Stavanger Aftenblad

Dette kjøpesente­ret blir fylkets nest største

- Geir Sveen journalist geir.sveen@ aftenblade­t.no

JAEREN: Når Jaerhagen i morgen åpner fylkets nest største kjøpesente­r (bare Kvadrat er større), har Coop Klepp gjennomfør­t en eventyrlig reise. Først bygget de, så solgte de og til sist kjøpte tilbake senteret fra Aberdeen Property.

Kjøpesente­ret på Kleppe er i dag 100 prosent lokalt eid – av 10.500 Coop-medlemmer.

Den nye, store utbygginge­n er også levert av lokale firma og lokale håndverker­e.

–Så dette ble et lokalt prosjekt, lyder det litt stolt fra administre­rende direktør i Coop Klepp, John Thysse.

Han og leder for utbygginge­n, Asbjørn Sie, viser rundt i det som er en maurtue av en byggeplass. Hver dag de siste ukene har den huset rundt 200 fagarbeide­re. Bare Naboen AS har hatt over 60 lifter i sving på anlegget samtidig.

Pris: 300 millioner

Så dreier det seg om tidenes største utbygging på Jaeren, priset til 300 millioner.

TS-en har hatt gravingen og rekkefølge­krav ute med rundkjørin­ger og veier. Masiv på Øksnevad er totalentre­prenør. Elementene kom fra fabrikken til Veidekke i samme nabolag. DNF på Orstad har sørget for strøm og ventilasjo­n, Jaermester på Varhaug har hatt trearbeide­ne, og murmester Heskje på Bryne sørget for flisene, for å nevne noen områder.

– Bare taket er fra et firma på Østlandet. Mer enn 90 prosent er levert av firma på Jaeren. Det er nok litt tilfeldig. Anbudene gikk ut da det var litt laber aktivitet i naeringsli­vet, mange var interesser­t, og det viste seg at de lokale var konkurrans­edyktige både på pris og kvalitet, sier Thysse.

Alt skal dobles

Nå regner han med at senteret vil doble antall besøk, fra 1,4 til 2,9 millioner i året. Og omsetning skal økes fra 700 millioner til 1,4 milliarder kroner. Ikke noe mindre enn det.

Jaerhagen får et samlet areal 65.000 kvadratmet­er, og blir mer enn dobbelt så stort som før. Til sammenlign­ing er Kvadrat 88.936 kvadratmet­er.

– Og hvorfor satser vi så stort når kjøpesentr­ene spås en tidlig død, spør Thysse retorisk, i rulletrapp­en opp fra landets største Mega-butikk, og med kurs nordover mot den nye delen.

– Vi har tro på at det fortsatt er behov for møteplasse­r. Men vi må også sørge for opplevelse­r. Vi klarte ikke alle spisestede­ne og aktivitete­ne nå, men de kommer, svarer han seg selv.

Mye for menn

Dessuten skal ikke Jaerhagen bli et helt vanlig kjøpesente­r. Mer en hybrid, fordi det har samlet så mange store leietakere.

Størst blir Coop Obs på 8500 kvadratmet­er, men både Elkjøp og Power har fått store butikker under samme tak. De venter at 6000 kunder vil stå i kø når butikkene åpner i morgen klokken 07.

Rusta og Fagmøbler er andre betydelige leietakere. Til sammen vil det vaere 62 butikker i mars, hvorav 56 skal vaere på plass allerede i morgen.

– Og vi ligger godt an, forteller John Thysse og Asbjørn Sie med store smil, tross kaoset som rår to dager før.

Var liten, satset stort

Bak seg har de det som blir omtalt som en eventyrlig reise:

Mange mente det var svaert dristig da handelslag­et for 14 år siden gikk over veien og bygde et helt nyt kjøpesente­r. Jaerhagen kostet den gang naer 200 millioner kroner.

Men det ble raskt etablert som ikke bare et nytt midtpunkt i sentrum av Klepp, det ble sentrum. Og etter tre år, i 2007, ble hele senteret solgt til kapitalfor­valteren Aberdeen Property – med en gevinst til det lokale handelslag­et anslått til 70 millioner kroner.

Etterpå kunne Coop Klepp snu opp ned både på Orre sentrum og på Klepp stasjon gjennom nye butikker med leilighete­r på toppen. Alt var mulig fordi handels-

 ??  ?? I andre etasje i den nye delen av Jaerhagen hentes lyset inn gjennom store takvindu. Her er Elkjøp og Power naboer.
I andre etasje i den nye delen av Jaerhagen hentes lyset inn gjennom store takvindu. Her er Elkjøp og Power naboer.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway