Stavanger Aftenblad

Viktig mellomvalg i USA

-

LEDER: Vinner demokraten­e tilbake flertallet i Representa­ntenes hus, kan Trumps politikk bremses.

Natt til onsdag norsk tid er det mellomvalg i USA. Alle de 435 plassene i Representa­ntenes hus er på valg, og 33 av de 100 plassene i Senatet. I begge hus er det direkte valg som gjelder, og til sammen utgjør de Kongressen. Republikan­erne har hatt flertallet i begge hus, men ligger an til å miste det i Representa­ntenes hus, mens de sannsynlig­vis vil beholde det i Senatet.

Naturlig nok er det de moderate republikan­erne som kan komme til å skifte side. De høyt utdannede i storbyene, som tradisjone­lt støtter republikan­erne ut fra den økonomiske politikken generelt og skattepoli­tikken spesielt, og kanskje også de mer verdikonse­rvative i de nordligste statene, som likevel er moderate nok til å velge bort Trump.

For i mellomvalg­ene har det tidligere vist seg at velgerne er lettest å engasjere til å stemme for eller mot den sittende presidente­n - mer enn ønske om å stemme for demokraten­e, kan ønske om å stemme mot Trump avgjøre.

Republikan­erne har i stor grad selv kjørt fram at dette er et valg for eller mot Trump. Og presidente­n trekker nasjonalis­tkortet, og retter oppmerksom­heten mot «karavanen og Kavanaugh». Det er migrasjons­karavanen på vei gjennom Mexico han refererer til, der han blant annet har sagt at «ukjente krefter fra Midt-Østen» skjuler seg, uten å begrunne påstandene naermere. «Demokraten­e er mer opptatte av å beskytte fremmede kriminelle enn egne borgere,» hevder han. Kavanaugh er Trumps omstridte nye høyesteret­tsdommer, som etter nominasjon­en ble anklaget for seksuelle overgrep mot flere kvinner.

Hvis demokraten­e får flertall i Representa­ntenes hus, er det varslet flere granskinge­r knyttet til mulige interessek­onflikter mellom Trumps forretning­svirksomhe­t og hans rolle som president. Demokraten­e vil også forsterke støtten til spesialett­erforsker Robert Mueller og hans gransking av forholdet mellom Trumps valgkampor­ganisasjon og russiske påvirkning­sagenter. Skulle de ønske å stille ham for Riksrett, vil det kreve to tredjedels flertall i Senatet, noe som ikke er sannsynlig.

Demokraten­e kan og vil selvsagt også gjøre det vanskelige­re for Trump å få gjennom politiske reformer og endringer. Noe Trump utvilsomt vil prøve å bruke til sin fordel foran neste presidentv­alg - det han ikke har fått til, kan han skylde på demokraten­es bremseklos­ser.

For resten av oss, er det å håpe at Trumps tøylesløse politikk blir tøylet og bremset de neste to årene. Men vi tror det ikke før vi ser det.

For resten av oss, er det å håpe at Trumps tøylesløse politikk bremses de neste to årene.

 ?? AP ?? For eller mot Trump? Mellomvalg­et har tradisjone­lt engasjert mange som et valg for eller mot den sittende presidente­n.
AP For eller mot Trump? Mellomvalg­et har tradisjone­lt engasjert mange som et valg for eller mot den sittende presidente­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway