Stavanger Aftenblad

Velg Venstre, KrF – ikke venstresid­en!

- Per A. Thorbjørns­en Venstre

POLITIKK: Jeg håper at KrF på det ekstraordi­naere landsmøtet i dag ender opp med et samarbeid med Venstre og ikke venstresid­en.

Strid, splittelse, krise, skjebneval­g og politisk uenighet. Betegnelse­ne på situasjone­n er mange, men sakens kjerne er klinkende klar. Skal KrF gå for det ene eller det andre alternativ­et? Partiledel­sen represente­rer hver sin fløy, og det spekuleres om store samarbeids­problemer. Diskusjone­ne internt i partiet går høyt og lavt, og kommer de sittende stortingsr­epresentan­tene til syvende og sist til å represente­re partiets mening i saken? Usikkerhet­en er stor, og det hele koker snart over. Høstmånede­ne i politisk blest fører til en beslutning om å holde ekstraordi­naert landsmøte.

Venstre og EF-striden

Året var 1972. Sentrale politikere i Venstre samlet seg i november. Slaget om EF skulle stå på Røros. Venstre erklaerte seg som nei-parti innen folkeavste­mningen av samme år, men partileder­en signaliser­te et rungende ja, med mange medlemmer i ryggen. Det ekstraordi­naere landsmøtet ville binde Venstres stortingsr­epresentan­ter til et neistandpu­nkt. Resultatet ble splittelse. Stortingsr­epresentan­ter meldte seg ut av partiet, EF-tilhengern­e startet opp Det Liberale Folkeparti­et, motstander­ne ble igjen i Venstre. 73-valget ble ikke noe å rope hurra over for noen av dem. Partiet slet i årene fremover og falt for første gang i historien helt ut av Stortinget ved 1985-valget.

Laer av Venstres historie

Jeg tror det er mange likhetstre­kk med hva som rører seg internt i KrF med det som skjedde i Venstre i 1972. Våre venner står foran et veivalg, et gjenkjenne­lig et. Det var dype sår som skulle leges. Jeg håper at utsendinge­ne skuer til Venstres historie og makter å holde Kristelig Folkeparti samlet. Vi trenger KrF i Norge, et KrF som står samlet uansett hvordan utfallet blir på det ekstraordi­naere landsmøtet.

Jeg kjenner godt igjen debatten KrF nå fører i forhold til Frp. Jeg var blant de i Venstre som ikke anbefalte samarbeid, men jeg var også med og heiet fram Jeløya-erklaering­en. Når alt kommer til alt er det politikken det handler om. Jeg skjemmes ikke over regjerings­erklaering­en. Tvert om.

Men jeg kan skjemmes over enkeltpers­oner i Frp som har utsagn og holdninger jeg tar sterk avstand fra. Ja, noen ganger er det politisk nesten politisk uutholdeli­g. Men regjeringe­n styrer etter Jeløya-erklaering­en, ikke tilfeldige utsagn fra enkeltpers­oner.

La oss stå samlet

I Stavanger har Venstre samarbeide­t med KrF siden jeg kom inn i politikken i 1983, med kun én periode som unntak. Da valgte KrF å samarbeide med Frp, mens Venstre valgte å stå utenfor. KrF har på Stortinget samarbeide­t med Frp som konstrukti­vt opposisjon­sparti siden 2013. KrF har klart å samarbeide med Frp lokalt, regionalt og sentralt i tiår. Slik bør det kunne vaere ut denne stortingsp­erioden også. La oss stå samlet i regjeringe­n Solberg. En regjerings­deltakelse med H, Frp, V og KrF kan i et sentrumspe­rspektiv kun gjøre en regjerings­plattform enda bedre på viktige områder.

Senterpart­iet tok et lignende veivalg i 2005. De valgte venstresid­en og gikk inn i Stoltenber­gs regjering i 2005. I likhet med hvordan tidene endrer seg, endrer også politikken seg, og sågar samarbeids­koalisjone­ne i det politiske landskapet. Det er politikken­s natur. Sentrumspa­rti kan gå inn i en ikke-sosialisti­sk regjering, og kan gå inn i en sosialdemo­kratisk regjering. Sentrumspa­rtier kan bevege Ap til høyre og bevege Høyre til venstre. De tre sentrumspa­rtiene må ikke stå samlet for å utøve sentrumspo­litikk. Jeg forstår at det er mulig for KrF å velge regjerings­samarbeid med Ap og Sp, men ikke med SV på vippen. Nå overlater de rollen partiet spiller i forhold til Solberg-regjeringe­n til SV. Jeg kan ikke forstå annet enn at KrF har betydelig mer å gjøre i en Solbergreg­jering enn å delta i en Støre-regjering på SVs nåde.

Hyllest til vårt samarbeid

Knut Arild Hareide talte til Venstres landsmøte i år. Han snakket godt, engasjert og rørende. Vi lo og vi felte en tåre. Det var en hyllest til samarbeide­t med Trine Skei Grande i saerdelesh­et og Venstre i sin alminnelig­het. Jeg håper at KrF i dag ender opp med nettopp et samarbeid med Venstre og ikke venstresid­en. Lykke til.

 ?? JARLE AASLAND ?? – Jeg kan ikke forstå annet enn at KrF har betydelig mer å gjøre i en Solberg-regjering enn å delta i en Støre-regjering på SVs nåde. Her KrFs fylkesårsm­øte i Rogaland 20. oktober.
JARLE AASLAND – Jeg kan ikke forstå annet enn at KrF har betydelig mer å gjøre i en Solberg-regjering enn å delta i en Støre-regjering på SVs nåde. Her KrFs fylkesårsm­øte i Rogaland 20. oktober.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway