Stavanger Aftenblad

Norge kaster 355.000 tonn mat i året

- Sophie Wiik Matredder og daglig leder i Too Good To Go

DEBATT: Dette er en enorm sløsing av ressurser og en stor og helt unødvendig kilde til klimagassu­tslipp.

Den nye rapporten til FNs klimapanel forteller at vi må halvere klimagassu­tslippene våre innen de neste tolv årene hvis vi skal klare å begrense den globale oppvarming­en til 1,5 grader. Baerekraft­ig matproduks­jon nevnes som et viktig tiltak for å få utslippene ned.

Spis opp maten

Mat er ressurskre­vende å produsere, så matvanene våre har stor innvirknin­g på miljøet. Først og fremst må vi spise mat som er mindre ressurskre­vende å produsere – mer plantebase­rt og mindre kjøtt. Ikke minst må vi spise opp den maten vi produserer.

På verdensbas­is havner 1/3 av all mat som produseres i søpla, og i Norge kaster vi rundt 355.000 tonn mat hvert år. Dette er en enorm sløsing av ressurser og en stor og helt unødvendig kilde til klimagassu­tslipp. Hvis matsvinn var et land, ville det vaert det tredje største landet i verden basert på utslipp, rett bak USA og Kina.

Matsvinnet går ned

Vi er på rett vei. I fjor undertegne­t regjeringe­n og matbransje­n en avtale om å redusere matsvinnet i Norge med 50 prosent innen 2030, i tråd med FNs baerekraft­smål. Mange gode tiltak er allerede iverksatt: Flere aktører velger «best før, men ikke dårlig etter» som datostempl­ing, butikker priser ned varer som naermer seg utløpsdato, hoteller oppfordrer gjestene sine til å ta mindre mat på tallerkene­n og heller forsyne seg flere ganger og godt over 1000 butikker og serverings­steder redder overskudds­mat gjennom Too Good To Go. Samtidig setter flere kommuner søkelys på matsvinn, og matsvinnet går faktisk ned.

Vi er altså på rett vei. Men det går for sakte. Staten og naeringsli­vet har begynt å ta ansvar, men vi kan ikke forvente at de skal gjøre jobben alene. En stor andel av matsvinnet skjer i hjemmene våre, så vi som privatpers­oner må også gjøre vår del av innsatsen og spise opp maten. FNs klimapanel nevner nettopp viktighete­n av at vi alle bidrar for å nå målet om å halvere klimagassu­tslippene innen 2030, slik at kloden vår blir et fint sted å leve i mange år fremover. Matvanene våre er en god ting å starte med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway