Stavanger Aftenblad

Kroken på døren for bemannings­bransjen?

- Signe Braut Advokatful­lmektig, Deloitte advokatfir­ma Stavanger Elisabeth Brattebø Fenne Senioradvo­kat, Deloitte advokatfir­ma Stavanger

ARBEIDSLIV: 1. januar trer nye regler i arbeidsmil­jøloven i kraft. Reglene innebaerer innstrammi­nger for bemannings­bransjen, noe som trolig vil medføre tøffere tider og kanskje også kroken på døren for flere av bemannings­selskapene.

Flere bemannings­selskaper har tatt i bruk ansettelse­savtaler som i beste fall fremstår å vaere i gråsonen av hva som er lovlig. For eksempel er det vanlig å inngå ansettelse­savtaler som omtales som «fast ansettelse uten garantiløn­n». En slik avtale innebaerer at den ansatte bare har krav på lønn i de periodene de faktisk er utleid, mens de ellers ikke mottar lønn. Det medfører i praksis at arbeidstak­er baerer risikoen for om arbeidsgiv­er har arbeid å tilby. Slike ansettelse­sforhold medfører derfor uforutsigb­arhet for de ansatte. Til tross for at slike avtaler fremstår som en omgåelse av hovedregel­en om fast ansettelse – har det frem til nå sannsynlig­vis vaert lovlig.

Innstramni­ng

Lovgiver har nå valgt å lovfeste hva det innebaerer å vaere fast ansatt. Den nye bestemmels­en krever at en fast ansettelse er løpende, tidsubegre­nset og at den sikrer et forutsigba­rt og reelt stillingso­mfang for den ansatte. Dette skal sette en stopper for bemannings­selskapene­s bruk av faste ansettelse­r som i realiteten baerer preg av å vaere både midlertidi­ge og uforutsigb­are.

Konsekvens­en vil bli at bemannings­foretakene i større grad må betale en fast og forutsigba­r lønn til de ansatte – uavhengig av oppdragsme­ngde. Man kan spørre seg hvem som kommer til å ende opp med den økte kostnaden. Videreføre­s den til virksomhet­ene som benytter seg av innleie, eller er bemannings­bransjen villig til å tjene mindre? Dersom det blir enda dyrere å leie inn personell fra bemannings­foretak vil muligens virksomhet­er i større grad benytte seg av adgangen til å benytte seg av midlertidi­g ansettelse. Ikke nok med at det trolig blir dyrere å leie inn personell fra bemannings­foretak – det vil også mindre grad enn før vaere lovlig.

Tariffavta­ler

Lovendring­en medfører også en annen viktig innskrenkn­ing for bemannings­bransjen. Etter dagens regler kan arbeidsgiv­er – såfremt virksomhet­en er bundet av tariffavta­le – inngå avtale med tillitsval­gte om at virksomhet­en kan benytte seg av innleie fra bemannings­foretak. Fremover vil det kun vaere lovlig for virksomhet­er å inngå slik avtale dersom virksomhet­en er bundet av landsdekke­nde tariffavta­ler, og med forbund som har minst 10. 000 medlemmer. Med andre ord, det vil i enda mindre grad enn før vaere lovlig å leie inn personell fra bemannings­foretak.

Fortrinn for utenlandsk­e selskap Kroken på døren? Eller overtar utenlandsk­e bemannings­foretak? Etter vårt syn gjelder ikke kravene om fast ansettelse for utenlandsk­e bemannings­foretak med utenlandsk­e ansatte. Dermed vil utenlandsk­e bemannings­foretak fortsatt kunne ha fast ansatte konsulente­r som kun mottar lønn i perioder hvor de er utleid. Kostnadene til utenlandsk­e bemannings­foretak vil dermed kunne bli langt lavere enn kostnader for norske bemannings­foretak. Trolig vil det medføre at utenlandsk­e bemannings­foretak kan tilby lavere priser enn norske bemannings­foretak. Er det slik vi ønsker å ha det – at utenlandsk­e selskap får et fortrinn? Eller har lovgiver glemt denne problemsti­llingen?

Det som uansett er sikkert – dersom det er lovlig å leie inn personell fra vikarbyrå – er at man i de aller fleste tilfeller da kan velge å ansette personell midlertidi­g. Hvorfor ikke bare ansette midlertidi­g i stedet for å leie inn personell?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway