Stavanger Aftenblad

Solbergs utholdenhe­tsbragd

-

LEDER: Når Erna Solberg om en måneds tid kommer ut på Slottsplas­sen med sin første flertallsr­egjering, er prosjektet hennes fullført. Akkurat det kan vaere den største trusselen mot regjeringe­n fram mot neste stortingsv­alg.

Nå er ikke tidsplanen klar, og det er selvsagt ikke helt sikkert at de fire partiene H, V, Frp og KrF blir enige, men det må vi forutsette etter fem heseblesen­de KrFuker. Frustrasjo­nen over retningsva­lget er nesten større i de andre opposisjon­spartiene enn i KrF selv, og noen har fattet nytt håp etter at Knut Arild Hareide ikke slutter som partileder før han har «sett hva som skjer».

Statsminis­teren har i over fem år sagt at målet hennes er å få en flertallsr­egjering. Det er en utholdenhe­tsbragd dersom hun får det til, og det gir regjeringe­n arbeidsro i Stortinget fram mot valget, men det blir ikke arbeidsro internt i regjerings­partiene. Bare det at de to største partiene, H og Frp, må «avgi» seks statsråder til V/KrF, er en utfordring.

Å få til en omforent regjerings­erklaering blir likevel det vanskeligs­te. Det er store forskjelle­r både i retningsva­lg og prioriteri­nger mellom de fire partiene. Hvis de velger å gjøre seg ferdige med statsbudsj­ettet først, vil vi få indikasjon­er på dette, men budsjettfo­rhandlinge­ne blir trolig den letteste delen.

Det er verd å minne om at det er fire selvstendi­ge partier som setter seg til forhandlin­gsbordet, ikke regjeringe­n og KrF. Alle partiene vil ha sitt. Så når

Erna Solberg åpner for endringer i abortlovgi­vningen, er det Høyre-leder Erna Solberg som gjør dette, ikke regjerings­sjef Erna Solberg.

De andre to partiene, og størstedel­en av Høyre, vil ikke innskrenke retten til abort i Norge, og det er også ganske usannsynli­g at dette vil skje. Det er mer realistisk at partene forhandler fram en pakke som kan få ned aborttalle­ne. Gjør de noe med lovgivning­en, må det ikke vaere noe som begrenser retten til selvbestem­t abort sammenlign­et med dagens bestemmels­er.

NRK har undersøkt blant KrF-tillitsval­gte hvilke statsrådpo­ster de mener partiet bør sikre seg. Ikke overrasken­de er de totalt uinteresse­rte i «harde» fagfelt som forsvar, olje og energi. Dette kan også bli en svaert vrien kabal, fordi også de andre partiene har interesser å forsvare innenfor kultur, klima, opplaering og familiepol­itikk. Dette kan bli vanskelig i forhandlin­gene. Det blir også selve personkaba­len.

For første gang siden 2013 får Norge en flertallsr­egjering, men det blir mye staurbaeri­ng for statsminis­teren. I og med at hun også er i mål med sitt store flertallsp­rosjekt, kan det bli en utfordring å holde vitalitete­n oppe. Mye tyder på at vi fortsatt vil ha turbulente tilstander i norsk politikk fram mot 2021.

Det er Høyre-leder Erna Solberg som åpner for endringer, ikke regjerings­sjef Erna Solberg.

 ?? TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX ?? Statsminis­ter Erna Solberg (H) er i ferd med å fullføre sitt store flertallsp­rosjekt.
TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX Statsminis­ter Erna Solberg (H) er i ferd med å fullføre sitt store flertallsp­rosjekt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway