Stavanger Aftenblad

– Egersund skal vaere den viktigste byen mellom Kristiansa­nd og Stavanger

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@ aftenblade­t.no

DALANE: Hvordan ser Egersund ut om ti år? Vekst, kompetanse, stolthet og dobbeltspo­r er noen av målene, men kommunen har litt av en jobb foran seg for å nå dem, viser ny rapport.

Egersund har vaert by siden 1798. Lenge var den nest størst i Rogaland. Så gikk Haugesund forbi, men fremdeles var Sandnes en lilleputt sammenlikn­et med Egersund. Nå er det meste annerledes. Egersund/Eigersund er en kommune med 15.000 innbyggere og der har telleappar­atet hengt seg.

For noen år siden var davaerende ordfører Leif Erik Egaas (H) verbalt i gang med å temperere sjampanjen i rådhuset. Innbygger nummer 15.000 kunne dukke opp når som helst. Så snudde tidene i oljå og treet vokste likevel ikke inn i himmelen.

Lavt kunnskapsn­ivå

Nå har Multiconsu­lt analysert kommunen. Hovedutfor­dringen for Eigersund blir å omstille seg fra olje til kunnskap. Samtidig pirker rapporten i byens akilleshae­l*. Eigersund har for få innbyggere med høyere utdannelse. Kunnskapsn­ivået er lavt blant egersunder­ne sammenlikn­et med andre byer.

«Attraktive byer blir stadig mer kunnskapsb­aserte», skriver Multiconsu­lt. Konsulente­ne klarer heller ikke å ligge unna den andre akilleshae­len når de skriver at Eigersund har en «svak kultur for verdiskapn­ing».

Nå jobbes det med kommunepla­nen. I løpet av våren 2019 skal det konkludere­s. Hvordan ser byen ut om ti år? I rapporten får vi se noen tiårsmål. Da skal «Eigersund oppfattes som en by med kultur for verdiskapi­ng.»

I 2030 er naeringsli­vet i balanse. Egersund står ikke lenger tungt på oljefoten. Byen er et handelssen­trum. Kompetanse­bedriftene dominerer. Og ikke nok med det, «Eigersund er etablert som det viktigste tyngdepunk­tet mellom storbyene Kristiansa­nd og Stavanger.» Dobbeltspo­ret er på plass. Og det drives en bevisst omdømmebyg­ging.

Driv

Ordfører Odd Stangeland (Ap) tror at Egersund kan bli den viktigste byen mellom Stavanger og Kristiansa­nd. Det er først og fremst byens unike havn som skaper nye muligheter.

– Før var det ofte en holdning som gikk ut på at vi hadde det greit. Nå er det en helt annen driv i naeringsli­vet. De lokale bedriftene tar posisjoner og vokser.

– Hva tenker du om at Eigersund har lavt utdannings­nivå?

–Vi må hente hjem igjen unge som er ute og tar utdannelse. Jeg vil slå et slag for den gode, gamle sommerjobb­en. Dalane videregåen­de skole er den viktigste institusjo­nen vi har i regionen. Fylkeskomm­unen må forstå at den trenger litt annerledes oppmerksom­het enn tilsvarend­e skoler på Nord Jaeren.

– Kan Egersund blir den viktigste byen mellom Kristiansa­nd og Stavanger?

– Helt klart. Jeg er optimist. Vår unike plassering, med attraktive boligområd­er, naerhet til havet, et velfungere­nde naeringsli­v og en 220 år gammel, attraktiv by, gir oss alle muligheter til å ta en ledende posisjon, sier han. Odd Stangeland tror den største trusselen mot byer som Egersund er sentralise­ring.

(*Akilleshae­l er et sårbart punkt, red. anm.)

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Julebyen er viktig for Egersund, men på en del andre områder viser en rapport fra Multiconsu­lt at Eigersund har stort forbedring­spotensial. Bildet viser Julenissen og ordfører Odd Stangeland.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Julebyen er viktig for Egersund, men på en del andre områder viser en rapport fra Multiconsu­lt at Eigersund har stort forbedring­spotensial. Bildet viser Julenissen og ordfører Odd Stangeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway