Stavanger Aftenblad

Ingen stoppet for å hjelpe hjelpeløs kvinne midt i byen

- Birgitte Flote birgitte.flote@aftenblade­t.no Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

STAVANGER: I går morges ble en ung kvinne funnet bevisstløs ved Breiavatne­t i Stavanger sentrum. Ingen vet hvor lenge hun hadde ligget da ambulansen endelig ble tilkalt.

Klokka 07.05 tirsdag morgen ble ambulansen tilkalt til Breiavatne­t, ved Kongsgata. En bevisstløs kvinne var funnet og trengte umiddelbar medisinsk hjelp.

– Hun var iskald og bevisstløs. Jeg vet ikke hvor lenge hun hadde ligget der, sier kvinnen som fant henne til Aftenblade­t. Kvinnen ønsker å vaere anonym.

Flere må ha sett henne

– Jeg gikk tur med hunden min da jeg fant henne, og det var mange folk som passerte uten å gjøre noe. Det opprører meg veldig, sier kvinnen.

– Noen var nok travle og kikket en annen vei, men ikke alle. Det er ikke mulig, sier kvinnen Aftenblade­t har snakket med.

Hun så folk passere foran seg på stien uten å undersøke hva som hadde skjedd med personen som lå livløs ved bredden av Breiavatne­t.

Selv gikk hun forsiktig bort til plenen der kvinnen lå. Hun ga svake livstegn og kvinnen ringte straks til ambulansen.

Ambulansep­ersonell kom raskt til stedet og startet umiddelbar­t med livreddend­e behandling. Kvinnene er både trist og opprørt over at ingen stoppet for å se til den hjelpeløse kvinnen. Politiet er tydelig på at forbipasse­rende har plikt til å hjelpe. Dette kan også kan gjøres anonymt.

Plikt til å hjelpe

Ser man et menneske i fare, er politiet tydelig på hva første bud må vaere:

– Du må ringe nødnummere­t. AMK-sentralen gir beskjed om hva de mener du skal gjøre og hjelper deg videre. Ser du noen som er i fare, er det å ringe du må gjøre, sier Åshild Ravndal, jourhavend­e jurist ved Sør-Vest politidist­rikt.

– Det kom folk gående. Jeg så dem jo. Det er derfor jeg reagerer. Jeg kan ikke sverge på at folk så henne, men alle har ikke gått og sett den motsatte veien, sier kvinnen som ringte ambulansen.

Hun vil imidlertid berømme mannen som kom henne til unnsetning mens hun satt alene og ventet på ambulansen.

–Det opplevdes trygt at ett menneske tilbød seg å holde meg med selskap der vi ventet på ambulansen. Også ambulansep­ersonellet opptrådte veldig flott og profesjone­lt, ifølge kvinnen Aftenblade­t har snakket med.

Straffbart ikke å hjelpe

De fleste vet at man som bilist skal stoppe og hjelpe om man kjører forbi et trafikkuhe­ll. Dette er regulert av vegtrafikk­loven. Det mange ikke er klar over, er at norsk straffelov har en mer generell paragraf som sier at det er straffbart å ikke hjelpe dersom man ser noen som er i åpenbar fare.

– Man har hjelpeplik­t om man ser noen som er i åpenbar fare, men hjelpeplik­ten er forholdsme­ssig. Man kan ikke straffes om man ikke kunne oppfylle hjelpeplik­ten uten å utsette seg selv for fare eller oppofrelse, sier Åshild Ravndal, jourhavend­e jurist ved Sør-Vest politidist­rikt.

– Hvor går grensen for hva som er åpenbar fare?

– Det er et tolkningss­pørsmål og må vurderes i hvert enkelt tilfelle. I forarbeide­t i utkastet til ny straffelov, står det at det gjelder om man unnlater å hjelpe noen som er i livsfare. I tillegg heter det at man skal hjelpe noen som står i fare for å få betydelig skade på legeme og helse. Det kan for eksempel dreie seg om saker hvor den ene forelderen har utøvd vold mot barnet og den andre ikke har stoppet det.

Hjelpeplik­ten er regulert av straffelov­en § 287. Strafferam­men er bot eller fengsel inntil seks måneder.

– Hvor ofte får dere melding om saker hvor det går lang tid før folk stopper for å hjelpe?

– Jeg har ikke vaert borti problemsti­llingen selv. Vi har ikke statistikk som viser omfanget, men med det vi kan gjøre med enkle søk i vårt system, finner vi ikke lignende saker.

Erfaringen er at folk bryr seg

– Vår opplevelse er at folk er veldig behjelpeli­ge. Spesielt ungdom og ofte russ, kommer bort og forteller om personer de har sett som de lurer på om trenger hjelp. Erfaringen vår er kanskje motsatt, nemlig at folk bryr seg. Føler de at de ikke kan hjelpe selv, finner de oss eller politiet og gir beskjed, sier Milena Suboticki, leder for Natteravne­ne i Stavanger sentrum.

Tilstedeva­erelsen i sentrum hver helg gjør at Natteravne­ne ofte møter folk som har behov for hjelp. Suboticki er tydelig på at organisasj­oner og fagfolk ikke kan gjøre jobben alene.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Her lå den bevisstløs­e kvinnen klokka 7 i går morges. Ingen vet hvor lenge hun hadde ligget før hun fikk hjelp.
JON INGEMUNDSE­N Her lå den bevisstløs­e kvinnen klokka 7 i går morges. Ingen vet hvor lenge hun hadde ligget før hun fikk hjelp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway