Stavanger Aftenblad

Sauebonde fra Sirdal og journalist­er fra Stavanger kan få Bragepris

- Tarald Aano tarald.aano@aftenblade­t.no

STAVANGER: Flere lokale forfattere er nominert til Brageprise­n i år: Tore Kvaeven for romanen «Når landet mørknar» og ekteparet Ingeborg Eliassen og Sven Egil Omdal for debattboke­n «Borgerlønn – ideen som endrer spillet».

Tore Kvaeven fra Sirdal ble omtalt som en sensasjon da han ga ut romanen «Når landet mørknar». I tillegg til vaere forfatter er Kvaeven laerer og sauebonde, og han legger handlingen til Grønland på 1200-tallet. Og nå Brageprise­n-nominert i klassen for skjønnlitt­eratur.

Femmere og seksere haglet Aftenblade­ts kritiker Sigmund Jensen var også imponert. Han ga terningkas­t 5 og skrev i sin kritikk at Kvaeven «overbevise­r igjen med sine kunnskaper, innsiktsfu­lle og sammensatt­e personport­retter og heftige sceniske fremstilli­nger, skrevet fram i et friskt, melodiøst nynorsk som kler stoffet og tidsepoken godt.»

Aftenblade­t var slett ikke alene om rosen:

Tom Egeland i VG ga toppkarakt­er 6 og skrev følgende: «Mesterlig norsk roman! Tore Kvaevens nye historiske roman om menneskene i middelalde­ren er så mesterlig og makeløst skildret at VGs anmelder måtte lese noen kapitler flere ganger.»

I Adresseavi­sen skrev Fartein Horgar dette: «En helt utrolig roman! ... «Når landet mørknar» er en på alle måter stor fortelling. Når dette skrives er det ennå tidlig vår, men det er ingen dristig spådom at den kommer til å overleve bokhøsten.» Karakter: 6.

Også i Faedreland­svennen fikk Kvaeven toppkarakt­er 6: «... ein stor forfattar i ein sjanger som er heller sjeldan i vår tid . ... Det gjekk ikkje lang tid før eg vart fanga. Stoffet, handlinga og språket fengsla meg. Å lese Kvaeven er ikkje ulikt å lese ei islandsk aettesoge. Dei ble ofte omsett frå norrønt til eit heller arkaisk nynorsk. Språket til Kvaeven er på sett og vis gamalt, men det flyt lett og har poetiske kvalitetar ein ikkje for ofte finn i nye norske romanar», skrev Emil Otto Syvertsen.

Dagbladets Cathrine Krøger landet, som Aftenblade­t, på 5:

«... en imponerend­e dannelsesr­oman fra vikingtida . ... bunnsolid innsikt i vikingkult­uren; fra detaljer om mat, skikker og klaer til vikingenes mentalitet­shistorie, aeres- og hevnkultur­en.»

Debatten om borgerlønn Ingeborg Eliassen og Sven Egil Omdal, tidligere ansatte i Aftenblade­t og fortsatt ivrige bidragsyte­re i avisen, er også nominert til Bragepris. De deltar i klassen for sakprosa. Deres bok, «Borgerlønn, ideen som endrer spillet», har fått god mottakelse og en god del debatt.

Utgangspun­ktet for boken er at det i framtiden neppe blir nok arbeidspla­sser til alle - og at en basislønn til alle kan vaere en løsning på problemet.

På forlagets hjemmeside presentere­s boken slik: «Hva om alle fikk en fast inntekt fra staten, uten forpliktel­ser eller krav? Ville mange slutte å jobbe? Ville flere etterutdan­ne seg, engasjere seg i frivillig arbeid - eller kanskje starte egen bedrift? De naermeste årene vil føre med seg teknologis­ke endringer som vil fjerne mange arbeidspla­sser. Roboter truer jobbene til både butikkmeda­rbeidere, reiseagent­er, sjåfører og fondsmegle­re. Stadig flere skyves ut av et arbeidsliv som ikke trenger dem lenger. Velferdsst­aten som skal sørge for dem, er under press. For å unngå et framtidig sosialt sammenbrud­d må vi tenke nytt om forholdet mellom arbeid og kapital, fritid og velferd. Det er her den gamle ideen om borgerlønn har fått ny aktualitet.»

Arbeiderpa­rtiets Hadia Tajik, som også uttaler seg i boken, er blant de skeptiske røstene. Men økonomipro­fessor Ola Kvaløy karakteris­erte borgerlønn som en god idé etter å ha lest boken.

Alle nominerte

Åpen klasse: populaervi­tenskap for voksne og barn/ ungdom y Ole Mathismoen og Jenny Jordahl: Grønne greier – om natur og miljø og sånn, Ena forlag y Anja Røyne: Menneskets

grunnstoff­er, Kagge Forlag y Anne Sverdrup Thygeson: Insektenes planet, J.M. Stenersens forlag y Katharina Vestre: Det første

mysteriet, Aschehoug Barne- og ungdomsbøk­er y Anna Fiske: Elven, Cappelen Damm y Kaia Dahle Nyhus: Verden sa

ja, Cappelen Damm y Kristin Roskifte: Alle

sammen teller, Magikon y Arne Svingen: En himmel

full av skyer, Gyldendal

Sakprosa y Arild Bye: Arne Paasche

Aasen, Aschehoug y Ingeborg Eliassen og Sven Egil Omdal: Borgerlønn, Res Publica y Helene Uri: Hvem sa hva?,

Gyldendal y Peter Normann Waage: André Bjerke. I kampens glede, Aschehoug

Skjønnlitt­eratur y Maria Kjos Fonn: Kinderwhor­e, Aschehoug forlag y Tore Kvaeven: Når landet mørknar, Det Norske Samlaget

Trude Marstein: Så mye hadde jeg, Gyldendal Gunnar Waerness: Venn med alle, Forlaget Oktober

Prisen deles ut i Dansens Hus i Oslo 22. november.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Sauebonde og forfatter Tore Kvaeven kan stikke av med den fremste litteratur­prisen i Norge.
JONAS HAARR FRIESTAD Sauebonde og forfatter Tore Kvaeven kan stikke av med den fremste litteratur­prisen i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway