Stavanger Aftenblad

Hardeste Trumpkriti­kk døde med John McCain

-

Jeg er også nervøs av og til. Jeg tror presidente­n har tro på det nasjonale sikkerhets­teamet. Jeg tror at han mesteparte­n av tiden aksepterer deres råd. Kan jeg si at han gjør det hele tiden? Nei. Plager det meg? Ja, det plager meg.

John McCain om nasjonal sikkerhet HOLLYWOOD BEACH (FLORIDA): De moderate republikan­erne har vanskelige kår. Noen forlater skipet, andre tier stille, og enkelte ligger kun og venter på at Trumps karriere skal vaere over.

Helt grunnlegge­nde synes Henry «Budey» Boyce ikke at president Donald Trump er verdig til å vaere nettopp president.

– Det som skremmer meg mest er hans nasjonalis­me, forteller han oss.

Vi er på besøk hos ham og hans kone, Melinda Boyce. De bor i et toetasjes hus på 1421 Harrison Street. I den ene enden av gata ligger Hollywood Beach. Rett sør for dem ligger Miami, og Fort Lauderdale mot nord. Vi er i et område som kanskje ikke kan kalles et rikmannsom­råde, men likevel et velstående nabolag. I innkjørsel­en står det tre biler – den mellomste er en Porsche.

Melinda og «Budey», som han kalles, er republikan­ere. Henry presentere­r seg selv som kapitalist. Han er finansrådg­iver og har alltid stemt på det republikan­ske partiet, også i årets kongressva­lg. I presidentv­alget i 2016 måtte han imidlertid stemme på Hillary Clinton, selv om det «gjorde ham uvel», som han sier. Alt var bedre enn Trump.

– Dette landet er en smeltedige­l av immigrante­r, og jeg har alltid ment at en av våre store styrker som nasjon har vaert nettopp mangfoldet. Men nå gir han immigrante­ne skylden for alt. Det minner meg om 1930-årene, sier Henry.

–Han demonisere­r pressen, misbruker kvinner og krenker dem som kommer i veien for ham. Det skal ikke en president gjøre. Det er ikke verdig, sier han, mens kona Melina skyter inn at mange amerikaner­e jo tror på presidente­n.

Hun var selv en av dem som stemte på Trump i 2016, fordi hun er mer nasjonalis­tisk og mindre Trump-kritisk enn sin mann, som hun sier det. Henry lar seg imidlertid ikke rokke, og har ikke mye til overs for dem som tror blindt på Trump.

–De trodde på Hitler også, som han sier, mens Melindas smil blir en smule mer anstrengt.

De moderate republikan­erne, som Henry Boyce og til en viss grad også Melinda, har fått stadig vanskelige­re kår i partiet etter at Donald Trump ble valgt til president for to år siden. Visst finnes det kritiske røster internt i partiet, som for eksempel kongressme­dlem Carlos Curbelo fra Florida, men det har blitt stadig mindre motstand mot Trump.

McCains minnehøyti­delighet I 2016 valgte flere fremtreden­de republikan­ere å stemme på Hillary Clinton, slik Henry Boyce valgte. Det gjorde også tidligere president George H.W. Bush. Andre unnlot å stemme, mens noen stemte på uavhengige kandidater. Ohios nå avgåtte guvernør og tidligere presidentk­andidat, John Kasich, unnlot til og med å delta på møtet hvor Trump ble utnevnt til det republikan­ske partiets presidentk­andidat, selv om dette møtet foregikk i hans egen delstat.

I stedet leverte guvernøren en stemmesedd­el hvor det kun sto «John McCain». En stille, men markant protest.

I august døde John McCain, 81 år gammel. Og med det var ikke bare en tidligere presidentk­andidat og krigshelt død. Det var ikke bare en godt likt senator fra Arizona som ble borte. Det var en røst som for mange republikan­ere represente­rte det gamle partiet som var borte. «The voice of John McCain». En røst fra den gang den moderate delen av partiet snakket om «sitt» Grand Old Party, som det ofte kalles.

Fra den gang før Tea Party-bevegelsen tok fart. Bevegelsen­s fremste offentlige figur var Sarah Palin, som i 2008 ble John McCains visepresid­entkandida­t, i et forsøk på å demme opp for den folkelige, interne protesten som Tea Party var et uttrykk for.

Som vi nå vet gikk det ikke helt

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway