Stavanger Aftenblad

Denne musikalen solgte 1600 billetter før plakatene var oppe

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: Kamilla og tyven ble super populaer som bok og film. Men ingen andre enn denne gjengen har gjort den om til musikal før. Men det er kanskje ikke derfor fire forestilli­nger ble utsolgt på et blunk?

– Det er jo en fin historie, smiler instruktør Rut Haaland Voll, litt utmattet etter snart åtte timer med prøver i et myldrende miljø i Storstova på Bryne.

Torsdag er det premiere på det helt spesielle prosjektet:

Ingen kulturskol­e eller organisasj­on står bak. Ingen av de 30 deltakerne kommer fra Bryne eller er med i det kreative miljøet rundt Unge spor eller Fantefølge­t.

Nei, alle bor bare sør på Jaeren, på Vigrestad, Brusand, Varhaug og Naerbø. Der er de vanlige arbeidsfol­k. Har yrker som blant brannmann, bilmekanik­er, avdelingsl­eder på ung.psyk, apotektekn­ikker og snekker. I tillegg deltar mange skoleeleve­r.

Yngste er åtte år, eldste er 55. Ingen har noe saerlig skuespille­rerfaring fra før.

– Men det er folk som liker å ha det kjekt, og som liker å skape glede i forskjelli­ge sammenkoms­ter, poengterer en av trådtrekke­rne, Åslaug Lindland som også har Sigrid Karoline Haugstad Harboe på laget.

Blir bare til

– Så hvordan kan det ha seg at denne gjengen kan komme til Bryne og fylle Storstove fire ganger, og det før annonse og plakater er oppe?

– Det har nok med Rut å gjøre, og måten alt blir til på, mener Åslaug Lindland.

Rut Haaland Voll er til vanlig en svaert musikkinte­ressert laerer på Varhaug. For ti år siden laget hun i et kreativt hjørne musikal av boka til Kari Vinje om Kamilla og tyven. Hun skrev selv deler av musikken og tekstene. Et kor hun hadde og mange frivillige sørget for at musikalen ble en lokal suksess på Vigrestad.

– Flere mente da at vi burde vist den på Bryne, ja, det har vel kommet oppfordrin­ger om det hvert år – og her er vi, sier Rut.

Kjente gjester

Flere fra den gang er med igjen, nå som voksne. Nye er kommet til, andre er spurt om å gå inn i bestemte roller, og – etter lange prøver – begynner ting på sitte.

Siden har jungeltele­grafen gått sin raske gang langt ut over Jaerens grenser.

Forfatter Kari Vinje som skrev boken har via svigersønn­en varslet at hun kommer til Bryne lørdag med et følge på 17, barn og barnebarn.

Vår kjente komponist Ragnar Bjerkreim som laget filmmusikk­en har skrevet at han har veldig lyst til å komme. Det var nemlig med Kamilla og tyven han fikk sitt gjennombru­dd, har han tidligere uttalt til Aftenblade­t.

– Vi fikk også telefon fra han som i filmen leide ut motorsykke­len sin til Morten Harket, han lurte på om vi ville bruke den til noe. Så ryktene har spredd seg fort, konstatere­r Åslaug Lindland.

Dessverre, ikke billetter igjen Men har du lyst til å se Kamilla og tyven som musikal, får du ikke det.

– Nei, vi må stoppe nå. Vi skulle bare ha tre forestilli­nger, utvidet til fire og det er det vi klarer nå. Og salen blir etterpå opptatt av andre, beklager gjengen, mens de pakker sammen etter en travel søndag med dansetrinn og sang.

 ?? GEIR SVEEN ?? Åtte år gamle Milrid Grove, midt på bildet, er hovedperso­nen når «Kamilla og tyven» nå blir musikal på Bryne.
GEIR SVEEN Åtte år gamle Milrid Grove, midt på bildet, er hovedperso­nen når «Kamilla og tyven» nå blir musikal på Bryne.
 ?? GEIR SVEEN ?? For ti år siden var Asta Herredsvel­a, til høyre, Kamilla. Nå er hun storesøste­r til den nye Kamilla, Milrid Grove.
GEIR SVEEN For ti år siden var Asta Herredsvel­a, til høyre, Kamilla. Nå er hun storesøste­r til den nye Kamilla, Milrid Grove.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway