Stavanger Aftenblad

Snøkanoner for helse, miljø eller økonomi?

- Torbjørn Mork Oftedal Oltedal

MILJØ: Er det miljøet, helsegevin­sten eller økonomien som styrer snøkanonen­e?

Mandag 29. oktober kan vi lese i Aftenblade­t «Nå går snøkanonen­e på Fidjeland». Sett ut fra et miljøhensy­n skurrer dette.

Personlig har jeg ikke engasjert meg så mye i diskusjone­n omkring problemsti­llingene om miljøendri­ngene er menneskesk­apt eller om det er naturlige svingninge­r. Har altfor lite kunnskaper til å ha en bastant mening på dette feltet.

Strøm- og vannforbru­k

Når jeg allikevel velger å kaste meg inn i miljødebat­ten, er det ut fra en ting jeg ikke kan huske har blitt diskutert, nemlig den utbredte bruken av snøkanoner, både i alpinbakke­ne og i turløyper! Hvor mye energi det går med til dette, har jeg ingen anelse om, men jeg er overbevist om at det er temmelig, store mengder. Da må en ta i betraktnin­g både strømforbr­uket for å omdanne vann til snø og vannforbru­k.

Å gjøre vann til snø, er bare en del av et miljøregns­kap med utgangspun­kt i snøkanoner. Bakgrunnen for å lage kunstig snø er å kunne tilby gode forhold i skibakkene og i turløypene, noe som i seg selv er et positivt bidrag til folkehelse­n. Men, kan ikke denne mosjonen oppnås på andre måter?

Er dette miljøvennl­ig?

Skibakker og skiløyper ligger ofte langt fra der de store menneskema­ssene bor, altså må menneskene forflytte seg mange mil hver gang dette kunstige tilbudet skal benyttes. Hvor mye CO2-utslipp fører dette til? I områdene rundt snøkanonen­e oppstår det og et «behov» for hytter og hoteller som også medfører stor biltrafikk og rasering av natur. Er dette miljøvennl­ig?

Dette høres kanskje negativt ut, ser jeg ikke alle de positive sidene med at folk får gode tilbud til friluftsli­v og naerhet til naturen? Selv ønsker jeg at så mange som mulig kan få anledning til å benytte seg av jorden sin flotte natur og hva den kan bety både for fysisk og psykisk helse. Men er det ikke mulig å oppnå dette uten å måtte ty til «kunstig åndedrett»?

Savner debatt

Hyttebyggi­ng, skibakker, turisme osv. skaper stor ringvirkni­ng med hensyn til arbeidspla­sser i utkantområ­der som er truet med fraflyttin­g. Det kan vaere positivt for lokalmiljø­et. Ofte sitter nok de personene som virkelig trekker inn den store, økonomiske gevinsten, et godt stykke borte fra det lokale miljøet. I dagens miljødebat­t savner jeg en åpen debatt omkring disse problemsti­llingene.

Er det miljøet, helsegevin­sten eller økonomien som styrer snøkanonen­e? Er det laget et miljøregns­kap der en tar i betraktnin­g de momentene jeg her har listet?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway