Stavanger Aftenblad

Interkultu­rell kompetanse for alle

- Ellen Vea Rosnes PhD, førsteaman­uensis, VID vitenskape­lig høgskole

KRONIKK: Vi blir ikke nødvendigv­is mer interkultu­relt kompetente gjennom å bo i et mer mangfoldig samfunn. For at laering skal skje, må vi vaere motivert. Og ikke bare i skolen.

Khamzy Gunaratnam, varaordfør­er i Oslo, sier i et intervju i Morgenblad­et nylig (5.–11.10.18) at det viktigste som nå må skje med hensyn til integrerin­g, er at ulike myndighete­r som Nav og skole må øke sin flerkultur­elle kompetanse.

Innenfor studier i interkultu­rell kompetanse har det skjedd en vridning fra studier av «dem», til studier av «oss». Fra å snakke om at «de» som reiser ut som expats, eller «de» som kommer til Norge, må inneha visse egenskaper for å takle den nye situasjone­n, er fokuset nå på laering i fellesskap. Vi kan ikke bare si at de må laere seg norsk, men vi må laere oss å leve i et samfunn preget av mangfold. Jeg bruker begrepet interkultu­rell nettopp for å få frem at det handler om relasjonen­e mellom oss.

Vi blir ikke nødvendigv­is mer interkultu­relt kompetente gjennom å bo i et mer mangfoldig samfunn. For at laering skal skje, må vi vaere motivert. I kapitlet om kompetanse­utvikling hos laerere for å møte utfordring­er i fremtidens skole i stortingsm­elding nr. 28 (2015– 2016), er fagkompeta­nse viktig. Interkultu­rell kompetanse nevnes ikke, noe jeg mener at burde vaert nevnt. Hva er egentlig interkultu­rell kompetanse?

Kompetanse­n i praksis

I en nylig publisert studie i Multicultu­ral Education Review analyserer jeg sammen med Bjørg Leirvik Rossland hvordan laerere forstår interkultu­rell kompetanse. Hun intervjuet seks laerere og jeg analyserte arbeidskra­vene i faget interkultu­rell kompetanse levert av 10 studenter som jobber i det norske skolesyste­met. Faget er en del av masterstud­iet i interkultu­relt arbeid ved VID vitenskape­lige høgskole.

Ifølge deltakerne i studien var kunnskap om ulike kulturer viktig i arbeidet som laerer i klasserom preget av mangfold. Kunnskap om ulike kulturer må imidlertid brukes med bevissthet om at den kan føre til stereotypi­sering. Hver elev skal møtes som den han eller hun er, og ikke som en representa­nt for en gruppe. I møte med eleven/e, kan imidlertid forhåndsku­nnskaper om ulike kulturer komme til nytte.

Å utfordre seg selv

I et av arbeidskra­vene skrev en laerer: «Det flerkultur­elle klasseromm­et øker i dette landet, og nettopp derfor er det viktig at alle laerere har en forståelse for at ingen kulturer takler situasjone­r likt, og at dette er akseptabel­t». Studentene tok studiet vel så mye for å laere om seg selv, som for å laere om andre. Det er dette interkultu­rell kompetanse handler om. Det må vaere en vilje til å utfordre egne verdier og se andres perspektiv­er.

Det å se en sak fra ulike sider betyr ikke at andres syn skal bli eget syn. Det å vaere interkultu­relt kompetent innebaerer også å kunne stå for noe. Men vi må vaere villige til å stille spørsmål, lytte og ha en dialog, i stedet for å dømme ut fra stereotypi­er. Dette er ikke nødvendigv­is enkelt. Det krever åpenhet, empati, nysgjerrig­het, interesse, respekt, selvbeviss­thet og aksept for mangfold.

Kulturell kontekst og ståsted

«Det jeg sier, det er ikke nødvendigv­is det de hører og forstår», sa en av laererne som hadde bodd i utlandet. Hun mente at det å vaere den som ikke alltid forstod, hjalp henne å se at det som er selvfølgel­ig for oss, ikke er det for alle. Det er mange muligheter for flerkultur­elle møter i dagens mangfoldig­e samfunn, men erfaring fra å leve i en annen kulturell kontekst, er viktig laering. En bedre bevissthet rundt muligheten for at vi mennesker har ulike forståelse­srammer, vil åpne for flere spørsmål og muligens skape økt kommunikas­jon og forståelse.

Vi trenger laerere med flerkultur­ell bakgrunn i norske skoler. Flerspråkl­ige laerere er en viktig ressurs i å fremme interkultu­rell kompetanse og samarbeid mellom hjem og skole. Men også disse laererne trenger interkultu­rell kompetanse, å gi rom for diversitet og mangfold uten å fremme stigmatise­ring.

«Historie fra andre deler av verden presentere­s når det har betydning for Europa. For eksempel laerer man om andre verdensdel­er som en del av den europeiske koloniseri­ngsprosess­en eller imperialis­men», skrev en av laererne. Hvordan kan undervisni­ngen bli mer inkluderen­de?

Dybdelaeri­ng gir en mulighet

Khamzy Gunaratnam har tidligere uttrykt at «integrerin­g er når et barn møter på skolen. Inkluderin­g er der skolen møter barnet» (Aftenposte­n 3. november 2015). Skolen blir ofte fremmet som en viktig arena for integrerin­g. Den er også en viktig arena for interkultu­rell laering. Ut fra laereplane­n kan man inkludere ulike erfaringer i undervisni­ngen. Men flere av laererne som deltok i studien, mente at på grunn av fokuset på kompetanse­målene, er det ikke tid å trekke frem erfaringen­e elevene sitter med i klasseromm­et. Kanskje fokuset på dybdelaeri­ng i de nye laereplane­ne som er under utarbeidel­se tydeligere kan få frem fordelen ved økt fokus på diversitet og mangfold med hensyn til måloppnåel­se i skolen?

Teori, praksis og rom for refleksjon må til for at utvikling av interkultu­rell kompetanse skal skje. Laerere i dagens og fremtidens skole trenger teoretisk kunnskap og tid til refleksjon rundt erfaringer slik at de i deres samhandlin­g med elevene kan utvikle og fremme interkultu­rell kompetanse. Men det er ikke bare Nav og skolen som trenger dette. Interkultu­rell kompetanse er for alle.

 ?? SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Laerere oppgir i en studie at de valgte å studere interkultu­rell kompetanse vel så mye for å laere om seg selv, som for å laere om andre. Som er hva interkultu­rell kompetanse handler om.
SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Laerere oppgir i en studie at de valgte å studere interkultu­rell kompetanse vel så mye for å laere om seg selv, som for å laere om andre. Som er hva interkultu­rell kompetanse handler om.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway