Stavanger Aftenblad

Bollestad trenger ikke nytt landsmøte for å skifte side

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no

VEIEN VIDERE: Et splittet KrF skal prøve å komme seg inn i regjering. Nestleder Olaug Bollestad er fortsatt åpen for å søke sammen med Ap og Sp hvis forhandlin­gene med regjerings­partiene mislykkes.

Fredag avgjorde et flertall på 98 mot 90 stemmer på KrFs landsmøte å søke samarbeid med den sittende regjeringe­n framfor å danne regjering sammen med Ap og Sp. To stemte blankt. Landsmøtet bekreftet en splid som nesten går i midten av partiet.

Allerede lørdag var 1. nestleder Olaug Bollestad i møte med utvalget som skal prøve å naerme seg regjeringe­n Solberg. KrF skal i sonderinge­r med de andre partiene på borgerlig side. Ikke forhandlin­ger. Det er Bollestad nøye på å understrek­e. For i første omgang skal KrF finne ut om det finnes et grunnlag for å gå i forhandlin­ger om å danne regjering med Høyre, Fremskritt­spartiet og Venstre. Deretter blir det eventuelt forhandlin­ger.

Hva som skjer hvis sonderinge­ne eller forhandlin­gene strander, er et ikke-tema.

– Vi må ta det steg for steg. Dette er en krevende sak for partiet. Men vi har store forventnin­ger til at vi skal kunne sette et tydelig fotavtrykk i et samarbeid med de andre partiene. Vi må ha et eierskap til hele prosessen og få gjennomsla­g for god KrF-politikk. Ikke minst er dette viktig av hensyn til dem som ikke vant fram på landsmøtet, sier Bollestad.

– Og hvis ikke det går, så snur dere dere mot Ap og Sp, til tross for at dette ble nedstemt på landsmøtet?

–Landsmøtet har gitt oss et mandat om å søke samarbeid med de borgerlige partiene. Hvis ikke det lykkes, må vi se den andre veien.

– Men kan dere gå til den andre siden etter dette landsmøtet, eller må det et nytt landsmøte til?

–Nei, vi må ikke ha et eget landsmøte. Nå har landsmøtet pekt på en side og da er målet å gå i forhandlin­ger med den siden. Hvis ikke det går, så må vi se andre veien. Fotavtrykk­et for KrFs politikk blir det sentrale.

Unnskyldni­ng

Det har vaert noen tøffe uker for KrF, og for de tre i toppen spesielt. Partileder­en har stått mot de to nestledern­e i diskusjone­n om hvilken retning partiet skal ta videre. Nestledern­e vant fram.

Samtidig som partiet skal prøve å få til et samarbeid med regjerings­partiene, skal det slikke sår.

– Jeg kjenner at jeg er utladet etter landsmøtet, men samtidig ingen overstrømm­ende jubel. Nå er det viktig å bygge broer. Mange er skuffet, erkjenner Bollestad.

– Du sa til landsmøtet etter avgjørelse­n at du ville be om unnskyldni­ng til noen, hva mente du med det?

– Jeg sa at hvis det var nødvendig å be om unnskyldni­ng, så ville jeg det. Det har falt noen harde ord i løpet av disse ukene, men jeg tenkte ikke på noe konkret.

Nå skal partiledel­sen på forsonings­turne. Opprinneli­g var planen å besøke Rogaland og Stavanger allerede onsdag, men nå blir det endringer.

– Vi har ikke avgjort ennå hvilke fylker vi reiser til Vi hadde tenkt Agder, Rogaland og Hordaland, men det er ikke sikkert nå. I andre fylker er det flere som er skuffet, og det må vi ta på alvor. Vi ønsker å få innspill fra de som stemte for den rød siden, slik at vi kan bygge ett lag igjen. Og så er det mange som har behov for å få ut frustrasjo­n. Jeg håper at flest mulig blir med videre. Det viktigste er hva vi samarbeide­r om, ikke med hvem, sier Bollestad.

Pekte på Ropstad

Allerede før avstemning­en på landsmøtet fredag pekte mange på 2. nestleder Kjell Ingolf Ropstad som den som kan ta over partiet hvis partileder Knut Arild Hareide skulle tape. Åtte delegater fra Rogaland stilte opp på bilde for Aftenblade­t i gangen utenfor landsmøtes­alen og sa at de stilte seg bak Ropstad som ny leder, ikke 1. nestleder Olaug Bollestad fra deres eget fylke.

–Du må nesten spørre dem om hvorfor de gjorde det. Men Ropstad er en flott, ung og flink mann. Hvis Rogaland KrF føler at han er den rette til å lede partiet videre, så må de få mene det. Det har jeg ingen problemer med, sier Bollestad.

 ?? ANDERS MINGE ?? Nestledern­e Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad, til venstre, gikk seirende ut på landsmøtet og skal etter planen ta partiet inn i dagens regjering. Partileder Knut Arild Hareide til høyre.
ANDERS MINGE Nestledern­e Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad, til venstre, gikk seirende ut på landsmøtet og skal etter planen ta partiet inn i dagens regjering. Partileder Knut Arild Hareide til høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway