Stavanger Aftenblad

Et hakekors i slaktens by

- Øyvind Strømmen Forfatter og journalist

GJSTEKOMME­NTAR: Pogromen i Kishinev i 1903 er en del av jødenes lidelseshi­storie. Fremdeles høres pogromens mørke melodi.

Forrige uke kom jeg over en nyhet i den israelske avisen Ha’aretz som gjorde meg trist. Der stod det at den jødiske gravlunden i Chișinău hadde blitt gjenstand for haerverk. En eller annen har malt et hakekors på en av gravene.

Det er en bagatell, vil noen si, en krusning i nyhetsbild­et. Men den vesle nyhetssake­n i den israelske avisen grep fatt i meg. Akkurat denne gravlunden har jeg nemlig besøkt. Den ligger oppe i en åsside noen kilometer fra den moldovske hovedstade­ns sentrum. Mange av gravstenen­e ser eldre ut enn de er. En forfallen gravlundss­ynagoge og et villnis av vegetasjon skaper lett et inntrykk av at gravlunden er både forlatt og forglemt. En gang var den større, men på 1960-tallet ble deler av den rett og slett revet. En park ble anlagt der isteden.

I dag står det et minnesmerk­e i parken, et minnesmerk­e over pogromen som før Holocaust var et symbol på jødisk lidelse. Pogromen i Kishinev – byens russiske navn.

Fra plagsomme smågutter til plyndring og drap

Jeg har vaert der pogromen startet også. I dag er det et lite torg som i virkelighe­ten fremstår mer som en kombinasjo­n av et kryss og en parkerings­plass. På den ene siden ligger et hotell bygget i sovjetisk femtitalls­stil. På den andre en høyblokk som en gang også var et ikonisk hotell, men som i dag er forlatt og preget av forfall, som en kulisse i en zombiefilm.

Først på 1900-tallet så strøket annerledes ut. Det var naer utkanten av byen den gang, et torg omgitt av noen få, travle gater. I april 1903 startet pogromen der, med at noen smågutter plaget jøder. Så begynte folk å kaste småstein på vindusrute­ne til jødiske butikker. Raskt eskalerte det til plyndring, og også til voldtekter og drap. 49 mennesker ble drept.

Slaktens by

Sammenlign­et med nazistenes massedrap på europeiske jøder noen tiår senere, også i Moldova, kan også denne pogromen i en liten by, i det som da var en russisk grenseprov­ins, fremstå som ubetydelig. Den gangen vakte den betydelig oppmerksom­het, både i Europa og USA. Chaim Nachman Bialik – som regnes som en av pionerene i moderne hebraisk poesi – dro til byen for å intervju overlevend­e. Etterpå skrev han diktet «In the City of Slaughter» (I slaktens by).

Som historiker­en Steven J. Zipperstei­n viser i boken «Pogrom: Kishinev and the Tilt of History», skaper pogromen i Kishinev ekkoer selv den dag i dag. Ikke minst fordi byen spiller en birolle i historien til et av verdens mest beryktede, konspirasj­onsteoreti­ske verker.

Mye tyder på det var en russifiser­t moldover, Pavel Krusjevan, som skapte det aktuelle verket. Før han gjorde det var han redaktør for avisen Bessarabet­s, som ble utgitt i Chișinău, og som var sentral i å hisse opp stemningen mot jødene i byen. Da pogromen inntraff, hadde Krusjevan imidlertid forlatt byen og dratt til St. Petersburg. Der startet han avisen Znamya. Høsten 1903 publiserte denne avisen den første utgaven av det antisemitt­iske falsknerve­rket «Sions vises protokolle­r», et falsknerve­rk som senere skulle bli brukt i nazistenes propaganda, et falsknerve­rk som den dag i dag omfavnes av antisemitt­iske konspirasj­onsteoreti­kere.

Mørket i Pittsburgh

Den siste helgen i oktober var det amerikansk­e Pittsburgh som ble slaktens by. En mann gikk inn i en synagoge i byen, og åpnet ild. Han skal angivelig ha ropt «Alle jøder må dø!», og før skuddsalve­ne stilnet, hadde han drept 11 mennesker. Den mistenkte gjerningsm­annen, Robert Bowers, var aktiv på det vesle sosiale mediet Gab. Der er grensene få og de ekstreme stemmene mange. Bowers publiserte en rekke antisemitt­iske kommentare­r. Blant annet omtalte han Donald Trump som en globalist i jødenes tjeneste og skrev at det er umulig å gjøre Amerika stort igjen uten å gjøre noe med «jødeinfeks­jonen».

Den siste kommentare­n han publiserte på Gab forteller også mye om hans verdensbil­de. I den skrev han at organisasj­onen Hebrew Immigrant Aid Society – en jødisk-amerikansk organisasj­on som driver med flyktningh­jelp, etablert i 1881 for å hjelpe jødiske flyktninge­r fra det russiske imperiet – «liker å ta inn invaderend­e som dreper vårt folk». «Jeg kan ikke sitte stille og se på at folket vårt slaktes», fortsetter han, «faen ta optikken deres. I’m going in». Det siste er en referanse til en debatt internt på den ytterliggå­ende høyresiden i USA om hvordan man ønsker å fremstå, preget av erkjennels­en av at det å fremstå som nynazister eller klanmedlem­mer skyver bort folk flest. Bowers gav blaffen i det. Han ville ha handling.

På bakteppet danser stadig skyggene av «Sions vises protokolle­r». Og derfor gjorde nyheten om en gravskjend­er i et ofte glemt hjørne av Europa meg bedrøvet. Hakekorset malt på en grav på den overgrodde jødiske gravlunden i Chișinău har en bekmørk klangbunn.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway