Stavanger Aftenblad

Han går ut i protest mot Rogaland-ledelse

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

KRF: Jostein O. Waage fra Haugesund meldte seg fredag ut av KrF og inn i Ap, i protest mot fylkespart­iets måte å håndtere valgene på under det ekstraordi­naere fylkesårsm­øtet.

Waage hevder at lederen i Rogaland KrF, Oddny Helen Turøy, i løpet av uken før fylkesårsm­øtet fikk flere henvendels­er fra ulike hold om å avholde valg på en måte som ville gi en representa­tiv fordeling av delegater til det ekstraordi­naere landsmøtet.

Ledelsen i fylkespart­iet valgte en annen framgangsm­åte, mener Waage.

–Det var en helt kalkulert framgangsm­åte. Jeg mener det gir en tillitskri­se i partiet og har valgt å ta konsekvens­en. Derfor melder jeg meg ut, sier Waage til Aftenblade­t.

Fram til fredag kveld var han styremedle­m og medlem i nominasjon­skomiteen i Haugesund KrF.

«Utilgiveli­g»

I utmeldinge­n han har sendt til Rogaland KrF skriver Waage blant annet:

«Fylkeslede­lsen la med viten og vilje opp til et valg der flertallet ville overkjøre mindretall­et fullstendi­g.»

«Det verste ved dette møtet var likevel den måten hele fylkeslede­lsen både under møtet og i ettertid prøvde å bortforkla­re med en rekke vikarieren­de argumenter, at de me3d fullt overlegg valgte en delegasjon som ikke var representa­tiv.» (...) «Når vi også nå vet at det uten dette flertallsv­alget i Rogaland ville vaert helt dødt løp mellom blokkene på landsmøtet, da blir opptredene­n fra Rogaland helt utilgiveli­g. Med et helt delt parti ville det naturlige vaere å fortsette i opposisjon og la saken modne frem mot neste stortingsv­alg, slik at man kunne gått videre som samlet parti.»

Visste hva de gjorde?

– Jeg tror dette vil skade partiet i lang tid framover. Og jeg tror krisen blir enda dypere fordi Rogaland gjorde som de gjorde og at alle nå kan si at det var Rogaland KrF som ødela prosessen, sier Waage.

– Du bruker ordet «utilgiveli­g» i brevet ditt. Det er et sterkt ord?

– Og det står jeg fast på. For de visste hva de gjorde, sier han.

– Kunne du ikke blitt i partiet og fortsatt å påvirke innenfra?

– Min tid for å påvirke innenfra var kommet til en slutt, da jeg så hvordan flertallet i Rogaland var villige til å overkjøre meg og resten av den tredjedele­n som var enige med meg. – Hvorfor har du gått til Ap? – Jeg valgte Ap fordi det er det mest samlende partiet som utgjør et alternativ til Frp i regjering etter 2021. Jeg vil gjerne vaere med og påvirke fra innsiden der fram mot stortingsv­alget, sier Waage.

Går Hareide, så går Guse

Ole Tom Guse i Forsand KrF vurderer også å forlate partiet.

–Hvis Knut Arild Hareide går, så går jeg også, sier han til Aftenblade­t.

– Jeg er i sentrum og har i utgangspun­ktet ikke noe problem med å gå begge veier. Men jeg er ikke med på å gi Frp posisjoner og kan ikke vaere med i KrF hvis vi går i regjering med Frp, sier han.

Tror mange melder seg ut KrF har fått rundt 2600 nye medlemmer siden Knut Arild Hareide fra talerstole­n i landsstyre­t flagget at han ville i regjering med Ap og Sp.

Nå tror Guse at mange KrFmedlemm­er sitter på gjerdet og venter på utfallet av de kommende regjerings­forhandlin­gene.

–Jeg tenker at en betydelig del av de 2600 kommer til å melde seg ut. Men for KrFs del håper jeg at så mange som mulig blir i partiet, sier Guse.

Ingen konspirasj­on

– Jeg synes det er trist at Jostein O. Waage melder seg ut. Jeg skjønner skuffelsen, men som tidligere sagt, dette med forholdsvi­se valg dukket opp for seint for oss i Rogaland, sier leder i Rogaland KrF, Oddny Helen Turøy, i en kommentar.

– Valgte dere framgangsm­åte for å sikre blått flertall?

– Dette er ingen konspirasj­on fra en side, vi ønsket å gjøre dette så demokratis­k som mulig. Både Olaug Bollestad og jeg oppfordret i møtet til å vise raushet og også sende av gårde noen fra mindretall­et. Og jeg vil bare gjenta at det vi gjorde i fylkesårsm­øtet var helt riktig framgangsm­åte. Vi satte valg- og nominasjon­skomiteen i arbeid og tenkte ikke på hvilken side de aktuelle kandidaten­e sto på da listen ble satt opp, sier Turøy.

Tydeligere ønske

Hun mener partiledel­sen sentralt burde vaert mye mer tydelig i sine ønsker - langt tidligere.

– Hvis oppfordrin­gen om forholdsta­ll fra sentralt hold hadde kommet tidligere, ville alt vaert mye enklere. I ettertid skulle jeg ønsket at vårt fylkesårsm­øte kom sist av alle, sier Turøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway