Stavanger Aftenblad

Nå skal politikern­e i Sandnes få bedre betalt

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

SANDNES: Bystyrerep­resentante­ne i Sandnes skal få 710 kroner mer i godtgjørel­se per bystyremøt­e. Dette utgjør 6390 kroner i året.

Saken om høyere møtegodtgj­ørelse kom opp til behandling under møtet i ad hoc-utvalget i går. Utvalget består av gruppelede­rne i bystyrepar­tiene, og det var unison enighet om at det nå var på tide å øke møtegodtgj­ørelsen for representa­ntene i bystyret.

Møtegodtgj­ørelsen til bystyrerep­resentante­ne i Sandnes blir regnet ut fra en prosent av ordførers lønn, og utgjør i dag 1420 kroner per bystyremøt­e, en sum som har vaert lik siden 2013.

2130 kroner per møte

Ad hoc-utvalget ønsker å øke godtgjørel­sen med 710 kroner, opp til 2130 kroner per møte. Dette til tross for at sekretaria­tet i sin saksutrede­lse ikke så noen grunn til endring på dette tidspunkte­t.

– Jeg støtter forslaget om å øke godtgjørel­sen med 710 kroner fullt og helt. Det er på tide at noe gjørs, og mange av de som sitter i bystyret har det vervet og må sette seg inn i sakene som kommer for bystyret, sa gruppelede­r i Høyre, Thor Magne Seland, og fikk bred støtte.

– Godtgjørel­sen til bystyrerep­resentante­r i dag er ikke i tråd med arbeidet, mente Tove Frantzen (V).

I dag er det 47 bystyremed­lemmer i Sandnes. Når hver av disse får 1420 kroner per møte, utgjør dette 66.740 kroner i økte utgifter til godtgjørel­ser for Sandnes kommune. Med ad hoc-utvalgets forslag vil denne utgiften øke til 100.110 per møte, og når det totalt er lagt opp til ni møter i året, vil den årlige utgiften vaere på 900.990 kroner. Dette er en økning på 300.330 i året.

Blir frikjøpt

I Stavanger kommune har representa­nter i bystyret 1500 kroner per bystyremøt­e, mens de i Sola kommune per i dag har 2416 kroner per møte.

Ad hoc-utvalget ønsket i tillegg en endring av godtgjørel­sen for formannska­ps-politikere. Medlemmene i formannska­pet får i dag en årlig møtegodtgj­ørelse på 53.250 kroner, og de faste medlemmene har i tillegg rett på frikjøp på inntil 10 prosent av en arbeidsuke.

Frikjøp av denne halve kontordage­n godtgjøres med 75 prosent av ordførers lønn. Per dags dato utgjør møtegodtgj­ørelse og frikjøp til sammen 140.273 per år.

Det ble enstemmig vedtatt at formannska­ps-politikern­e fra nå av skal bli frikjøpt en arbeidsdag (20 prosent) som et alternativ til møtegodtgj­ørelse.

Dette betyr at en unngår problemsti­llingen hvor politikere i Sandnes som jobber som fulltidspo­litikere nå ikke vil kunne både bli frikjøpt og samtidig får møtegodtgj­ørelse i formannska­pet.

De vil likevel fremdeles få møtegodtgj­ørelse

Ikke bompenger

Det ble ikke vedtatt noen endring i møtegodtgj­ørelsene til politikere i de andre utvalgene i Sandnes kommune. I dag har Utvalg for byutviklin­g en møtegodtgj­ørelse på 1420 kroner, mens representa­nter i andre hovedutval­g i Sandnes har en godtgjørel­se på 1065 kroner.

Alle disse endringene vil gjelde fra og med nytt kommunesty­re blir innsatt 1.1.2020.

Aftenblade­t får det kjapt bekreftet at de økte utgiftene til møtegodtgj­ørelse og frikjøp av politikere ikke skal finansiere­s av bompenger.

 ?? JARLE AASLAND ?? Det nye bystyret i Sandnes vil få en høyere møtegodtgj­ørelse enn det er i dag.
JARLE AASLAND Det nye bystyret i Sandnes vil få en høyere møtegodtgj­ørelse enn det er i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway