Stavanger Aftenblad

De rykker inn etter en verdenskje­ndis

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

MEIRIBASEN: Dette var den gigantiske basen til den verdensber­ømte Jarlsbergo­sten. Så ble alt jevnet med jorda. Nå kan Jaerens nest største hull fylles med 100 boliger og kanskje ny politistas­jon.

– Vi har planlagt et bygg som er skreddersy­dd for å huse politiet på Jaeren, mener Kristen Helland.

Han represente­rer K2 Stavanger, Hagman Holding og DKAR Eiendom AS som nå eier den sentrale meieritomt­a på Naerbø.

I tillegg har Gann Tre kjøpt 50 prosent av boligdelen, og ser for seg en utnyttelse med 80 til 100 boliger i et tett samarbeid med boligkunde­ne.

– Vi har tro på markedet nå. Samtidig ønsker vi å høre hva folk mener om boligtyper og utforming før vi starter, forklarer daglig leder i Gann, Tre, Skjalg Espedal.

Målet er likevel å ha et boligprosj­ekt klart for salg til våren.

Mens naeringsby­gget skal stå klart i 2021. Det har allerede sikret seg Rema 1000 som ny leietaker.

Ny politistas­jon

Politiet selv annonserte 1. oktober i år etter lokaler på 2500 kvadratmet­er med muligheter for utvidelse, naer togstasjon­en på Bryne eller Naerbø. Fristen for å huse det nye lensmannsk­ontoret for Klepp, Time og Hå gikk ut 22. oktober - med ønske om at lokalene

blir klar i november 2020.

Men flere utbyggere har lenge signaliser­t at de er svaert interesser­t i å få en så sikker og god betaler som politiet.

– Vi er fullt klar over at det blir stor konkurrans­e om politiet, sier Kristen Helland på kanten av meieritomt­a.

Verdenskje­ndis

Det var her landets største meieri holdt til. Det var kun her og i et annet anlegg i landet, den ble laget og lagret, den runde Jarlsbergo­sten som ble eksportert verden rundt. Dette var også det store hjemmet til Norvegia.

Men det var ikke stort nok. 1. oktober 2014 rullet siste ost ut av anlegget. Naerbø, sammen med Vikeså, Voll og Kleppe, ble erstattet av Norges største meieri, det i Kviamarka.

Reiv 29000 kvadratmet­er Igjen lå 29.000 kvadratmet­er gulvareal eller en hel bydel midt i Naerbø. Alt ble jevnet med jorda.

Rivingsjob­ben var så stor at den tok nesten ett år. Aftenblade­t var på plass rett før gravemaski­nene rullet inn for å fjerne det som i alle år var et landemerke på Jaeren, men som var mye, mye større under bakken.

Vi gikk med hodelykt inne i det kjente osteutsalg­et. Vi lyste mot den flotte buede veggen i edelt tre i kantinen og vi fulgte trappa med rekkverk av smijern opp på disponentk­ontoret, der den store safen sto åpen, men helt uten spor etter Jarlsbergo­stens super hemmelige bakterieku­ltur som tidligere ble laget på Naerbø.

Hullet fylles

Siden i fjor har hele anlegget ligget som et krater mellom Nye Loen og sentrum, kloss i jernbaneli­nja. Bare T. Stangeland Maskin sitt steinbrudd på Kalberg i Time har et større hull på Jaeren.

– For kommunen er dette en sentral og svaert viktig tomt, som vi gjerne vil fylle med ny aktivitet, sier Hå-ordfører Jonas Skrettingl­and.

Allerede i 2016 sa et enstemmig kommunesty­re at Naerbø var en naturlig plass for et lensmannsk­ontor.

Nå sier ordføreren at kommunen vil gjøre det de kan for å legge forholdene til rette for ny satsing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway