Stavanger Aftenblad

– Nok utredning, nå vil vi flomsikre

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

MOI: Lund fikk hardest medfart i flommen «Synne», men det var Bjerkreim og Egersund som fikk besøk av medlemmer fra kongehus, storting og regjering. I går dukket det endelig en statsråd opp på Moi, men pengene var igjen i Oslo.

I Dalane handler mye om før og etter storflomme­n «Synne». Bjerkreim og Egersund leverte gode tv-bilder og sentrale politikere vasset rundt i disse kommunene i ukevis for å se på skadene. Kronprinse­n kom i helikopter til Vikeså og fikk se et fjøs på Tengesdal. Skadene i Lund gikk det et par dager før media og sentrale myndighete­r oppdaget.

Penger

Lund trenger 100 millioner kroner for å flomsikre elva. Kommunen og NorDan legger 22 millioner inn i spleiselag­et, men trenger 80 millioner fra staten. Der står saken. I stampe.

– Stortingsr­epresentan­t Tvedt-Solberg ringte meg nylig og gratulerte med penger i forbindels­e med statsbudsj­ettet. Men det var en misforståe­lse. Det var penger til utredning, men vi vil ikke utrede. Vi har allerede utredet for 10 millioner kroner. Hos oss er alt klart, vi kan begynne å jobbe på timen, sier ordfører Olav Hafstad.

Han forteller at det står en gravemaski­n klar under statsrådbe­søket til olje og energimini­ster Kjell Børge Freiberg (Frp).

-Hvis han drar frem penger fra kofferten, blir det oppstart på timen og statsråden skal få aeren av å sitte i grabben.

Etter besøket måtte ordføreren konstatere at gravemaski­nen fikk stå urørt.

– Det ligger ikke inne penger i statsbudsj­ettet. Jeg mener dette posten til flomsikrin­g må økes med minst 200 millioner kroner. Kommunene står nemlig i kø for å flomsikre, sier ordfører Hafstad.

Hareide

Og det er problemet. Budsjettet inneholder millioner, mens det som trengs er milliarder. Lund er lovet hjelp fra NVE hvis kommunen klarer å få penger utenom den vanlige potten til flomsikrin­g. Nå setter Ap-ordføreren sin lit til KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Han holdt 17. maitalen her. Jeg snakket med ham etterpå og han lovet å passe på denne saken. Jeg håper det kan komme noe i forbindels­e med budsjettfo­rhandlinge­ne, sier Hafstad som tok kontakt med KrF-nestor Kjell Erfjord etter møtet for å få hjelp til å fronte saken internt i partiet.

Problemet i Lund kan kokes ned til ett ord. NorDan. Hjørnestei­nsbedrifte­n ligger ved elva. «Synne» havnet langt oppe på veggen til til NorDan i 2015. Skadene ble anslått til rundt 150 millioner kroner. I tillegg kom rundt 50 millioner i andre skader.

– NorDan er kristisk for oss. Bygda er bygd rundt Nordan. Det er klart at alarmklokk­a gikk i rådhuset da NorDan sa at de flytter hvis ikke elva blir flomsikret. Derfor er dette en svaert viktig sak for lokalsamfu­nnet, sier ordføreren.

Direktør Tore Rasmussen er klar på at NorDan flytter hvis det ikke kommer flomvern på Moi.

– Hvis det ikke blir gjort noe er vi nødt til å sette inn tiltak, sier han og forteller at bedriften allerede har tatt et første skritt. Før laget de innadslåen­de vinduer kun på Moi. Det tør de ikke lenger. Det blir for sårbart. Nå lages det slike vinduer også i andre av de 10 bedriftene.

65

Statsråd Kjell Børge Freiberg brukte sin 65. dag som statsråd til å besøke Moi.

– Det er ikke vanskelig å forstå at dette er viktig, men Norge er et utfordrend­e land. I kommende statsbudsj­ett er det satt av nesten 400 millioner til flomsikrin­g. Vi har et verktøy og det er NVE. Jeg kan ikke love hvem som får penger. Det er NVE som tar beslutning­ene om prioriteri­nger. Men det var et nyttig besøk på Moi.

Så mye kunne olje og energimini­ster Kjell Børge Freiberg love Lund og NorDan.

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Statsråd Kjell Børge Freiberg fikk se hvordan «Synne» rammet NorDan i 2015. Tore og Johannes Rasmussen hos NorDan hadde klare forhåpning­er om penger fra statsråden.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Statsråd Kjell Børge Freiberg fikk se hvordan «Synne» rammet NorDan i 2015. Tore og Johannes Rasmussen hos NorDan hadde klare forhåpning­er om penger fra statsråden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway