Stavanger Aftenblad

Norsk natur er ingen seddelpres­se

- Hallgeir H. Langeland Styreleder for Naturvernf­orbundet i Rogaland Kjetil Nilsen Naturvernf­orbundet i Rogaland

MILJØ: Det er vel ingen som tror at oppdrettsb­ransjen opererer på sin økonomiske tålegrense? Bransjen har råd til å lukke problemene inne.

I sitt svarinnleg­g fredag 2. november stiller førsteaman­uensis Bård Misund seg tvilende til om SV og MDG gjør lurt i å kreve at alle nye oppdrettsa­nlegg i Nye Stavanger skal vaere lukkede anlegg, når teknologie­n så langt har vist seg å ha utfordring­er knyttet til fiskevelfe­rd og lønnsomhet.

Kraftig realitetso­rientering

For det første: Den som innbiller seg at dagens driftsform i åpne merder har god dyrevelfer­d, trenger en kraftig realitetso­rientering. Fisken spises opp av lus, får vintersår, blir syk av ILA, PD og CMS, og i enkelte fylker kreperer over 20 prosent av fisken før den skal slaktes. Nye avlusingsm­etoder skålder laksen levende, og dersom den såkalte rensefiske­n ikke får nok lus å spise går den gjerne løs på øynene til laksen. Den pågående rettsaken mot den svenske oppdrettsm­otstandere­n Mikael Frödin som gjorde filmopptak oppi en av Grieg Seafood sine åpne merder viser også hvor desperat bransjen er etter å dekke over de mildt sagt groteske forholdene fiskene lever under.

Villedende

Misund nevner et tilfelle av massedød i et lukket anlegg i Danmark i 2017. Hvorfor ikke trekke frem massedøden i Hidrasunde­t i 2016 der 100.000 laks døde i en konvensjon­ell, åpen merd pga. «unormale og vanskelige strømforho­ld»? God fiskevelfe­rd er viktig, men å argumenter­e med at dette er problem bare for lukkede anlegg, er direkte villedende. Med over 50 millioner laks i «svinn» hvert år er det er all grunn til å tro at velferden i åpne merder er langt verre.

For det andre: Økonomen Bård Misund hevder at «Hvis det var så enkelt å utvikle lukket teknologi som funker og gir tilstrekke­lig lønnsomhet, slik at bedriftene kan overleve over tid, så burde de ha klart det etter så lang tid.» Naturvernf­orbundet mener oppdrettsb­ransjen må kraftig nedjustere forventnin­gene til hva som er «tilstrekke­lig lønnsomhet». Norges laksemilli­ardaerer håver inn astronomis­ke summer hvert eneste år, og Marine Harvest leverte i 2017 et årsresulta­t på over 4 milliarder kroner. Det er vel ingen som tror at oppdrettsb­ransjen opererer på sin økonomiske tålegrense? Rovdrift på norsk natur skal så visst ikke vaere noen seddelpres­se, og bransjen har råd til å lukke problemene inne!

Det finnes i dag mange aktører som satser på lukket teknologi, både i sjø og på land, til tross for at Misund og bransjen mener det blir for dyrt, og det knapt nok finnes politikere som tør å stille krav til denne mektige bransjen. Så er det noe som heter nød laerer naken kvinne å spinne. Per i dag finnes det ingen «nød», men dersom politikern­e hadde våget å stille strenge krav, hadde ikke bransjen hatt annet valg enn å satse knallhardt på å løse utfordring­ene i lukkete anlegg. Det er det all grunn til å tro at de ville klart.

Hva mener partiene?

Takk til Misund, som stiller opp til debatt med oss. Oppdrettsm­illiardaer­ene holder stort sett munn, eller får lobbyisten­e sine til å fyre av påstander de ikke kan dokumenter­e. SV og MDG har svart oss om hva Nye Stavanger bør gjøre som en stor, ny oppdrettsk­ommune – lukka anlegg. Kan vi i Naturvernf­orbundet og velgerne få høre hva andre partier mener?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway