Stavanger Aftenblad

Macron vil ha europeisk haer som kan forsvare Europa mot USA og Russland

-

Frankrikes president Emmanuel Macron vil ha det han kaller en «ekte europeisk haer» som kan forsvare Europa mot Russland og USA.

Macron har siden han ble president i Frankrike tatt til orde for å opprette en felles EU-styrke. Argumentet hans er at Europa må gjøre seg mindre avhengig av amerikansk makt.

Forsvarssa­marbeid

– Vi må beskytte oss selv når det gjelder Kina, Russland og til og med USA, sier Macron til radiostasj­onen Europe 1 tirsdag.

– Vi kan ikke beskytte europeerne uten at vi bestemmer oss for å ha en ekte europeisk haer, sier han i intervjuet. I fjor gikk 25 EU-land sammen om et nytt forsvarssa­marbeid. Formålet er å opprette et såkalt permanent strukturer­t samarbeid, kalt PESCO, i forsvarspo­litikken.

Forsvarsmi­nistre fra ni europeiske land undertegne­t dessuten 25. juni i år en avtale om å opprette en europeisk intervensj­onsstyrke, etter initiativ fra Macron. Denne styrken skal ikke vaere del av PESCO, og skal kunne stille på kort varsel og blant annet settes inn i humanitaer­e kriser og ved evakuering fra krigssoner.

– Fred er prekaer, sier Macron i intervjuet.

Macron viser til forsøk på nettangrep og forsøk på å påvirke valg, i det som tilsynelat­ende er en henvisning til Russland.

Parallell til 1930-tallet

Macron advarer om nasjonalis­mens fremmarsj og trekker parallelle­r mellom verden i dag og finanskris­en, og «nasjonalis­men som spilte på folks frykt» på 1930-tallet.

– Denne freden og velstanden som Europa har nytt godt av i 70 år, er et gyllent øyeblikk i vår historie, sier Macron, og advarer om at dette er unntaket, heller enn regelen.

– I tusenvis av år har noe slikt aldri vart så lenge, sier han.

(NTB)

 ?? CLAUDE PARIS ?? En brannmann og en spesialtre­nt hund søker gjennom ruinhaugen i Marseille etter flere ofre.
CLAUDE PARIS En brannmann og en spesialtre­nt hund søker gjennom ruinhaugen i Marseille etter flere ofre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway