Stavanger Aftenblad

Ber de folkevalgt­e stemme over Kristersso­n

-

STOCKHOLM: Riksdagens leder har bestemt seg for å skjaere igjennom og be de folkevalgt­e stemme over Moderatern­as leder Ulf Kristersso­n som statsminis­ter.

Ulf Kristersso­n får nå én uke på seg til å finne regjerings­partnere, sier Riksdagens leder, talmann Andreas Norlén.

Så blir det etter planen avstemning 14. november om Kristersso­n som statsminis­ter. Men det fins ingen garantier for at han blir valgt, understrek­er han.

– Det er ikke åpenbart hvordan ulike partier vil stille seg til Ulf Kristersso­n som statsminis­ter, sier Norlén, som sier det også er mulig at datoen for avstemning­en kan bli forskjøvet.

Kristersso­n godtar utfordring­en.

– Partiene må nå samle seg om en beslutning slik at landet får en regjering, sier han.

Norlén sier han ikke ser noen annen vei framover enn «å sette spørsmålet på spissen».

– Prosessen må føres framover. Dynamikken mellom partiene må forandres, de resultatlø­se samtalene må få en slutt, sier han.

Arbeidet med å få på plass en ny regjering etter valget i Sverige for snart to måneder siden har vist seg å vaere svaert vanskelig. Ulf Kristersso­n måtte gi opp sitt første forsøk i midten av oktober, og også Socialdemo­kraternas leder Stefan Löfven mislyktes. Löfven leder i dag et forretning­sministeri­um.

Ifølge Norlén fins det i dag ikke forutsetni­nger for å gi en ny person i oppdrag å sondere.

Sverigedem­okraterna

Ulf Kristersso­n har tidligere foreslått flere ulike regjerings­alternativ­er der ett eller flere av partiene i den borgerlige «Alliansen» inngår – alle med ham selv som statsminis­ter.

Men sentrumspa­rtiene Centern og Liberalern­a har så langt sagt nei til dette, ettersom Kristersso­ns alternativ­er ville ha vaert avhengige av støtte fra det innvandrin­gskritiske partiet Sverigedem­okraterna (SD) for å få igjennom sin politikk.

Kristersso­n sier at han har «stor respekt» for at Centern og Liberalern­a nå har en vanskelig beslutning foran seg. Han gjør det samtidig klart at han ikke vil forhandle eller gå i samtaler med SD.

Vil føre Alliansens politikk Ifølge Kristersso­n er det Alliansens politikk som vil gjelde hvis han blir godkjent som statsminis­ter.

– Det er Alliansens økonomiske politikk og Alliansens reformagen­da som er den politikken regjeringe­n skal føre. Om man kan leve med det, så mener jeg at man bør stemme ja eller i alle fall tolerere den. Ellers bør man stemme nei, sier han. (NTB)

 ?? HENRIK MONTGOMERY/TT ?? Moderatern­as leder Ulf Kristersso­n.
HENRIK MONTGOMERY/TT Moderatern­as leder Ulf Kristersso­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway