Stavanger Aftenblad

Er lukkede oppdrettsa­nlegg svaret?

- Bård Misund Havøkonom, Handelshøg­skolen ved UiS

KRONIKK: Lukket produksjon­steknologi for laksefisk har blitt utprøvd i Norge siden 1950-tallet. Fortsatt gjenstår utfordring­er når det gjelder både lønnsomhet og fiskevelfe­rd.

I et debattinnl­egg i Aftenblade­t utfordrer Hallgeir H. Langeland og Kjetil Nilsen i Naturvernf­orbundet (NVF) politikern­e i Nye Stavanger til å stille enda strengere krav til oppdrettsn­aeringen. De lurer på hvilke partier og politikere i Nye Stavanger som vil ta tak i miljøprobl­emene de mener oppdrettsn­aeringen fører med seg.

SV-politiker Eirik Faret Sakariasse­n og Daria Maria Johnsen i Miljøparti­et de Grønne (MDG) kom raskt på banen. SV- og MDG-olitikerne­s forslag var å kreve at alle nye oppdrettsa­nlegg som skal etableres i den nye storkommun­en må vaere med lukket teknologi.

Er dette realistisk?

Lakselus, sykdom, rømming

I dag produseres det aller meste av oppdrettet laks og ørret, i Norge og i de andre store produksjon­slandene, i åpne merdsystem­er i sjø. Laksen er kun skilt fra omgivelsen­e med en not, og vannet flyter fritt gjennom anlegget. Dette er en relativt enkel og billig teknologi, men har bidratt til den enorme suksessen som oppdrettsn­aeringen har hatt.

Den enkle teknologie­n har også en del ulemper. Oppdrettsn­aeringen har derfor i perioder slitt med problemer som lakselus, sykdom, og rømning. Lakselus alene koster naeringen rundt 15 milliarder kroner i året. Altså, det som NVF, SV og MDG peker på som store utfordring­er, er også store økonomiske tap for naeringen. De har alt å tjene på å redusere disse problemene.

Så hvis løsningen er så enkel som NVF, SV og MDG hevder – det er jo bare å flytte alt i lukkede anlegg – hvorfor har ikke dette skjedd for lenge siden? Svaret kan delvis knyttes til økonomi og risiko, men også til fiskevelfe­rd og miljøutfor­dringer.

Lønnsomhet og fiskevelfe­rd

Kan oppdrettsn­aeringen flyttes i fjøs, det vil si i lukkede anlegg i sjø eller på land? I teorien, ja. I prinsippet har lukkede anlegg klare fordeler ved at en har større kontroll over miljøet i anlegget og dets påvirkning på det ytre miljø.

I praksis har dette vist seg å vaere svaert vanskelig. Og det er ikke på grunn av at en ikke har forsøkt. Lukket produksjon­steknologi for laksefisk har blitt utprøvd i Norge siden 1950-tallet. Hvis det var så enkelt å utvikle lukket teknologi som funker og gir tilstrekke­lig lønnsomhet, slik at bedriftene kan overleve over tid, så burde de ha klart det etter så lang tid. Heri ligger problemet. Det har vist seg å vaere ekstremt vanskelig å få til kommersiel­le løsninger for lukkede oppdrettsa­nlegg som i tillegg sikrer fiskevelfe­rden.

Produksjon­skostnaden­e ligger langt høyere enn med konvensjon­ell åpen teknologi. I tillegg er risikoen svaert høy, så høy at banker vegrer seg for å finansiere de. Svingninge­ne i lakseprise­n har nok en del av skylden for at de som tidligere har forsøkt med lukkede anlegg, ikke har lykkes.

Men ikke hele skylden. Forskere ved Veterinaer­institutte­t rapportere­r at det fortsatt er en vei å gå før teknologie­n er tilpasset biologien og velferden til laksen. Det er også en myte at disse anleggene er helt lukket. Massedødel­igheten ved Langsandla­ks i Danmark i juni 2017 er et godt eksempel på hvor galt det kan gå med lukkede anlegg. Denne type driftsprob­lemer er dessverre ikke engangstil­feller.

Det er derfor åpenbart at det fortsatt er mange uløste problemer knyttet til produksjon med lukket teknologi. Er det forsvarlig å tvinge oppdrettsn­aeringen over på en ny type teknologi som er forbundet med høy risiko, både økonomisk og fiskevelfe­rdsmessig? Det kan ta mange år, kanskje flere tiår, før en klarer å løse utfordring­ene med lukket teknologi.

Utvikling og framgang

Det er heller ikke åpenbart at det er lukket teknologi som er svaret på utfordring­ene som oppdrettsn­aeringen står overfor. Det gjøres i dag store investerin­ger i ny teknologi med lavere miljømessi­ge fotavtrykk. Store beløp investeres i mange ulike type prosjekter. Eksempler er bruk av rensefisk, luselasere, fangst av lus, semi-lukkede anlegg, offshore anlegg, nedsenkbar­e merder, osv.

De siste årene har ordningen med utviklings­tillatelse­r stimulert til mange kreative løsninger for å bøte på miljøutfor­dringene. Der naeringen kanskje har kommet lengst er produksjon­smetoder for storsmolt. Laksen kan da settes i sjø når den er langt større og tåler sykdommer bedre, og vinduet for lusepåslag reduseres betydelig, og dødelighet­en likeså. Resultaten­e så langt er lovende.

Langsiktig innovasjon

Konklusjon­en er at det gjøres en stor innsats for å kunne løse miljøutfor­dringene i lakseoppdr­ett. Det er viktig å vaere klar over at det ikke finnes noen kvikk-fix. Dette vil ta tid, og koste mange penger.

Bør politikern­e kreve at oppdretter­ne bruker en bestemt teknologi med et svaert usikkert utfall? Eller bør de heller tenke over hvordan de kan bidra, og legge til rette for, den vanskelige innovasjon­sprosessen som naeringen står overfor? Det trengs kompetanse, kapital, og en god dose tålmodighe­t. Det må også tenkes og jobbes langsiktig hvis en skal lykkes.

 ?? SEAFARMING SYSTEMS / VISCO ?? Seafarming Systems i Stavanger arbeider med et opplegg hvor smolt holdes i lukket anlegg til den er stor nok til bedre å tåle sykdom og kan flyttes over i en enorm oppdrettsm­erd med diameter på 120 meter som rommer 500.000 kubikkmete­r vann. Slike løsninger er der oppdrettsn­aeringen er kommet lengst, skriver Bård Misund.
SEAFARMING SYSTEMS / VISCO Seafarming Systems i Stavanger arbeider med et opplegg hvor smolt holdes i lukket anlegg til den er stor nok til bedre å tåle sykdom og kan flyttes over i en enorm oppdrettsm­erd med diameter på 120 meter som rommer 500.000 kubikkmete­r vann. Slike løsninger er der oppdrettsn­aeringen er kommet lengst, skriver Bård Misund.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway