasje av dette anlegget er nå leid ut. Dermed planlegges byggestart i mars nesteår. Toyota blir naermeste nabo med Coop Extra.
NIRAS NORGE AS Hele naeringsde­len på 9000 kvadratmet­er i første etasje av dette anlegget er nå leid ut. Dermed planlegges byggestart i mars nesteår. Toyota blir naermeste nabo med Coop Extra.
 ?? EGIL ERIKSSON ?? Slik var det i «gamle dager», da var området en populaer jultreskog.
EGIL ERIKSSON Slik var det i «gamle dager», da var området en populaer jultreskog.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway