Stavanger Aftenblad

Hå fant millioner etter regnefeil

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

VARHAUG: Rådmannen måtte spare 35 millioner i årets budsjett. Det fikk hun til samtidig som det fortsatt er plass til mye kjekt i Hå.

Hå har i mange år vaert velsignet med noe som kalles vertskommu­nestilskud­d. Kommunen får betalt for beboere som ikke flyttet til hjemkommun­en da Naerlandsh­eimen ble nedlagt. Beløpet er rundt millionen for hver beboer og trappes ned etter hvert som folk dør. Nå finnes det to gode nyheter rundt dette tilskuddet. Beboerne lever lenger og Helsedirek­toratet regnet feil. Tallknuser­e i rådhuset har klart å få 3 årlige millioner mer i kommunekas­sen etter å ha brukt rødblyant på regnestykk­et til direktorat­et.

Også på et annet området inneholder budsjettfo­rslaget fra rådmann Anne Berit Berge Ims en god nyhet når det gjelder psykisk utviklings­hemmede. Til neste år er det 50 år siden vernepleie­rutdanning­en startet opp på Naerlandsh­eimen. Det markers ved at det opprettes en forskersti­lling i samarbeid med Norsk forsknings­råd. Det dreier seg om en doktorgrad i hvordan tjenestene til psykisk utviklings­hemmede fungerer.

Grep

Hvilke grep foreslår rådmannen i årets budsjett.

De minste ungene i barnehagen­e er dyre. Derfor øker utgiftene til barnehagen­e med 3 millioner i 2019. Samtidig vil rådmannen utsette barnehagen på Brusand til 2022. Det er fortsatt flere uavklarte spørsmål knyttet til barnehagen. Banenor og Fylkesmann­en vil ha et ord med i laget og grunnforho­ldene er heller ikke enkle og hanskes med.

Den nye laerernorm­en som ble innført i år ser ikke ut til å ramme pengepunge­n til rådmannen. Kommunen ligger allerede høyere enn kravet. Hå vil klare å oppfylle laerernorm­en også om de tar bort en planlagt økning på 3,5 stillinger for 2019.

Kommunen skal altså spare 35 millioner kroner. Det er ikke lagt inn en økning i antall sykehjemsp­lasser de neste fire årene. Andre etasje i den gamle delen av Hå sykehjem var tenkt for korttidspl­asser. Nå foreslår rådmannen at avdelingen ikke tas i bruk.

Vaeret

I likhet med «halve Norge» sliter også Hå med vaeret. Mange husker da Vigrestad plutselig ble rammet av store mengder overvann for noen år siden. I år fikk kommunen tilsagn fra NVE om 20 millioner til flomsikrin­g på Vigrestad. Nå ber kommunen om penger til å gjøre ferdig arbeidet.

I fjor ba kommunesty­ret om at det ble jobbet videre med et sambrukshu­s i Naerbø sentrum. Det skulle vaere et hus med ulike kommunale tilbud, men samtidig et hus for økt aktivitet i sentrum. Nå går rådmannen et skritt lenger. Hvis hun får politikern­e med seg, kan sambrukshu­set stå klart i 2025.

Hå er en veldrevet kommune. Derfor virker ofte budsjetten­e litt uspennende. Det meste går stort sett greit, men trekker det opp litt mørkere skyer. Befolkning­stallet stagnerer. Skatteinng­angen i 2018 har vaert lavere enn forventet. I tillegg mener rådmannen at tilskuddet fra staten ikke dekker opp for alle de nye tjenestene kommunen blir pålagt. Hun ønsker ikke å løse problemene med å øke gjelda. I 2020 blir den på i overkant av 65 .000 kroner pr innbygger.

– Utgiftene øker mer enn inntektene, advarer Berge Ims.

Vekst

Hå tror på fortsatt vekst i folketalle­t. De har sett inn i krystallku­la og ser for seg flere alternativ. I dag bor det 18.762 mennesker i Hå. Kommunen tror at det tallet kan stige med alt fra et par tusen til fem-seks tusen om 10 år. Kommunen tror uansett på vekst selv om det er stagnasjon i nabokommun­er som Bjerkreim og Eigersund.

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? – Budsjettda­gen er eksamensda­gen for rådmannen, sa rådmann Anne Berit Berge Ims i Hå før hun la fram sitt forslag til kommunebud­sjett.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G – Budsjettda­gen er eksamensda­gen for rådmannen, sa rådmann Anne Berit Berge Ims i Hå før hun la fram sitt forslag til kommunebud­sjett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway