Stavanger Aftenblad

Omstridt lovforslag kan gjøre pepperspra­y lovlig i Danmark

-

KØBENHAVN: Denne uka er det første behandling av den danske regjeringe­ns lovforslag som innebaerer at alle over 18 år kan kjøpe pepperspra­y uten registreri­ng eller kontroll.

Hvis den danske regjeringe­n vinner fram med sitt lovforslag torsdag, er det første gang at landets innbyggere får rett til å bruke maktmidler til selvforsva­r. Det er flertall for lovforslag­et blant politikern­e, men en rekke fagfolk er krasse i sin kritikk av å tillate fritt salg og kjøp av pepperspra­y, uten å sjekke folks kriminelle fortid eller annet.

– Det er et dårlig lovforslag, som jeg håper ikke blir vedtatt. I utgangspun­ktet bør folk ikke forsøke å forsvare seg, de skal tvert imot observere og melde og ikke ta saken i egne hender, når de er risiko for at man kommer ytterliger­e til skade, sier formann i Politiforb­undet Claus Oxfeldt.

Han minner om at politiet, som i per i dag kan benytte pepperspra­y i Danmark og Norge, har opplaering og utdanning for bruk og behandling av eventuelle skader og har med seg førstehjel­psutstyr. Pepperspra­y gjør den som sprayes momentant blind og svir øyne og slimhinner.

Falsk trygghet

Oxfeldt har ikke sans for regjeringe­ns begrunnels­e der de sier at pepperspra­y i danske hjem «vil kunne øke tryggheten for mange borgere». Han mener det dreier seg om falsk trygghet.

– Man står ikke overfor en gjerningsp­erson som står helt stille, og vedkommend­e kan bli voldsomt aggressiv, påpeker han.

Regjeringe­ns lovforslag kommer to år etter et forslag fra Dansk Folkeparti om å jenke på våpenloven, slik at så pepperspra­y kan bli tilgjengel­ig for folk flest som forsvarsvå­pen, å ha i lomma og nattbordss­kuffen.

Det møtte motbør allerede da de første gang forslo å selge pepperspra­y på supermarke­der og bensinstas­joner.

Også i gale hender

Danmarks kriminalit­etsforebyg­gende råd er også bekymret over utviklinge­n og frykter at forslaget vil føre til mer vold heller enn mindre, ifølge et høringssva­r.

– Grensene for lovlig nødverge kan vaere vanskelige at vurdere i en konkret situasjon når man er redd, påpekes det.

Det påpekes videre at hvis pepperspra­y legalisere­s, får alle lettere tilgang, ikke bare de som har grunn til å ville beskytte seg. Det blir mer tilgjengel­ig for kriminelle også, mener rådet.

Institut for Menneskere­ttigheder anbefaler at ordningen evalueres etter tre-fire år. Institutte­t anbefaler som minimum at det innføres et krav om kurs i å bruke pepperspra­y. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway