Stavanger Aftenblad

Gratis skolemat til alle

- Hanne Randulff Stein 1. nestleder, Rogaland Unge Høyre

SKOLE: Gratis skolemat er kanskje det viktigste tiltaket for å bedre sosial urettferdi­ghet i Norge.

Grunnskole­n er stedet for å laere, få nye venner og for å vaere rustet til fremtiden. Andelen av barn som har for dårlig kosthold øker. Sultne barn har vanskelig for å konsentrer­e seg, og da laerer de mindre. Ifølge helsenorge varer spisevanen­e man får som barn lenge.

Boller og kjeks

Dessverre er det ikke alle barn som får med seg matpakke med et variert sunt innhold. Bare én av fem skoleansat­te sier at barna alltid har med seg matpakke i sekken. De sunne, grove brødskiven­e blir erstattet med vafler, boller og kjeks. Noen barn får av ulike grunner ikke matpakke med seg i det hele tatt. Nei, det er ikke staten sitt ansvar å ta ansvar for at barn tar med seg matpakke, men det er staten sitt ansvar å passe på at alle elever har et godt skoletilbu­d og miljø.

De fleste skoler har en velfungere­nde kantine, og det er ikke veldig vanskelig å få en kokk til å lage denne maten. Dette vil også føre til at elevene får en person som kan gi dem kunnskap om mat og matvaner. Skolene burde koble skolemålti­det til andre emner på en bedre måte enn de gjør i dag. I Sverige er gratis skolemat en selvfølge, mens i Norge diskuterer man ut fra kostnader.

I Sverige har de fleste barn hatt gratis skolemat i over 50 år. Dette har gitt elevene økt konsentras­jon, og i tillegg har det blitt mer attraktivt å vaere skolekokk, og krav om riktig naeringsin­nhold i maten er kommet inn i skoleloven.

På tide

Gratis skolemat for alle er kanskje det viktigste tiltaket for å bedre sosial urettferdi­ghet i Norge. Det er på tide at politikern­e innser hva et sunt skolemålti­d og fysisk aktivitet betyr for laeringen og helsen til barna.

 ?? TORSTEIN LILLEVIK ?? «Selv ønsker jeg at så mange som mulig kan få anledning til å benytte seg av jorden sin flotte natur og hva den kan bety både for fysisk og psykisk helse. Men er det ikke mulig å oppnå dette uten å måtte ty til «kunstig åndedrett?» spør Torbjørn Mork Oftedal. Her en snøkanon fra Sirdal i 2012.
TORSTEIN LILLEVIK «Selv ønsker jeg at så mange som mulig kan få anledning til å benytte seg av jorden sin flotte natur og hva den kan bety både for fysisk og psykisk helse. Men er det ikke mulig å oppnå dette uten å måtte ty til «kunstig åndedrett?» spør Torbjørn Mork Oftedal. Her en snøkanon fra Sirdal i 2012.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway