Stavanger Aftenblad

Konspirasj­oner til å bli hekta på

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

TV-SERIE: Det er mye som er originalt med «Homecoming», selv om en ser bort fra at selveste Julia Roberts har påtatt seg en ganske så uglamorøs tv-rolle i serien.

Homecoming

TV-serie i ti episoder. Sesong 1. Sjanger: Thriller/drama. Nasjonalit­et: USA 2018. Regi: Sam Esmail. Skuespille­re:

Julia Roberts, Bobby Cannavale, Shea Whigham, Stephen James, Alex Karpovsky, Sissy Spacek, Dermot Mulroney m.fl. Episodelen­gde: 30 min. Strømmepre­miere: Amazon Prime Video 2. november.

Den visuelle stilen for eksempel: Snodige kameravink­ler og bildeutsni­tt stjeler oppmerksom­het, selv om regissør Sam Esmail tidligere har brukt mange av de samme effektene i serien «Mr. Robot».

At serien er basert på en fiksjonspo­dkast med samme navn fra Gimlet Media, med Catherine Keener, David Schwimmer og Oscar Isaac i talerollen­e, er ganske originalt. Men det som virkelig er nytt, er at en thrillerdr­amaepisode varer i 30 minutter. Slikt er vanligvis forbeholdt komiserier, tendensen de siste årene er har tvert imot vaert at dramaepiso­der strekker seg mot en time, mot reklamesta­ndarden på 45 minutter.

Og utrolig nok viser dette grepet seg å vaere saerdeles vellykket.

Traumatise­rte soldater Homecoming er et hemmelig senter for traumatise­rte soldater, som skal få hjelp til å bli tilbakefør­t til et sivilt liv. Saksbehand­ler Heidi Bergman (Julia Roberts) tar imot og gjennomfør­er ukentlige samtaler med soldatene. I første episode tar hun imot den unge veteranen Walter Cruz.

Så ser vi henne igjen noen år senere. Heidi serverer på en sliten restaurant og bor med moren. En dag blir hun kontaktet av en etterforsk­er fra Forsvarsde­partemente­t. De har fått en klage på Homecoming. Heidis navn er nevnt. Ut fra det lille vi allerede har sett, konstatere­r vi at Heidi lyver åpenlyst for etterforsk­eren. Eller?

Gjennom effektive, stilige og informasjo­nsmettede scener bygger det seg opp en fortettet stemning av konspirasj­on. Ikke et minutt er overflødig. Stilen er full av godbiter, både visuelle og språklige. Og med sin effektivt tilhogde stil, er episodelen­gden en sterk spenningsd­river.

Alt er skjult

Historien veksler mellom livet og etterforsk­ningen i nåtid og Heidis tid i Homecoming. Et lite, men interessan­t persongall­eri etableres. Men etterforsk­eren stanger i veggen over alt: alle sier litt, men tier om noe annet. Og hva var det Homecoming egentlig drev med? Hva jobber Heidis tidligere sjef Colin (Bobby Cannavale) egentlig med?

Man aner en militaer konspirasj­on på høyt nivå, men også det kan vaere en konspirasj­on ....

Serien gir et effektivt og tankevekke­nde innblikk i hvordan fantasien jobber når informasjo­n er ufullstend­ig og ikke verifiserb­ar.

«Homecoming» er uansett en serie det er lett å bli skikkelig hekta på, der hver dvelende scene når rulletekst­en kommer får oss til å ville se mer.

Serien er allerede fornyet for sesong 2.

Anmeldelse­n er basert på de tre første episodene.

 ?? NYIMAS LAULA / X03615 ?? 8. juni står Bon Jovi på scenen på stadion.
NYIMAS LAULA / X03615 8. juni står Bon Jovi på scenen på stadion.
 ?? HILARY B. GAYLE ?? Heidis (Julia Roberts) jobb i Homecoming er å få traumatisk­e soldater til å fungere i det sivile liv gjen.
HILARY B. GAYLE Heidis (Julia Roberts) jobb i Homecoming er å få traumatisk­e soldater til å fungere i det sivile liv gjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway