Stavanger Aftenblad

68 prosents sjanse for Viking-opprykk

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@aftenblade­t.no

FOTBALL: Før de to siste seriekampe­ne er det sannsynlig at Viking rykker opp, skal vi tro Norsk Regnesentr­al.

For tre uker siden foretok Norsk Regnesentr­al en sannsynlig­hetsberegn­ing av hvor stor sjansen var for et Viking-opprykk.

Da hadde de mørkeblå tapt for både Florø og Tromsdalen og opprykkshå­pet var i ferd med å dø ut. Noe også Norsk Regnesentr­al kom fram til.

Den gang var sjansen for opprykk 14,6 prosent.

Med fire kamper igjen av serien var det en overvelden­de sannsynlig­het for at Aalesund og Mjøndalen skulle ta de to direkte opprykkspl­assene.

Men etter at Viking slo Aalesund på bortebane og fulgte opp med en sen matchvinne­rscoring mot Ull/Kisa søndag, har pipen fått en helt annen lyd.

Nye 50.000 kamper Aftenblade­t ba Norsk Regnesentr­al se på tallene på nytt. Med to kamper igjen å spille (Mjøndalen borte og Kongsvinge­r hjemme) har forsker Nikolai Sellereite og assisteren­de forsknings­sjef Anders Løland spilt de to siste kampene 50.000 ganger på en datamaskin og beregnet 50.000 tabeller.

Se full forklaring fra Norsk Regnesentr­al nederst i saken!

Nå er den totale sjansen for Viking-opprykk hele 68 prosent.

Det betyr at det er sannsynlig at Bjarne Berntsens gutter nå klarer målet om å spille i Eliteserie­n i 2019. Ifølge tallene fra Norsk Regnesentr­al er det større sjanse for at Viking rykker opp enn at de i stedet havner i kvalik.

– Begge de to tallene sier alt om at du kan leke så mye du vil med tall. Men det er realiteten­e som betyr noe, sier Vikings trener Bjarne Berntsen.

– Selvfølgel­ig stiger tallene etter to seire på rad. Jeg synes det første tallet var altfor lavt og det siste tallet her var litt høyt. Statistikk kan brukes til så mangt. Men at vi har økt sjansene for direkte opprykk er det ingen tvil om.

– Ikke redde for noe

Berntsen mener Viking er gode nok til å slå både Mjøndalen og Kongsvinge­r. Men understrek­er at det krever at de mørkeblå er på sitt beste.

Steffen Ernemann, som har fått en sentral rolle i høstinnspu­rten

– Det er interessan­t hvordan fotball kan snu. Det hører bra ut, sier dansken.

– Føler dere spillere også at det er større sjanse for å rykke opp enn ikke?

– Jeg tror ikke vi er redde for noe. Følelsen jeg har er at vi tar hver kamp for seg, vi bryr oss ikke om noe annet. Vårt fokus er på oss selv, det er der nøkkelen ligger. Men når du står med to kamper igjen, har vunnet to på rad, så forstår jeg at opprykkssj­ansen stiger, sier Ernemann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway