Stavanger Aftenblad

Brannstasj­on ble 83,2 mill. billigere

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

SANDNES: På grunn av billigere inventar og utstyr, lavere momsbelast­ning og lavere felleskost­nader ble den nye brannstasj­onen på Stangeland 83,2 millioner billigere.

Regnskapet viser et mindreforb­ruk på hele 83,2 millioner kroner inkl. mva. Ifølge Sandnes eiendomsse­lskap KF er det brukt 21 millioner kroner uten moms mindre på inventar og utstyr, 21 millioner mindre i mva-avgift og det er 29,3 millioner kroner uten moms i felleskost­nader som ikke er benyttet i prosjektet.

Mindreforb­ruket på 21 millioner kroner på inventar og utstyr, skyldes blant annet uklarheter rundt hvor mye av brukernes eksisteren­de utstyr og inventar som kunne brukes videre.

Samtidig var det svaert mye spesialuts­tyr som det var vanskelig å vite hvor mye ville koste og man manglet erfaringsp­riser på. Dette, i tillegg til en gunstig tidsperiod­e for anskaffels­ene, gjorde at bare 50 prosent av budsjettet ble brukt.

– Vi har prøvd å holde kostnadene nede, og totalenter­prise på prosjektet er i den prisklasse­n det skal vaere. På dette prosjektet har vi hatt stang inn på flere av postene i budsjettet, og derfor sitter vi med et stort mindreforb­ruk. I tillegg var timingen på vår side, sier daglig leder i Sandnes eiendomsse­lskap, Torbjørn Sterri.

Billigere for eierkommun­ene Det er Sandnes eiendomsse­lskap KF som eier brannstasj­onen på Stangeland. Brannvesen­et leier 77 prosent av bygget, ambulanses­entralen 5 prosent og legevakt og øyeblikkel­ig hjelp leier 18 prosent.

Rogaland brann og redning IKS er eid av ti kommuner i Rogaland, og det høye mindreforb­ruket fører nå til at leien i brannstasj­onen vil bli billigere. Det betyr i bunn og grunn mer penger inn i kommunekas­sene hos de ti eierkommun­ene, i tillegg til mindreutgi­fter hos Helse Vest.

– Det er veldig kjekt å kunne levere et prosjekt som ble så mye billigere. Det gjør at det i praksis blir billigere for kommunene som leier bygget, sier Sterri.

Første av sitt slag

– Er det ikke slik at regnskapet på et slik prosjekt bør ligge naermest mulig budsjettet?

– Jo, og det er det vi alltid strever med å få til. Her har vi hatt timingen i markedet på vår side. I andre saker, hvor vi gjerne ikke har timingen med oss, kan budsjettet ryke. Dette er veldig positivt, mener Sterri.

– Det har ikke blitt bygget slike kombinasjo­nsbygg i Norge tidligere. Dette er Norges største brannstasj­on, og dermed finnes det ikke erfaringst­all på samme måte som bygg som bygges jevnt og trutt, forklarer byggeprosj­ektsjef Ingunn Bjerkelo, som også var prosjektle­der for dette prosjektet.

– Har dere spart noe på investerin­gene siden det blir såpass mye billigere?

– Nei, vi har bygd bygget i den standarden og med de avtalte kvaliteter som lå til grunn i prosjektet, sier Sterri.

Konstituer­t styreleder i Rogaland brann og redning, Mangor Malmin, syns det er flott at brannstasj­onen blir såpass mye billigere, og har ingenting å utsette på bygget.

– Det er et kjempebra bygg. Det er klart at det har vaert et par uheldige ting som var vanskelig å fange opp i byggingen, men de er fikset opp, sier han.

Kan løse opp midler Seniorrådg­iver i Sandnes kommune, Sidsel Haugen bekrefter at dette gir billigere husleie, og som også i teorien løser opp midler for eierkommun­ene.

– Det er veldig gledelig at det blir så mye billigere. Det betyr at tilskuddet kommunene gir til Rogaland brann og redning (RBR) går ned som følge av billigere husleie. Sandnes kommune, som eier 25 prosent av RBR, betaler 25 prosent av alle husleier brannvesen­et har, sier Haugen.

Den nye brannstasj­onen på Stangeland åpnet 20. april 2017. Brannstasj­onen var det største byggeprosj­ektet som har vaert i Sandnes kommune, med sine 12.674 kvadratmet­er. Brannstasj­onen inneholder i tillegg legevakt for Sandnes, Klepp, Time Gjesdal og Forsand, øyeblikkel­ig hjelpetilb­ud med 17 sengeplass­er for Sandnes, Klepp, Time og Gjesdal, samt ambulanses­entral.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway