Stavanger Aftenblad

Fylket må spare på kollektivt­rafikken

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

FYLKESBUDS­JETT: Bussbillet­tene kan bli 3 prosent dyrere neste år. Senere kan fylkeskomm­unen bli nødt til å spare mye, både på kollektiv, vei og skole.

Fylkesvara­ordfører Marianne Chesak (Ap) ser flere problemer med forslaget til budsjett, også forslaget om dyrere bussbillet­ter.

– Timingen er ikke god, når vi nettopp har innført nye bomringer på Nord-Jaeren. Da burde vi absolutt holde billettpri­sen nede. Spørsmålet blir hvordan vi skal finne dekning slik at vi kan unngå økning, sier Chesak.

– Det sitter langt inn å gå for økte priser. Jeg opplever stor politisk vilje til å beholde dagens prisnivå, samtidig har vi store utfordring­er og en betydelig underdekni­ng når det kommer til ferjer og hurtigbåte­r, sier også fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal.

Elin Schanche i Høyre liker heller ikke tanken på dyrere bussbillet­t.

– Men det kan bli vanskelig å komme unna. Her må vi gå en runde, vi vil jo at flere skal reise kollektivt, sier Schanche.

Halvparten til vgs

Samlet årsbudsjet­t for fylket er nesten nøyaktig 7 milliarder kroner i 2019, 5.3 milliarder kroner til drift og 1.7 milliarder til investerin­ger.

Største poster er opplaering, kollektivt­ransport og fylkesvege­r.

Av driftsbuds­jettet går drøyt halvparten, 52 prosent, til videregåen­de opplaering.

– Vi har et veldig godt tjenesteti­lbud i Rogaland og får veldig mye ut av knappe ressurser. Det er jeg stolt av, sier fylkesrådm­ann Trond Nerdal. Han går av ved årsskiftet etter åtte år i stillingen.

Han viser til at det de siste 15 årene har blitt investert i nye skolebygg flere steder i fylket.

– Nå er vi på et nivå som skal vaere mulig å oppretthol­de over tid. Det er også viktig at vi tar godt vare på formuen vår, og vedlikehol­der både skolebygge­ne og fylkesveie­ne, sier Nerdal.

Utgiftene øker

Samtidig er det bekymring over at utgiftene øker langt mer enn inntektene. Ikke minst gjelder dette innen båtruter og ferjesamba­nd, der den statlige finansieri­ngen er lagt om fra og med i år. I 2018 bruker fylkeskomm­unen 80– 100 millioner mer på båtrutetil­budet enn staten bidrar med gjennom rammetilsk­udd.

Underdekni­ngen har til nå delvis blitt dekket inn via oppsparte midler, men nå vil det komme rutekutt framover, riktignok bare for 1,5 millioner i 2019, men økende til hele 40 millioner i 2022.

– Handlingsr­ommet vårt er svekket, og vi trenger mer tid til å styrke vår økonomiske baerekraft. Våre økonomiske rammer består for det meste overføring­er fra staten. Vi kan ikke påvirke inntektssi­den i vesentlig grad. For å styrke handlingsr­ommet, oppretthol­der vi vedtatte innsparing­stiltak, og foreslår noen nye, sier Nerdal.

Må effektivis­ere Kolumbus Blant de nye er et krav om effektivis­ering i ruteproduk­sjonen i Kolumbus på 6 millioner neste år og hvert år fram til 2022. Hva det vil bety for busstilbud­et er foreløpig ukjent, men fylkesrådm­annen skriver at hadde man kuttet enda mer, ville det få «vesentlige konsekvens­er» for tjenestest­andarden.

Også innenfor videregåen­de skole varsler fylkeskomm­unen vesentlige sparetilta­k. Når man er kommet helt i mål skal utgiftene vaere redusert med 30 millioner kroner, noe som en stor del vil måtte gå ut over lønnsbudsj­ettet og antall ansatte. Over 90 prosent av driftsutgi­ftene i den videregåen­de skolen, består av lønnsutgif­ter. Fylkesrådm­annen legger imidlertid opp til et gradvis løp her, der det ikke kuttes i 2019, men med henholdsvi­s 10, 20 og 30 millioner i de tre årene fra 2020 til 2022.

For at ikke konsekvens­ene av kutt i tjenesteti­lbudet skal oppleves som for drastiske, anbefaler Nerdal at politikern­e gir seg noe mer tid til å gjennomfør­e omstilling­en.

På kort sikt mener fylkesrådm­annen det er nødvendig å akseptere at målene ikke nås, skriver han.

Budsjettet skal behandles i fylkesutva­lget 27. november og endelig vedtas i fylkesting­et 11. og 12. desember.

– Stramt budsjett

– Det er et stramt budsjett uten rom for nye tiltak, sier fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdals (KrF).

Hun er saerlig opptatt av at fylkeskomm­unen mister muskler og handlerkra­ft når det gjelder naeringsut­vikling.

– Fra statlig hold er det kuttet 60 prosent i de regionale utviklingm­idler. Det er viktig for fylkeskomm­unen å legge til rette for naeringsut­vikling, dette påvirker handlingsr­ommet vårt, sier hun.

Videre sier hun at de politisk må se nøye på hvordan driften av de videregåen­de skolene kan effektivis­eres.

– Rådmannen har ikke kommet med konkrete forslag, men det er behov for å levere mer effektive tjenester på opplaering. Her kan det vaere noe å hente på digitalise­ring og smarte løsninger. Dette må vi bruke mer tid på.

Hun er også opptatt av å få gjort noe med tilskudden­e til båtrutene. Den nye fordelings­nøkkelen gjør at fylket får langt lavere tilskudd enn tidligere. Også i Høyre er det opptatt av dette.

– Det må gjøres noe med fordelings­nøkkelen , for det blir håpløst om vi må reduserer på rutetilbud­et, sier Eli Schanche.

 ?? OVE HEIMSVIK ?? Fylkesrådm­ann Trond Nerdal la fram sitt siste fylkesbuds­jett i går. Her avbildet i 2017 med fyllkesord­fører Solveig Ege Tengesdal (KrF) og varaordfør­er Marianne Chesak (Ap).
OVE HEIMSVIK Fylkesrådm­ann Trond Nerdal la fram sitt siste fylkesbuds­jett i går. Her avbildet i 2017 med fyllkesord­fører Solveig Ege Tengesdal (KrF) og varaordfør­er Marianne Chesak (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway