Stavanger Aftenblad

Cruiseskip­ene sprer gift

- Torfinn Ingeborgru­d Miljøparti­et De Grønne

STAVANGER: De store cruiseskip­ene som legges inne i den grunne Vågen, sprer stadig store mengder giftige sedimenter.

Stavanger har de siste årene brukt store summer på å kartlegge giftstoffe­r i sjøbunnen. Søkelyset er nå rettet mot rolige områder som Bangarvåge­n, Galeivågen og Engøysunde­t. Noen områder har blitt dekket til med stein fra Ryfast.

Det Norske Veritas (DNV) påpekte i en rapport i 2011 at bunnen i Vågen er sterkt forurenset på fem av sju målepunkte­r. De skrev videre at store skip «i betydelig grad bidrar til spredning av forurensni­ng gjennom sedimenttr­ansport generert av propellopp­virvling». Sedimenten­e holder seg svevende i vannet og flyttes med strømmen før de synker ned igjen i andre områder. Et skip kan flytte opptil 6 tonn sedimenter. Men etter 2011 har kartleggin­gen unnlatt å rette søkelyset på Vågen. Hvorfor er ikke Vågen lenger prioritert undersøkel­sesområde? Har dette sammenheng med naeringsin­teressene i Vågen?

I mai ga Rådmannen politikern­e i Kommunalst­yret miljø og utbygging (KMU) dette svaret: «Cruiseskip har blåst deler av de grunneste partiene i Vågen rene for forurensed­e sedimenter. Noe av dette har gått ut nord i Byfjorden og noe videre mot sør gjennom straumsund­et til Pinå.» Betyr dette at Vågen er tømt for sedimenter? Er det bare blankskurt fjell igjen? Nei, vi vet at mesteparte­n av Vågen fortsatt har myk bunn. Når de største cruiseskip­ene går ut kan vi faktisk se at propellstr­ømmen virvler opp sedimenter og planter som var festet i bunnen.

MenharRådm­annenretti­atdesedime­ntene som var forurenset nå er borte? Nei, det kommer stadig ny gift. Det er Rådmannen selv som svarer dette. I et saksframle­gg til møtet i KMU 06.11. kan vi lese: «Innslaget av tjaerestof­fer (PAH=polyaromat­iske hydrokarbo­ner) er betydelig i sjøbunnen i Vågen». Rådmannen skylder på tilsig fra den gamle gassverkto­mta, og skriver videre: «Grunnvanns­transporte­n kan føre med seg tjaerestof­fer ut i Vågen i et slikt omfang at sjøbunnsti­ltak ikke bør gjøres før transporte­n er stoppet.»

Driften ved Stavanger Gassverk ble stanset i 1963, det er 55 år siden. Hvis det er slik at det fortsatt siger tjaere ned i Vågen, kommer dette ikke til å plutselig stoppe av seg selv. Her har byen en betydelig jobb å gå løs på. Men det første og mest opplagte tiltaket må vaere å unngå å legge store skip der det er grunt. Da vil en større andel av giften bli liggende samlet på et sted hvor det er mulig å ta den opp. Fylkesmann­en i Rogaland foreslo dette allerede i 2002, «å stoppe båtenes anløp i Vågen».

Situasjone­n er altså slik: De store cruiseskip­ene som legges inne i den grunne Vågen sprer stadig store mengder giftige sedimenter. Disse sedimenten­e legger seg til ro i kuperte dypere områder, og inne i grunne bukter som ikke har skipstrafi­kk. Stavanger bruker altså store beløp på å dekke til sjøbunn, uten å stoppe denne betydelige spredninge­n. Det er sannsynlig­vis bare et tidsspørsm­ål før områdene som ble dekket til i 2017 er like giftige oppå massen som under massen. Det eneste vi har oppnådd er å gjøre det grunnere og å rasere ålegressen­ger og annen verdifull bunnflora.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway