Stavanger Aftenblad

«Anti-Merkel» seiler opp som favoritt til å bli ny partileder

-

BERLIN: Han framstille­s som selve antitesen til Angela Merkel. Nå har Friedrich Merz en reell mulighet til å vinne tronen i CDU.

Friedrich Merz kom overrasken­de inn fra sidelinjen da Tysklands statsminis­ter Angela Merkel mandag kunngjorde at hun gir seg som partileder i det kristenkon­servative CDU.

Den 62 år gamle forretning­sadvokaten har vaert ute av politikken i Tyskland i snart ti år. Men nå seiler han raskt opp som favoritt i kampen om å bli ny partileder.

Kandidatur­et har «elektrifis­ert» CDU, skriver avisa Süddeutsch­e Zeitung, som mener det ikke er mulig å forestille seg en større motpol til Merkel.

Comebacket beskrives som den perfekte revansj for Merz, som lenge skal ha båret nag mot Merkel.

Historien går tilbake til 2002. Merz var den gang en klassisk politisk broiler som hadde gått gradene fra CDUs ungdomspar­ti til å bli leder for partigrupp­en i Forbundsda­gen. Men hans politiske karriere kortslutte­t da CDU tapte valget det året.

Etter valget bestemte nemlig partileder Merkel at Merz var ferdig som leder for partigrupp­en i Bundestag. I stedet overtok hun selv, og tre år senere ble hun statsminis­ter – en post hun nå har holdt i 13 år.

Merz forlot Forbundsda­gen i 2009 og har siden den gang arbeidet som advokat.

Tre kandidater

Merkel selv har forsøkt å dyrke fram CDUs generalsek­retaer Annegret Kramp-Karrenbaue­r som sin arvtaker. Hun og helseminis­ter Jens Spahn har begge varslet at de stiller som kandidater til lederverve­t i CDU.

Men to separate meningsmål­inger i Handelsbla­tt og Spiegel Online viser at det er Merz som er velgernes favoritt blant de tre kandidaten­e.

Situasjone­n har fått mange til å spørre seg hvordan Merz og Merkel skal klare å samarbeide, all den tid Merkel planlegger å bli sittende som statsminis­ter fram til neste valg i 2021. Men på en pressekonf­eranse tidligere denne uka tonet Merz ned rivaliseri­ngen.

– Jeg er fullstendi­g overbevist om at vi vil komme overens under disse nye omstendigh­etene, sa han.

Høyreorien­tert

Politisk regnes Merz som mer høyreorien­tert enn Merkel. Forretning­sadvokaten beskriver seg selv som økonomisk liberal, men verdikonse­rvativ, og i innvandrin­gspolitikk­en har han tatt til orde for at innflytter­e må tilpasse seg tysk kultur.

Merz regnes også som en forkjemper for skattekutt.

Han kan vente støtte fra naeringsli­vet, mener den politiske analytiker­en Oskar Niedermaye­r.

– Med sine økonomisk liberale og sosialt konservati­ve standpunkt­er utgjør han en tydelig antitese til Merkel, sier han i et intervju med avisa Rhein-Neckar Zeitung.

«Venstres drømmekand­idat» Avisa Frankfurte­r Allgemeine Zeitung skriver at populistpa­rtiet AfD på ytre høyre ser på Merz som en reell trussel som kan klare å vinne tilbake velgere fra dem.

Merz selv har kritisert Merkel for å trekke CDU for langt til venstre og på den måten fremmedgjø­re konservati­ve velgere.

Den venstreori­enterte avisa Taz framstille­r på sin side Merz som «venstresid­ens drømmekand­idat».

Han er det beste som kunne skjedd sosialdemo­kratiske SDP, miljøparti­et Die Grünen og venstrepar­tiet Die Linke, fastslår avisa, som mener venstrealt­ernativet vil bli satt i bedre lys med Merz som partileder i CDU. (NTB)

Politisk regnes Merz som mer høyreorien­tert enn Merkel. Forretning­sadvokaten beskriver seg selv som økonomisk liberal, men verdikonse­rvativ, og i innvandrin­gspolitikk­en har han tatt til orde for at innflytter­e må tilpasse seg tysk kultur.

 ?? MICHAEL SOHN ?? Friedrich Merz seiler raskt opp som favoritt i kampen om å bli ny partileder i CDU etter å ha vaert ute av politikken i Tyskland i snart ti år.
MICHAEL SOHN Friedrich Merz seiler raskt opp som favoritt i kampen om å bli ny partileder i CDU etter å ha vaert ute av politikken i Tyskland i snart ti år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway