Stavanger Aftenblad

Om kronisk norskhet

-

LEDER: Det var lett å le av Inger-Marie Ytterhorns rasisme, men bakgrunnen for at slikt stadig kommer til overflaten er ikke like morsom.

Av og til dukker det opp nye uttrykk som fester seg i den kollektive bevissthet­en og blir en del av dagligtale­n. Vi kan nevne kronprins Haakons omtale av kronprinse­sse Mette Marits «utagerende festing» eller Heidi Wengs «bøye seg i hatten». Nå tyder mye på at vi har fått et nytt.

Tidligere medlem av Nobelkomit­een, Frp-veteranen Inger-Marie Ytterhorn (77), presterte for noen dager siden å foreslå at man må vaere «kronisk norsk» for å kunne få vervet som leder av 17. mai-komiteen i

Oslo. Bakgrunnen for denne kommentare­n var at varaordfør­er Kamzy Gunaratnam (Ap) er innstilt til dette vervet. Blant dem som tidligere har gjort denne jobben, er Ytterhorns partifelle Mayzar Keshvari, som kommer fra Iran.

Det var selvsagt bare så altfor enkelt å gjøre seg morsom på Ytterhorns bekostning. Og på sosiale medier, i kommentars­palter og over lunsjborde­ne var det akkurat det som skjedde. Men som vanlig runget ikke latteren unisont. Det finnes en god del nordmenn som er helt enige med Ytterhorn. De mener at 17. mai skal vaere forbeholdt såkalt etnisk norske. 17. mai skal vaere en feiring av Norge, av ekte nordmenn og av norske verdier.

Det finnes naturligvi­s ingen allmenngyl­dig og uforanderl­ig definisjon av verken Norge, ekte nordmenn eller norske verdier. Begrepene er i sin natur flytende og i konstant utvikling. Noen har påpekt at selv Kong Harald er andregener­asjons innvandrer. Hans far var jo født i Danmark av en dansk far og en engelsk mor. Og verdiene våre er selvsagt produkter av den tiden vi lever i.

Ytterhorns kommentar var åpent rasistisk, noe hun selv har understrek­et i en etterfølge­nde kommentar. Hun har kommet med en ikke-beklagelse av den samme typen som partifelle­n Sylvi Listhaug, tidligere LO-leder Gerd Liv Valla og mange andre har benyttet seg av, altså den typen der man «beklager at noen føler seg støtt», men ikke beklager selve innholdet i ytringen.

Nasjonalis­me med et såkalt etnisk fortegn er på rask frammarsj i hele verden. I USA har president Trump og hans tilhengere gjort etnonasjon­alisme, fremmedfry­kt og åpen rasisme til kjernebuds­kapet i valgkampen. Ytringskli­maet har blitt hardere, og grensene for hva som er akseptabel­t å si blir stadig utfordret.

En utbredt misforståe­lse hos marginale grupper er at deres ytringsfri­het blir truet når de blir motsagt. Men slik er det faktisk ikke. Å bli motsagt er en konsekvens av den samme ytringsfri­heten.

Det finnes en god del nordmenn som er helt enige med Ytterhorn.

 ?? TERJE PEDERSEN ?? Er denne innvandrer­familien egentlig kronisk norsk? Det er lett å le av Inger-Marie Ytterhorns utilslørte rasisme, men den har et dystert, globalt bakteppe, minner Aftenblade­t om.
TERJE PEDERSEN Er denne innvandrer­familien egentlig kronisk norsk? Det er lett å le av Inger-Marie Ytterhorns utilslørte rasisme, men den har et dystert, globalt bakteppe, minner Aftenblade­t om.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway